Nejlepší virtuální realita je dechberoucí. Zkusili jsme HTC Vive

35

Zatímco svou novou vlajkovou lodí One (M9) na veletrhu MWC HTC příliš nepřekvapilo, s virtuální realitou HTC Vive všechny kompletně zaskočilo a ohromilo. Brýle, se kterými se můžete volně pohybovat po místnosti a dokonce připojit ovladače, které držíte v rukou, posouvají virtuální realitu na jinou úroveň. My jsme HTC Vive na veletrhu vyzkoušeli a nechtěli jsme je dát dolů.

Vstoupil jsem do takřka prázdné místnosti, uprostřed ní židle, na které byl připraven HTC Vive, kolem několik kabelů a v rohu počítač, do kterého kabely vedly. U stropu v rozích místnosti pak byly umístěny lasery, které spolupracují se senzory na těle HTC Vive a mají na svědomí unikátnost celého zážitku, protože díky nim se můžete po místnosti volně pohybovat. V průběhu předvádění nelze pořizovat fotky ani video.

HTC Vive

Začínáme. Brýle mají velikost rozměrnějších lyžařských brýlí, jsou překvapivě lehké a dobře sedí na hlavě. Okamžitě jsem se ocitl ve virtuálním světě, nejdříve v bílé místnosti s virtuální mřížkou. Hned mi na mysli vytanul Matrix a jejich základní program Construct, ve kterém trénovali, nebo simulátor v Start Trek: Nová generace. Rozlišení displejů činí 1280 × 1080 pixelů a obraz je tak trochu hrubší, subpixely na jednolitých plochách uvidíte a například nový Oculus Rift poskytne jemnější obraz, to vám ale zážitek z virtuální reality rozhodně nezkazí.

Virtuální realita HTC Vive – první pohled z MWC 2015

Dále jsem dostal sluchátka a do rukou dva ovladače, které vidíte i ve virtuálním světě. Když mi je obsluha podávala, viděl jsem, jak se ke mně přibližují a mohl jsem je snadno uchopit. Ovladače budou ve finální verzi bezdrátové, stejně jako laserová zařízení v rozích místnosti, u tohoto prototypu bylo vše ještě připojeno drátem. Aby ale byl zážitek stejný (tedy lehký), jako u finálního produktu, zavěsila obsluha dráty vedoucí od ovladačů na speciální popruh, který jsem si připnul kolem pásu.

HTC Vive

Vše je připraveno a obsluha mi dává do sluchátek pokyn, abych se zkusil po místnosti projít. Jakmile jsem se přiblížil k nějaké stěně, ukázala se ve virtuální realitě neviditelná mříž a hned jsem tak věděl, kam už nemohu. Dále jsem si vyzkoušel ovladače, které jsou překvapivě pokročilé. Pod palcem nabídnou touchpad s možností jej stisknout, ukazováček dopadne na akční tlačítko a po stranách každého ovladače jsou ještě další dvě tlačítka. Ovladače padnou velmi dobře do ruky a díky nim je pocit z virtuální reality ještě lepší.

Pod vodou i v Portalu

To už ale začíná první demo. Okamžitě jsem přenesen pod vodní hladinu, na palubu potopené válečné lodi. A první půl minutu se jen udiveně dívám kolem sebe, jak vše působí reálně. Všude kolem jsou malé rybičky, které plavou pryč, pokud se k nim rukou (ovladačem) přiblížíte. Poté mi ale obsluha připomenula, že se přeci mohu hýbat. A v ten moment byly zážitky z Oculusu Rift nebo Samsungu Gear VR zapomenuty, toto je zcela jiná úroveň virtuální zábavy.

Procházel jsem se po malé palubě na přídi lodi, díval se kolem sebe na plavoucí ryby a manty a uvědomil si, jak reálně vše působí. Odezva je skutečně neznatelná, snímková frekvence totiž činí 90 snímků za vteřinu, a vše působí velmi přirozeně. Díky laserům přístroj zachytí sebemenší váš pohyb hlavou nebo celým tělem, přesnost činí desetinu stupně. Brýle obsahují také akcelerometr a gyroskop. Pokud jsem se naklonil přes zábradlí lodi a podíval se dolů, bylo to úplně jako ve skutečnosti. Z virtuální reality se vám netočí hlava a svět kolem vás zcela pohltí. V ten moment jsem ale ztuhnul, protože přímo proti mně se objevila velryba, která proplula přímo kolem mě, zastavila se a přímo přede mnou a dívala se na mě z pár centimetrové vzdálenosti svým obrovským okem. Přidat jen kyslíkovou bombu a zážitek by byl dokonalý.

HTC Vive

Další demo pak bylo mnohem interaktivnější. Ocitl jsem se v kuchyni a měl jsem za úkol uvařit polévku podle receptu. Pomocí rukou s ovladači jsem vkládal jednotlivé ingredience do hrnce, občas jsem rozbil vajíčko nebo ohřál maso na pánvi. Pohyby byly zatím trochu nepřesné a ne vždy se mi podařilo chytit objekt na první pokus, ale když se to povedlo, bylo to naprosto přirozené. Vzal jsem kečup a naprosto přirozeným pohybem ruky jsem ho vylil do hrnce.

Třetí demo bylo velmi působivé, ocitl jsem se uprostřed malé hry, kde vojáci dobývali hrad a já vše sledoval z božského pohledu. Mohl jsem se i skrčit a podívat se na vojáky naprosto zblízka a dokonce jsem se mohl podívat pod zem, kde už tlely ostatky dříve zabitých vojáků. Opět to byl zajímavý zážitek, stejně tak další demo, ve kterém jsem mohl zcela volně malovat v 3D prostoru, volit barvy a třeba vytvořit ohnivou stěnu.

Posledním demem byla interaktivní scéna ze hry Portal, ve kterém nechyběla sarkastická GLaDOS, která mi dávala instrukce, jak opravit robota, v čemž jsem samozřejmě neuspěl a byl jsem nakonec uvězněn a zabit.

HTC Vive

Všechna dema byla neuvěřitelně reálná, sledování pohybu takřka dokonalé a možnost volně chodit po místnosti a dokonce provádět interakce s rukama, posunula virtuální realitu na zcela jinou úroveň. Stále tu jsou limitace, jako například nedostatečné rozlišení displeje a někdy ne úplně přesné sledování ovladačů, se kterými nevezmete předmět hned napoprvé, to jsou ale limitace dnešní doby a lze očekávat, že se toto odvětví bude velmi rychle vyvíjet. A HTC má slušný náskok před ostatními.

HTC Vive

Virtuální realita HTC Vive bude v prodeji už koncem tohoto roku. HTC zatím neoznámilo konkrétní cenu a na obsahu se zatím usilovně pracuje, je ale jisté, že to nebude levná záležitost.

Diskuze ke článku
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Naposledy upraveno: 6. 3. 2015 02:36
Ako viem si predstavit ze to moze mat velku buducnost co sa tyka hier alebo interaktivnych puzzle.
Napr skyrim. Prirodzene pohyby rukami namiesto mysi a klavesnice. Svet okolo teba, nielen na malej ohranicenej lcd obrazovke.
Len moj nazor je ze z tohto by uz mohlo vasnivym hracom riadne prepnut.
Ved ak si predstavite nieje ani vyskusane ako moze posobit taka virtualna realita na ludsky mozog.
Myslim ak niekto hra hodiny denne

Ja neviem neviem. Musi to byt navykove ak to premakaju. Si neviem predstavit nejaky hrac world of warcraft by tam travil hodiny.
Podla mna ak sa to brutalne rozsiri a bude to mat doma kazdy, nastanu problemy.
Niektorym ludom prepne :)
podla mna by sa tam nemali vydavat tituly podobne gta


john
vyzera to zaujimave ale asi aj cena bude zaujimava 1 300€.
miki
Kedy sa toho chytí pornografický priemysel?

Prasaťu sa len o kukurici sníva..
Dvořák Štěpán
Dvořák Štěpán
Off topic: Prosím, zapomeňte na kyslíkové bomby a naučte se vzduchové láhve.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze