Evropský navigační systém Galileo je dočasně mimo provoz

Evropský navigační systém Galileo je dočasně mimo provoz
  • Služba je nefunkční už několik dní a neví se, kdy se ji podaří opravit
  • Problém leží podle správce v pozemním zařízení
  • Běžných uživatelů se problém nijak nedotkne

European GNSS Service Centre, která spravuje navigační systém Galileo, vydala na svém webu zprávu, že systém je dočasně nedostupný. Aktuální stav jednotlivých satelitů můžete sledovat zde. Problémy začaly ve čtvrtek 11. července, o dva dny později byl systém kompletně mimo provoz.

Podle GNSS problém leží na zemi. Konkrétně se má jednat o italské zařízení Precise Timing Facility, které se stará o vysílání přesného časového signálu k jednotlivým družicím. Podle jejich rozdílu pak následně telefon nebo jiné zařízení na Zemi počítá svou přesnou polohu. Prozatím není jasné, kdy se chybu podaří napravit.

Galileo

Uživatelé však tento problém nejspíše ani nezaznamenají, protože moderní telefony určují svou polohu s využitím více systémů. Kromě evropského Galilea se jedná o americké GPS, ruský Glonass a čínské Beidou. Současný výpadek tak může maximálně mírně zhoršit přesnost nebo prodloužit dobu nutnou k vyhledání použitelných satelitů.

Zajímá vás, jestli váš telefon podporuje navigační systém Galileo? Na této stránce najdete seznam kompatibilní telefonů a zařízení, respektive čipsetů, které používají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze