Samsung Galaxy S6 a S6 edge oficiálně: nový začátek

140

A je to tu – den, na který čekal nejeden (ne)fanoušek jihokorejského Samsungu. Ten totiž dnes oficiálně představil jak Samsung Galaxy S6, tak také zakřivenou verzi s přídomkem edge. Funkční výbava je nekompromisní, zahrnuje špičkový 5,1palcový Quad HD displej, 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizací nebo osmijádrový procesor. Takže nový začátek?

Samsung Galaxy S6

Úvod

Den, na který všichni příznivci a odpůrci jihokorejské společnosti Samsung čekali je tu. Samsung dnes při příležitosti konání MWC 2015 v Barceloně představil svoji novou a špičkovou vlajkovou loď, respektive model Galaxy S6 a také jeho zakřivenou verzi s přídomkem edge. Samsung dozajista čeká od novinek přerod, který bude mít za výsledek příliv většího počtu zákazníků, a to i uživatelů konkurenčních značek. To, jestli tomu tak nakonec bude, ukáže až čas, jaké parametry novinky nabídnou a jak vypadají si však ukážeme již nyní.

Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 edge

Hned na úvod můžeme prozradit, že Samsung Galaxy S6 se nijak zvlášť od své zakřivené varianty edge neliší, rozdělují je pouze detaily ve funkční výbavě a samozřejmě také již zmíněné zakřivení displeje. U obou modelů se tak můžeme těšit na nekompromisní výbavu, která aspiruje na to, že se z novinek stanou nejvybavenější smartphony současnosti. Nikdo asi nepochybuje ani o vysoké ceně, která bude novinky následovat.

Samsung Galaxy S6

Kov a sklo

Začneme, jak jinak než, designem. Samsung se konečně oprostil od výlisků z měkkého plastu a vsadil na něco trochu, pro vlajkovou loď, důstojnějšího. Na povrchu Galaxy S6 a Galaxy S6 edge tak nalezneme jak prvky kovu, tak také odolného skla. Obě verze na svém povrchu přivítaly nejnovější verzi odolného skla Gorilla Glass od společnosti Corning, tedy v jeho čtvrté verzi.

Samsung Galaxy S6

To by mělo vydržet i méně šetrné zacházení, minimálně by se sklo nemělo roztříštit hned po prvním pádu na podlahu. Novinky budou hned od počátku k dispozici v pěti barevných variantách – konkrétně v White Pearl (bílá), Black Sapphire (černá), Gold Platinum (v dnešní době oblíbená zlatá barevná varianta), Blue Topaz (tmavě modrá) a Green Emerald (zelená). Naplnily se tak dřívější spekulace, že novinky nabídnou nová barevná provedení a minimálně zelená a tmavě modrá působí opravdu luxusním dojmem. Skvěle působí také tenkost obou přístrojů, zatímco Samsung Galaxy S6 dokázal tloušťku stlačit na 6,8 milimetrů při 138 gramech, Galaxy S6 edge nabídne tělo tenké rovných 7 milimetrů a hmotnost 132 gramů. To jsou vzhledem k zaměření přístrojů skvělé hodnoty. Zbylé rozměry jsou pro Samsung Galaxy S6 143,4 × 70,5 milimetrů, pro Galaxy S6 edge pak 142,1 × 70,1 milimetrů. Rozdíly jsou tedy nepatrné.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Optická stabilizace a 16 Mpx

Ještě než se pustíme do výbavy jako takové, zaměříme se na fotoaparát. V obou verzích, respektive jak v Samsungu Galaxy S6, tak také v Galaxy S6 edge nalezneme 16Mpx fotoaparát se světelností F/1.9, tu mimochodem nabídne i přední selfie fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. Mimo základních režimů a efektů se můžeme u fotoaparátu těšit na podporu HDR, optického stabilizátoru obrazu a také na funkci IR Detect. Chybět samozřejmě nebude ani časosběrné video a slow-motion videozáznamy. Samsung však prozatím neprozradil, v jakém rozlišení se budou zpomalená videa nahrávat. Samsung si na fotografování jako takovém velmi zakládá, spolu s novinkami tak představil novou funkci „Quick Launch“, která umožní přístup k fotoaparátu z jakékoliv obrazovky za pouhých 0,7 vteřin, a to dvojitým kliknutím na tlačítko domovské obrazovky. Video bude možné nahrávat až ve 4K rozlišení.

Samsung Galaxy S6 edge

Výkon a software

Novinky nemůže pohánět nic jiného, než to nejlepší co v současnosti existuje. A to se potvrdilo. Nový osmijádrový procesor vyrobený 14nm technologií a v 64bitové architektuře nabídne 3 GB LPDDR4 paměti RAM. Procesor jako takový nabídne takt 2,1 GHz na prvních čtyřech jádrech, zbylá čtyři nabídnou takt 1,5 GHz. Interní paměť pak může být ve třech verzích, konkrétně 32, 64 a 128 GB. Základní 16GB paměťová verze tak zcela vymizela. Slot pro paměťové karty nehledejte. Uvnitř samozřejmě nalezneme operační systém Android ve verzi 5.0 Lollipop a s vylepšenou grafickou nadstavbou TouchWiz. Co se týče aplikací uvnitř systému, potvrdila se teorie, že Samsung do svých novinek integruje aplikace od Microsoftu. Konkrétně se bude jednat o aplikace OneDrive a OneNote, pro OneDrive dá Samsung (respektive Microsoft) 115 GB úložného prostoru zdarma na dva roky. Aplikace od Googlu pak budou zastoupeny v plném rozsahu.

Samsung Galaxy S6 edge

Super AMOLED displej bude opět více než špičkový, obě verze totiž nabídnou 5,1palcovou úhlopříčku s Quad HD rozlišením, tedy konkrétně 2 560 × 1 440 pixelů. A to dává výslednou jemnost neuvěřitelných 577 pixelů na jeden palec, což je prozatím nejvíce, co jsme kdy viděli. Potěší také vyšší svítivost (600cd/mm), která umožní bezproblémovou práci i na tom nejostřejším sluníčku. Co se týče Samsungu Galaxy S6 edge, u toho bude zahnutí na obou stranách displeje a bude tak napomáhat zobrazení například notifikací, případně dalších prvků. Nebude se ale jednat o další samostatný displej, jako u Samsungu Galaxy Note Edge.

Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 edge

Co se týče konektivity, novinky nabídnou podporu LTE Cat. 6 (300/50 Mb/s), Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth ve verzi 4.1, USB 2.0 a samozřejmě také NFC. Ve výbavě potěší také přítomnost infraportu pro ovládání domácí techniky. Nezapomnělo se ani na podporu technologie Download Booster, která spojuje rychlost Wi-Fi a LTE pro co nejrychlejší stažení daného souboru, to však známe již z předcházející verze, respektive ze Samsungu Galaxy S5. Ze senzorové výbavy můžeme zmínit přítomnost senzoru tepové frekvence, akcelerometru, gyroskopu, elektromagnetického kompasu, senzoru přiblížení, barometru, čtečky otisků prstů a Hallova senzoru.

Samsung Pay a bezpečnost

A je to tu, Samsung se inspiroval projektem Pay od Apple a přichází s vlastní službou, mile nazvanou jako Samsung Pay. Samsung opět upozorňuje na snadnost používání. Systém bude fungovat skrze NFC anténu uvnitř smartphonů. Novou službu budou moci zákazníci využít v USA v druhé polovině roku 2015. A jak Samsung vyřešil zabezpečení? Samozřejmě maximálně, a to pomocí čtečky otisků prstů, KNOX a pomocí pokročilé tokenizace (při bezkontaktní platbě nedochází k přenášení detailů o platební kartě, ale pouze bezpečnostního tokenu). S tím přišel už Apple v rámci jeho služby Pay, u Samsungu je tak zjevná inspirace „na všech frontách“. O tom, jak konkrétně bude nová platební služba od Samsungu nakonec vypadat, zatím ale nevíme.

Samsung Galaxy S6 edge naživo

Samsung se staví nástrahám dnešního světa čelem a tak posiluje také zabezpečení. Těšit se tak můžeme na inovovaný Samsung Knox, Find My Mobile (nalezení ztraceného přístroje), novinkou pak bude vylepšená čtečka otisků prstů, kdy údaje o otisku budou uloženy v zašifrované podobě přímo uvnitř smartphonu. Tedy opět stejně, jako u iPhonů.

Extra nabíjení

Všechny majitelé nového Samsungu Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge potěší rovněž také extra rychlé nabíjení, a to díky novému kabelu, který bude součástí balení. Díky tomu bude u novinek nabíjení 1,5× rychlejší, než například u starší verze vlajkové lodi společnosti Samsung. Novinky by měly být schopny vydržet až 4 hodiny provozu po pouhých deseti minutách nabíjení. Uvidíme, jak na tom budou tyto výsledky v praxi. Mimo to jsou novinky certifikovány pro bezdrátové nabíjení dle standardů WPC a PMA. Dodáme, že Samsung Galaxy S6 nabídne baterii s kapacitou 2 550 mAh, verze edge pak dostane ještě o 50 mAh kapacity navíc. V každém případě jde o pokles oproti minulé generaci. Chybět nebudou ani speciální (Ultra) úsporné režimy.

Samsung Galaxy S6 naživo

Srovnání

Rozdílů mezi Samsungem Galaxy S6 a Galaxy S6 edge není mnoho, přesto se nějaké najdou. A právě na ty se zaměříme v našem následujícím srovnání.

Specifikace Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge
Rozměry 143,4 x 70,5 x 6,8 mm 142,1 x 70,1 x 7,0 mm
Hmotnost 138 gramů 132 gramů
Úhlopříčka displeje 5,1 palců 5,1 palců
Rozlišení displeje QuadHD, 2 560 × 1 440 px QuadHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 577 ppi 577 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED
Zakřivený displej ne ano (oboustranné)
Kapacita baterie 2 550 mAh 2 600 mAh
Paměťové verze 32/64/128 GB 32/64/128 GB
Použité materiály sklo/kov sklo/kov
Vyhraněná varianta Blue Topaz Green Emerald

Dostupnost

Samsung Galaxy S6 a S6 edge se globálně začne prodávat 10. dubna, a to ve všech paměťových verzích (32/64/128 GB). Co se týče barevných variant – Blue Topaz, respektive tmavě modorou, dostane pouze Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 edge si pak zase vyhradí barevnou variantu Green Emerald, která bude zase zapovězena pro majitele Samsungu Galaxy S6. Ceny prozatím nejsou zveřejněny.

Diskuze ke článku
ab2x2
Ceny radeji nejsou uvedeny, protoze az je zjistite, tak se vam z toho ohrnou vajca aj s kok*tem.
JaroB
takže žiadne microSD karty...bravóo :D
Anonym
Mně se nelíbí
Honza Moravec
Honza Moravec
sledoval jsem prezentaci a na videu u placení byla vidět autorizace pomocí otisku prstu. Znamená to tedy, že snímač otisků prstů je není umístěn pod displejem ? protože tlačítka se tam nedotýkal ne ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze