BlackBerry v nové verzi OS nabídne aktivní ochranu proti krádeži

6

Když vám někdo ukradne telefon nebo jej ztratíte, máte dnes již několik způsobů, jak svůj přístroj najít. Policie je bohužel tím posledním, ale výrobci v tomto ohledu pracují samostatně. Apple přinesl aktivní ochranu proti krádeži se systémem iOS verze 7, BlackBerry se k němu přidá s novým OS BlackBerry 10.3.2.

Aktivní ochrana proti krádeži, o které se mluví jako o tzv. funkci „kill switch“, je speciální funkce, která zabraňuje v používání zařízení, jež jeho majitel nahlásí jako ztracené či odcizené. Apple vybavil svá zařízení touto funkcí již v updatu svého operačního systému na verzi iOS 7 – jakmile iPhone nebo iPad označíte v iCloudu jako odcizený, zařízení dostane signál a zablokuje se. Když se následně útočník (nálezce) pokusí zařízení znovu aktivovat, během prvního spuštění zařízení vyžaduje ověření pomocí původního Apple ID. Jestliže se tak nestane, je zařízení nepoužitelné.

Apple se tímto krokem snažil stížit „práci“ zlodějům, aby pro ně zařízení Apple již nebyla tak atraktivní a podle nejrůznějších statistik se mu to skutečně podařilo. Krádeže iPhonů klesly o desítky procent! Tento typ zablokování zařízení totiž není možné nijak obejít a dokonce ani v Apple Store vám iPhone nedokáži odblokovat. A s podobnou funkcí nyní přichází také BlackBerry.

Je obsažena v chystaném updatu operačního systému BlackBerry 10 na verzi 10.3.2 a je součástí již fungující služby BlackBerry Protect. Pomocí této služby mohou uživatelé BlackBerry již několik let své zařízení na dálku lokalizovat, nechat vyzvánět, zablokovat heslem, poslat zprávu na displej nebo rovnou smazat. Po smazání přístroje nebo jeho přeinstalování však bylo možné zařízení opět používat, takže BlackBerry Protect chránilo především uživatelská data.

BlackBerry Protect - Kill Switch

Nově však BlackBerry Protect nabídne i zmiňovanou aktivní ochranu proti krádeži. Pomocí svého BlackBerry ID účtu se mohou uživatelé přihlásit na webu http://protect.blackberry.com a v případě ztráty nebo odcizení přístroje, mohou své BlackBerry vzdáleně zablokovat. Takto zablokované zařízení okamžitě vymaže svá data a při zapnutí vyžaduje ověření pomocí původního BlackBerry ID účtu. Bez tohoto ověření přístroj nelze zapnout.

Funkci jsme důkladně otestovali na již dostupné neoficiální verzi OS BlackBerry 10.3.2(.680) a skutečně toto zabezpečení nelze nijak obejít. Nepomáhá přeinstalování zařízení (downgrade na starší verzi OS není možný ani přes počítač), nepomáhá ani odpojení od sítě, při prvním připojení k internetu zařízení okamžitě obdrží příkaz k zablokování a není jej zkrátka možné aktivovat.

BlackBerry je všeobecně známé svým kvalitním zabezpečením a popravdě mne překvapuje, že tato funkce přichází až nyní, když samotná služba BlackBerry Protect funguje již téměř pět let. Je možné, že tomu pomohlo nové nařízení státu Kalifornie v USA, kde všechny smartphony prodané po prvním červnu letošního roku musí obsahovat právě funkci „kill switch“.

Google již tuto funkci do svého systému Android 5.0 zahrnul také, sklízí však kritiku za nedomyšlené řešení vyžadující aktivní heslo zařízení. Operační systém Windows Phone od Microsoftu by pak měl tuto funkci obdržet v některém z následujících updatů také.

Stáhnout BlackBerry Protect

Diskuze ke článku
Warp
Už se těším, až to osobně otestuju.
bebe
"při prvním připojení k internetu zařízení okamžitě obdrží příkaz k zablokování" - k Internetu? Snad k blackberry serveru! Což je celkem podstatný rozdíl.
Standa
Celke ostuda ze i BB zacina kopirovat od Applu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze