Sony do svých telefonů integruje ruskou navigaci Glonass

10

Stále více se rozmáhající ruský navigační systém Glonass, jeden z nejznámějších konkurentů amerického GPS, bude součástí většiny nových chytrých telefonů, které vzejdou z továren japonského výrobce Sony.

Tip: přečtěte si také článek - Sony Xperia S: téměř dokonalý Japonec

Sony Mobile Comunications, nově vzniklá divize japonského giganta, má velké ambice. Díky novým mobilním telefonům, které v tomto roce uvede na trh, se chce dostat zpět na přední pozice mezi velkými výrobci. V těchto dnech se v médiích po celém světě objevila zpráva, která by tomuto kýženému úspěchu mohla celkem výrazně dopomoci. Výrobce se totiž dohodl s ruskou armádou, vlastníkem navigačního systému Glonass, obdoby evropského systému (Galileo a dnes nejpoužívanější platformy GPS, že Glonass zařadí mezi hardwarovou výbavu drtivé většiny svých telefonů.

Glonass dostane Xperia ion i Xperia S

Tím ale nejsou myšleny pouze budoucí, doposud nepředstavené přístroje, které se očekávají třeba na blížícím se kongresu MWC 2012 v Barceloně. Navigace Glonass totiž bude implementována i v již představených, premiérových smartphonech od Sony, tedy v ryze americkém modelu Xperia ion, a také v globální, a u vás čtenářů velmi očekávané a oblíbené Xperie S. Sony navíc Glonass imlementuje také i do většiny aktuálně prodávaných přístrojů vyjma dvojice mini Xperií.

Sony Ericssony, které dostanou navigaci Glonass

Co to vlastně Glonass je?

Glonass je satelitní systém, vyvinutý už dříve Sovětským svazem. Je podobný americkému systému GPS. Skládá se ze 24 družic, které obíhají ve výšce 19 100 km nad povrchem Země. V současné době jej má na povel ruská armáda. Slouží k relativně přesnému určování aktuální polohy, a taky umí stanovit přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad ní. Většina dnes prodávaných telefonů disponuje právě konkurenční službou GPS, která vaši polohu určuje za pomoci 31 družic. Pokud si ale koupíte telefon s podporou GPS i Glonass, tak vám do tohoto seznamu přibude dalších 24 satelitů, což nejen urychluje určení polohy a času, ale také ji o dost upřesnění a zajistí lokalizaci i na složitější místech, například v okolí vysokých budov.

Glonass podporuje například i nejnovější iPhone 4S
Čtěte také - Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Sony zdaleka není prvním, kdo do svých smartphonů tuto perspektivní službu integruje. Několik modelů s Glonassem už představil například americký Apple, finská Nokia a nebo jihokorejský Samsung. Doufejme, že tento seznam přístrojů i výrobců se bude do budoucna i nadále zvyšovat, abychom si zlepšený komfort v oblasti navigování mohli užívat pokud možno všichni.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Luděk
"Bohužel je však samozřejmě potřeba jiný čip, takže to neznamená, že se k vám Glonass dostane pomocí updatu softwaru telefonu. Dostat by se měl do telefonů některé z dalších produktových sérií a výrobce by měl podporu Glonass v jejich specifikacích uvádět."

To je zase nesmysl. Všechny ty telefony už ten čip který glonass podporuje mají. Konkrétně to sou čipy snapdragon S2 a S3. Jen z nějakého důvodu SE ten systém nevyužívalo. A stačí jen softwarová úprava. Vyzkoušeno na SE neo se starším FW 4.0.2.A.0.42 kde glonass nejde a novým x.62 kde už se sateleity glonasu běžně chytají.
aege
Glonass vyzkoušen na Xperia pro .
Testněte ho aplikací GSP test .
aege
Oprava: GPS
obzb
Mě na neu glonass funguje i na firmwaru 4.0.2.A.0.42, tak to zas taková novinka nebude

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze