BlackBerry Leap oficiálně: Classic bez klávesnice

72

Veletrhu MWC 2015 v Barceloně se účastnilo v zákulisí i BlackBerry, které ukázalo nový telefon. Ten nese název BlackBerry Leap a na první pohled působí jako levnější Classic bez hardwarové klávesnice. Tomu odpovídá i hardware, který sice není nijak úžasně výkonný, ale na operační systém BlackBerry OS 10 bude dostačovat.

BlackBerry Leap

Původně se sice spekulovalo, že se novinka od BlackBerry bude jmenovat Rio, ale sama společnost všechny tyto informace sama vyvrátila a nový telefon představila v rámci veletrhu MWC 2015 v Barceloně. BlackBerry zde ale nemá stánek ani nepořádala tiskovou konferenci, telefon ukázala pouze několika málo vybraným novinářům v zákulisí. Finální jméno je BlackBerry Leap (neplést s náramkem Leap a Leap+ od Aceru) a při pohledu na specifikace a cenu se nabízí myšlenka, že jde vlastně o model BlackBerry Classic bez hardwarové klávesnice. Design sice úplně stejný není, ale parametry jsou si telefony velmi blízké a ve velikosti také zrovna velký rozdíl není.

BlackBerry Leap

Půdorysně má tak novinka 144 × 72,8 milimetrů a tloušťka činí celkem silných 9,5 milimetrů. To je ale opodstatněno, jelikož Leap v sobě schovává velkou baterii s kapacitou 2 800 mAh, která ve spojení s hardwarem a odladěným systémem má znamenat až 25 hodin aktivního používání. To, co si BlackBerry představuje pod spojením „aktivní používání,“ bohužel nevíme. Leap ale zaujme i na ostatních frontách. Tak například 5palcový displej dostal HD rozlišení a jeho jemnost činí necelých 300 bodů na palec, což je dnes průměrná hodnota a v základu dostanete 16GB úložiště s možností rozšíření o dalších 128 GB.

Použitý čipset vás sice asi nechá chladným – Snapdragon S4 Plus s dvoujádrovým procesorem na frekvenci 1,5 GHz. Tomu ale sekundují 2 GB RAM a BlackBerry je připraveno na seriózní multitasking. Hlavní devízou totiž stále zůstává velmi odladěný operační systém, který je zaměřený hlavně na práci a co největší efektivitu. Nechybí ani LTE na frekvencích 800 / 900 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz, FM rádio nebo Bluetooth 4.0.

BlackBerry Leap

BlackBerry Leap je dostupný pouze v šedé variantě a jeho cena bude činit 275 dolarů, což se dá přepočíst na přibližně 8 200 korun s DPH a Leap automaticky spadá na pomezí střední a vyšší střední třídy. Na telefon ale nesmíte aplikovat měřítka z Androidu, kde je střední třída papírově výkonnější a Leap tak na první pohled bitvu prohrává. Dostupný bude již během dubna a doplní tak ještě celkem mladé modely Passport a Classic, které byly představeny již vloni.

Technické parametry BlackBerry Leap

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72,8 × 9,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2015, 8 200 Kč

Zdroje: global.blackberry.com

Diskuze ke článku
Ahmed Nakhadi
Ahmed Nakhadi
Proč nemůžu poměřovat toto s Android telefony? Je to obyčejná 5 palcová placka co nabídne jen odlišný systém. BBOS 10 je úžasný systém, ale je to stejné jak kdyby si Microsoft řekl o 18 000 za 830 jen protože má WP 8. Dalo by se to ospravedlnit? NE! U Classica to smysl dává, jiný obdobný telefon na trhu není, tak si může říct o cenu jakou chce (v rámci určitých mezí pro prodejnost).
Milan
Ked zoberiem cenu blacberry Z30 a cenu BlackBerry Leap , tak BlackBerry Leap si kupi fakt len uplny idiot, pretože Z30 je lepsia a cenovo su na tom rovnako. Blackberry radsej nech vydá nastupcu Z30 a nie takéto predražené plastové braky..
tomix
Mam Z10, nedavno jsem, bohuzel nahral novy - posledni update. 10.3. Nedporucuji nikomu, kdo chce telefon pouzivat pro volani, pro jiz zakoupene aplikace, úroste celkem. NENI mozne pouzivat napr VIBER, pokud prijmete hovor, musite cekat 3 vteriny, nez se opravdu hovor spoji a do ucha vam dal zvoni a vibruje... Vubec nechapu jak takovy update mohl projit... Koncim s BB...
honza
Mě velmi fascinuje nadutost blackberry, myslí si že jsou VIP, a pouze múti hlavy CEO firmám, odělují plánování udpade a kdyz přijde tak mnohým lidem dělá problémy. také ----někteří---- uživatelé blackberry se chovají jako agorantné prasata, si myslí že když si koupí blackberry že jsou vyvolený, nebo nějaká smetánka inteligentů, přitom jsou to jen ubožáci. :) Blackberry je jako brontosaurus, neschopnost přizpůsobit se evolulucii způsobuje jejich vyhynutí ... aktualny podíl 0,6% :) a a klesá. Pravděpodobně zůstanou s trvalým podílem 0,3% jako brontosaurus v rezervaci pro pár vládních ištitucii a firem. :D


Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze