BlackBerry Classic a Passport se blíží: známe dostupnost a cenu

56

Na český trh se pomalu blíží dva nejvýznamnější modely kanadského výrobce BlackBerry – telefony Classic a Passport. Jeden sází na tradice, druhý tradice naopak boří. BlackBerry Classic a BlackBerry Passport jsou novinky s hardwarovou klávesnicí, které kolem sebe vyvolávají spoustu rozruchu. Kdy budou dostupné? A kolik budou stát?

BlackBerry před několika týdny odhalilo své hlavní novinky pro tento rok. Současné modely s operačním systémem BlackBerry 10 jsou všechny již rok staré, a tak je nejvyšší čas na nástupce. Představené modely BlackBerry Classic a BlackBerry Passport upoutaly mnoho pozornosti a nám se společně se serverem BlackBerryCzech podařilo zjistit, kdy tyto novinky zavítají do České republiky a jaká bude jejich cena.

BlackBerry Classic

BlackBerry Classic je novinka, která sází především na tradice. Jedná se o typické BlackBerry se vším všudy – kvalitní konstrukce s ocelovým rámem, velká baterie, hardwarová klávesnice a také klasická pětice ovládacích prvků pod displejem (klávesy pro ovládání hovoru, menu zpět a optický trackpad), která se ve spojení s operačním systémem BlackBerry 10 objeví zcela poprvé a my jsme velmi zvědaví, jak se BlackBerry popasovalo s touto kombinací. Samotný operační systému je totiž uzpůsoben především na ovládání skrze dotykový displej, optický trackpad však velmi usnadní používání telefonu jednou rukou, nemluvě o přesnosti v případě práce s textem a podobně. Bohužel však zatím nebyla upřesněna kompletní výbava, a tak toho zatím víme velmi málo, tedy popravdě oficiálně vlastně vůbec nic. Výbava by však měla údajně vycházet z modelu BlackBerry Q10, pouze s drobnými vylepšeními.

BlackBerry Classic se dostane na náš trh ještě před Vánoci, konkrétně během listopadu. Cena BlackBerry Classic se bude pohybovat kolem 11 000 Kč, což je řekněme vcelku přijatelná cena, i když bychom rozhodně byli radši za nižší. Nové modely BlackBerry většinou startovaly s cenovkou o několik tisíc vyšší, takže je příjemné, že BlackBerry šlo s cenou výrazně dolů. Navíc stále může pracovat s tím, že na trhu zařízení s hardwarovou klávesnicí nemá konkurenci a BlackBerry Classic si své zájemce jistě najde.

Co se týče BlackBerry Passport, tak to je pravděpodobně vůbec nejočekávanější BlackBerry za poslední roky. Pokud jsme řekli, že BlackBerry Classic sází na tradici, tak BlackBerry Passport všechny tradice doslova boří. BlackBerry Passport je unikátní zařízení snad ve všech směrech – atypické rozměry, rozměrný čtvercový displej, obrovská baterie a naprosto unikátní hardwarová klávesnice s dotykovou vrstvou. BlackBerry Passport bude výstavní skříň BlackBerry pro rok 2014 a 2015. A BlackBerry si za něj nechá také slušně zaplatit.

Nejdříve si ale shrňme to, co činí BlackBerry Passport tak zajímavým. V první řadě je to jeho design, který je natolik atypický, až je sexy. Rozměry a celkový design se přizpůsobily především funkčnosti, na konstrukci se však nešetřilo – BlackBerry využilo ocelový rám a zadní kryt z materiálu, který na dotyk připomíná keramiku, díky čemuž by měl být na dotyk telefon velmi příjemný, podobně jako BlackBerry Q10 nebo Z30. Celému tělu vévodí 4,5" dotykový displej se čtvercovým poměrem stran a skvělým rozlišením 1 440 × 1 440 pixelů (jemnost 453 ppi). Pod displejem se nachází jedno z hlavních lákadel BlackBerry Passport – unikátní hardwarová klávesnice, která je obdařena samostatnou dotykovou vrstvou. Díky tomu slouží celý povrch klávesnice jako jeden velký trackpad, pomocí kterého můžete pracovat s textem, pohodlně pracovat s predikcí textu, listovat seznamy nebo na webovými stránkami a mnoho dalšího.

Dalším velkým lákadlem pak bude baterie. BlackBerry u své letošní vlajkové lodi použilo baterii s kapacitou skvělých 3 450 mAh, což je jedna z největších baterií, jaké dnes na trhu vůbec najdeme. Uvnitř samotného Passportu pak nalezneme špičkový hardware jako například procesor Qualcomm Snapdragon 800, 3 GB RAM, 32 GB vnitřní paměti, slot na paměťové karty, 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací nebo špičkové stereo reproduktory a čtveřici mikrofonů pro lepší práci se zvukem a technologií BlackBerry Natural Sound.

A teď tedy to hlavní – kdy se dočkáme BlackBerry Passport na našem trhu? BlackBerry Passport by se mělo na náš trh dostat již v říjnu 2014 a případní zájemci si budou muset připravit zhruba 16 000 Kč. To rozhodně není málo a mnoho uživatelů bude jistě nad cenovkou kroutit hlavou. Musíme však přihlédnout k tomu, že BlackBerry Passport je opravdu špičkově vybavené zařízení, které přináší mnoho unikátních vlastností, jako je velmi jemný displej, originální klávesnice, obří baterie a velmi kvalitní hardware. Samozřejmě by nejen nás potěšilo, kdyby byl Passport o nějakou tu tisícovku levnější, tato cena je však plně ospravedlnitelná.

Technické parametry BlackBerry Passport

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 90,3 × 9,3 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 440 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2014, 16 490 Kč
Diskuze ke článku
Čekal jsem mnohem vyšší ceny u obou zařízení. Každopádně Passport kupuju, za ty prachy to je dobrý (čekal jsem že bude stát minimálně 18000)
bb
Tak toto se nepovedlo: mini displejik 4,5" v telefonu velikosti tabletu a to za 16.000! Za to budou v bb padat hlavy.
Green
nebudou zadny obavy. Kazdy stat ma navrhnutou jinou cenu. Cesi si prihodi prirazku 40% marze a nemecko 10%
Lukes - Ogier
V soucasne dobe mam Nokii 930 (jsem velmi spokojen), ale priznavam, ze Passport me zcela odrovnal! At si kazdy rika, co chce, ale cena je super. Cekal jsem tak o 4 az 5 tisic vyssi.... BB je po Nokii ma druha nejoblibenejsi znacka. S "Blekacema" mam jedine pozitivni zkusenost, kdo nevyzkousel, nepochopi! ;-) Passport si 100% koupim (jako 2. telefon).... Dotaz na redakci - kdy zhruba muzeme ocekavat prvni dojmy? ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze