TOP novinky z MWC 2015: nejlepší mobily, hodinky i virtuální reality

5

Mobilní svátek, barcelonský veletrh MWC 2015, je za námi a tak nebude od věci připomenout si ty nejzajímavější novinky. Kromě společností Samsung a HTC, které na sebe logicky strhly největší pozornost, se na veletrhu objevily i další zajímavé kousky, které si dnes společně podrobně zrekapitulujeme.

Každoročně nejočekávanější akce MWC 2015 je za námi a tak nastává čas rekapitulace. A že je co rekapitulovat. Mnoho velmi zajímavých novinek však bylo zastíněno pozorností upírající se na Samsung a jeho modely Galaxy S6 (edge) a na novinku v podobě One (M9) od HTC. Pochopitelně ne všichni si mohou dovolit investovat do nového smartphonu v základní verzi 20 000 Kč a tak nebude od věci připomenout si i ostatní novinky pěkně pohromadě.

BlackBerry Leap

Začneme asi nejvíce opomíjenou novinkou, a to BlackBerry Leap. To je vlastně takovým převtěleným BlackBerry Classic bez klávesnice, čemuž napovídá i funkční výbava. Začneme ale od displeje, ten je 5palcový a jako technologii zobrazení zvolilo BlackBerry TFT IPS. Věrné barevné podání by tedy mělo být zajištěno. Rozlišení se ustálilo na 1 280 × 720 pixelů, výsledná jemnost je tedy 294 pixelů na palec, což je ona hranice, kdy lidské oko z běžné vzdálenosti přestává vnímat jednotlivé pixely.

BlackBerry Leap
BlackBerry Leap

Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, o výkonnostní stránku se postará dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960 s taktem 1,5 GHz. Po papírové stránce se sice nejedná o žádné „dělo“, optimalizace by ale mohla vše zachránit. Mezi dalšími funkcemi nechybí podpora LTE, GPS, Bluetooth 4.0, baterie pak nabídne kapacitu 2 800 mAh. Novinka by měla být dostupná v následujících měsících za cenu do 10 000 Kč, počítá se s cenou okolo 8 500 Kč.

Nepřehlédněte:

Lenovo Vibe Shot

Příjemné překvapení si pro nás přichystalo i Lenovo, které na MWC odhalilo model Vibe Shot. To se zaměřuje především na fotografické výsledky, čemuž odpovídá i výbava zahrnující 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu, nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Nechybí ani přepínač režimů a hardwarová spoušť fotoaparátu, ta je však pouze jednopolohová a ostření namáčknutím se tak nekoná. Snad nás ale příjemně překvapí kvalita pořízených snímků, Lenovo má samozřejmě velkolepé představy.

Lenovo Vibe Shot
Lenovo Vibe Shot

Ani po funkční stránce telefon nijak nezklame, nabídne 5palcový FullHD IPS displej, osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 by pak měl zajistit svižný chod. Nechybí ani podpora LTE, zamrzí naopak absence NFC. K dostání by měl být v červnu za zhruba 10 000 Kč.

Nepřehlédněte:

Gionee Elife S7

Gionee se zaměřuje na extrémně štíhlé telefony, novinka Elife S7 není výjimkou a nabídne pouze 5,5 milimetrů tenký profil. Tloušťka se však nijak nepodepsala na výbavě jako takové, těšit se tak můžete na na 5,2palcový AMOLED displej s FullHD rozlišením, 64bitový procesor MediaTek MT6752 s osmi jádry a taktem 1,7 GHz a také na 13Mpx fotoaparát. Přední nabídne rovněž nadstandardní rozlišení, konkrétně 8 Mpx.

Gionee Elife S7
Gionee Elife S7

Datová výbava čítá nejen podporu HSPA+ či Wi-Fi, ale také sítí LTE. Dostalo se také na GPS, Bluetooth 4.0 či USB OTG. V těle telefonu se pak nachází baterie o kapacitě 2 750 mAh. Sice to není vyloženě mnoho, avšak s ohledem na tloušťku jde o solidní hodnotu. Gionee navíc slibuje při běžném používání dvoudenní výdrž. Elife S7 se začne na vybraných trzích prodávat již v březnu za zhruba 11 000 Kč.

Nepřehlédněte:

Samsung Galaxy S6 (edge)

O Samsungu Galaxy S6 (edge) jste si mohli přečíst již mnoho. Samsung se pokouší začít od nuly a zatím to vypadá, že veřejnost tyto novinka přijala veskrze pozitivně. Těšit se tak můžete na (na obou stranách zakřivený) Super AMOLED QuadHD displej, špičkový osmijádrový procesor Exynos a nebo 16Mpx fotoaparát. Nezapomnělo se samozřejmě ani na LTE, NFC a dokonce nechybí ani bezdrátové nabíjení.

SGS6
Samsung Galaxy S6

Evoluce po stránce funkční byla očekávána, co se ale změnilo k mnohem lepšímu je také samotná konstrukce. Novinky nabídnou kovový rám a skleněný povrch, který je od společnosti Corning a jedná se o odolné sklo Gorilla Glass v jeho čtvrté verzi. To by mělo zaručit maximální odolnost. Ceny novinek však budou astronomické, dostupné budou od 19 799 Kč (za základní verzi Samsungu Galaxy S6 s 32 GB pamětí), nejdražší verze Samsungu Galaxy S6 edge pak bude 29 299 Kč. A to už je cena, ruku na srdce, kterou si nebude moci dovolit každý zájemce. Dodáme, že novinky se začnou prodávat 17. dubna.

Nepřehlédněte:

HTC One (M9)

HTC One (M9) není revoluce, ale spíše pozvolná evoluce. Po designové stránce se novinka napojuje na předchozí One (M8), změnily se pouze drobnosti. Asi největší změnou prošla čočka fotoaparátu, respektive druhá čočka pro hloubku ostrosti zmizela úplně a ultrapixelový snímač byl nahrazen 20,7Mpx fotoaparátem.

HTC One (M9)
HTC One (M9)

Co se týče výbavy, tak ta splňuje nejnovější standardy pro vlajkové lodi. Nabídne osmijádrový procesor Snapdragon 810, 3 GB paměti RAM a také grafický akcelerátor Adreno 420. Kovové zpracování dodává punc luxusu, vícero barevných variant pak s největší pravděpodobností zaujme i další zájemce. FullHD displej zůstal. Cena bude opět vysoká, a to někde okolo hranice 20 000 Kč.

Nepřehlédněte:

Alcatel OneTouch Idol 3

Tak trochu zvláštní je nový Alcatel OT Idol 3, který bude dostupný ve dvou velikostech (4,7 palců a 5,5 palců). Stává se vám někdy, že chytáte telefon do rukou „vzhůru nohama“? To vás u novinek trápit nemusí, poslouží totiž tak či tak. Zajímavostí je totiž absolutně symetrický design a vše je dotaženo až tak daleko, že je dokonce i jedno, jak s telefonem voláte – reproduktor a zároveň mikrofon je totiž jak na vrchní, tak také na spodní straně. Mimo telefonování tak novinky potěší i posluchače hudby, normálně totiž tuto zvláštnost využijete jako stereo reproduktory.

A
Tak či tak, je to jedno

Novinky se neliší pouze velikostí úhlopříčky, ale také výbavou. Větší nabídne lepší výbavu zahrnující osmijádrový procesor Snapdragon 615, 2 GB paměti RAM a FullHD displej. Menší z novinek si bude muset vystačit se čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 410, 1 GB operační paměti a HD displejem. Obě novinky nabídnou LTE a 13Mpx hlavní fotoaparát, co se týče přední kamery, větší z novinek nabídne 8Mpx rozlišení, menší pak 5 Mpx. Potěšující je také přítomnost LTE a kovového rámečku u obou z novinek.

Nepřehlédněte:

ZTE Grand S III

Dnes se to všude hemží telefony se čtečkou otisků prstů, ZTE však tento pomyslný krok přeskočilo a přispěchalo s modelem ZTE Grand S III, který nabídne rozpoznání uživatele podle sítnice (respektive žilek v oku). Při odemykání zařízení se tak stačí podívat do přední kamery a ta podle vyhodnocení telefon odemkne nebo přístup odepře. Jednoznačně se tak jedná o zajímavý způsob ochrany proti případným útočníkům. Otisky prstů se to totiž hemží i na samotném telefonu, „ukrást“ vám detailní snímek oka však bude pro útočníky složitější. Dle reálných zkušeností je rozpoznání vcelku rychlé, na otisk prstů však rychlost prozatím nestačí. Na to, že jde o prvotinu se však jedná o příjemné překvapení.

ZTE Grand S III
ZTE Grand S III

Hlavní parametry nového modelu ZTE jsou čtyřjádrový procesor taktovaný na 2,5 GHz, 5,5palcový displej s FullHD rozlišením. Zadní fotoaparát má rozlišení 16 Mpx, zatímco ten přední 8 Mpx. 3 GB RAM a 16 GB vnitřní paměti jsou obsaženy už v přístroji, stejně tak jak slot na microSD kartu. Nechybí ani LTE konektivita, potěší i silná baterie s hodnotou 3 100 mAh. Tloušťka zařízení je 9,8 mm, což je relativně hodně. Má to však na svědomí součástka pojmenována jako Eyeprint ID, která právě umožní odemknutí zařízení pomocí očí. Cena je v domovské Číně nastavena na 12 000 Kč, dostupnost u nás je prozatím otázkou.

Nepřehlédněte:

Huawei Watch

Když Huawei na své konferenci 1. března představil svoje chytré hodinky Watch postavené na platformě Android Wear, reakce většiny lidí byly totožné: tohle jsou opravdu krásné chytré hodinky. Hodinky nabídnou zcela kulatý 1,4palcový displej s rozlišením 400 × 400 pixelů, 512 MB paměti RAM a 4 GB uživatelské paměti. Díky platformě Android Wear je zaručena také spolupráce s Android telefony.

Huawei Watch
Huawei Watch

Co je naprosto jedinečné je ale design. Hodinky nabídnou množství vyměnitelných skinů, díky kterým si je budete moci předělat k obrazu svému. Po designové stránce se tak jedná o jedny z nejhezčích chytrých hodinek, které konkurují i designu Motoroly Moto 360. Dostupné budou ve třech barvách s různými řemínky, o ceně se prozatím pouze spekuluje. Jisté ale je, že mezi ty levné patřit nebudou.

Nepřehlédněte:

LG Watch Urbane LTE

LG Watch Urbane LTE nejsou pouze chytré hodinky, jde v podstatě o samostatný přístroj, ve kterém nalezneme virtuální SIM kartu. LG tak musí spolupracovat s operátory po celém světě a podle toho budou hodinky v té dané síti fungovat. Kromě podpory LTE, SMS a volání nabídnou hodinky zcela kruhový displej s rozlišením 320 × 320 pixelů, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 MSM8212 a nebo také 1 GB paměti RAM. Integrovaná paměť nabídne hodnotu 4 GB a nelze ji dále rozšířit.

LG Watch Urbane LTE
LG Watch Urbane LTE

Hodinky se budou prodávat v několika variantách, na první pohled překvapí jejich robustnost a hmotnost přes 100 gramů. Baterie nabídne kapacitu 700 mAh a měla by tak zaručit alespoň jednodenní výdrž. Potěší také přítomnost Wi-Fi. Uvnitř nenalezneme operační systém Android Wear, nýbrž LG Wearable Platform založenou na systému WebOS. Ovládání takto malého displeje je v rámci možností pohodlné a bez větších obtíží tak lze napsat i krátkou SMS. Potěší také voděodolnost dle certifikace IP67.

Nepřehlédněte:

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR je náhlavní souprava pro virtuální realitu, kterou vyvinul Samsung ve spolupráci se společností Oculus. Setkali jsme se s ní už loni na podzim, kdy byla sestava prezentována jako příslušenství k Samsungu Galaxy Note 4. Další vylepšená verze pak spatřila světlo světa před několika dny jako doplněk k Samsungům řady Galaxy S6. V obou případech se však Gear VR označovaly jako Innovator Edition a byly určeny především pro vývojáře.

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

Dle slov technologického ředitele Johna Carmacka chce Oculus Gear VR ve finální verzi spustit společně s dalším představením klíčových novinek Samsungu. Tímto v podstatě oznámil, kdy se finální varianty dočkáme. Již Samsung Galaxy Note 4 přišel s displejem, jehož jemnost činila 515 bodů na palec. Pokud ale displej sledujete skutečně z blízka, jak je tomu u Gear VR, počítá se každý bod na palec a rozdíl mezi Galaxy Note 4 a Galaxy S6, která nabídne 576 ppi je propastný. Dostupnost ani cena Gear VR zatím není pro Českou republiku známá.

Nepřehlédněte:

HTC Vive

Jedním z největších překvapení letošního MWC 2015 v Barceloně byly bezesporu brýle HTC Vive, respektive nový rozměr zábavy s virtuální realitou. Jedná se o brýle prošpikované všemožnými senzory, které citlivě snímají váš pohyb a na základě toho promítají vše do nové reality. K dispozici jsou také ovladače, které pro virtuální realitu využijete také.

HTC Vive

Pokud vás novinka v podobě HTC Vive zaujala, doporučujeme si přečíst náš podrobný článek s prvními dojmy, samozřejmě ale reálné zkušenosti nenahradí nic. Pokud je chcete, budete si muset počkat, novinka by měla být dostupná konci roku za prozatím nespecifikovanou částku. Jedno ale jisté je, HTC Vive rozhodně nebude levný kus zábavného příslušenství.

Nepřehlédněte:

Diskuze ke článku
ok
K tomu Lenovu by jste mohli připsat laserové ostření a možná z toho důvodu ma jednopolohovou spoušť
xY
OFF topic
mužete mě prosim vysvětlit co to je tichý režim a proč na androidu 5.x.x dělají lidi povyk že chybí?
Vždyt vypnutí všech zvuků (teda mět na chvilku od mobilu klid, vč. vibrací) Lízatko má ... "zvuky žádné"
lalala
Proč je ten chlap(nebo kdo)v offtopicu.
GT
Dakujem za clanok, ale neda mi.
Preco pisete o tom, o com sme tu uz (a nie raz) citali?
Nemate v rukave zaujimavosti, rarity, sialenosti...... ktore sa nikde nespomenuli a vyrazili vam dych?
Citat dookola o tom istom, uz zacina byt nudne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze