Retro: Alcatel One Touch 715 – dlouhán s odstíny šedi

6

Největší sláva mobilních telefonů Alcatel se datuje do dob, kdy ještě byly francouzské. Konkrétně jde o začátek nového tisíciletí a právě do tohoto období spadá i model One Touch 715, který svým lehce netradičním vzhledem zaujal na první pohled. Upoutat pozornost však uměl i na svou dobu velmi kvalitním displejem, který dokázal zobrazit odstíny šedi.

Alcatel OT 715

V dnešním 89. díle seriálu Retro se vrátíme o celých 14 let nazpět. Právě na jaře roku 2002 si světovou premiéru odbyl mobilní telefon Alcatel One Touch 715. Jak už samotný název napovídá, šlo o spíše manažerský model střední třídy a rozhodně se francouzskému výrobci povedlo zaujmout.

Retro: Alcatel One Touch 715

Krátké představení

Na první pohled vás na Alcatelu zaujme nezvykle řešené tělo. Je poměrně úzké a naopak protáhlé, a to zejména s přihlédnutím k roku představení, kdy v oblasti mobilních telefonů vrcholilo období zmenšování. Výška činila 116 milimetrů a šířka 43 milimetrů. Tloušťka rovných 20 milimetrů byla zcela běžná, avšak Alcatel přesto působil útlejším dojmem, a to díky značnému zaoblení zadní strany. V ruce jste pak plastový telefon téměř necítili, neboť hmotnost činila pouhých 88 gramů. Výrobci se rozhodně podařil design, který imituje kovové materiály. Minimálně svým vzhledem.

Za zmínku rozhodně stojí displej, který byl na svou dobu doopravdy velký. Jeho úhlopříčka byla 1,7 palce a rozlišení 100 × 150 pixelů. Pokud jste někdy používali telefony Alcatel, jistě víte, že výrobce běžně nasazoval velmi drobný font písma, a proto nepřekvapí, že se na displej dokázalo vměstnat až 10 řádků textu. Naštěstí ale nechyběla funkce zoom, která font snadno zvětšila. Displej byl modře podsvětlen, což už samo o sobě dodávalo na zajímavosti. Alcatel však zašel ještě dále a nasadil čtyři odstíny šedi. Veškeré obrázky tak vypadaly mnohem lépe a navíc nebyl problém do telefonu nahrát například i fotografii. Ta sice nevypadala nijak úchvatně, chyběly barvy, avšak i tak se jednalo o zajímavost.

Ovládání obstarávalo jen nezbytné minimum tlačítek. Spoustu toho totiž zastal prakticky joystick. Jakékoliv mazání a kroky zpět zajišťovala klávesa C. Celkově se klávesnice výrobci povedla, a to i přes o něco větší tuhost tlačítek při stisku. Vítané byly především jednoznačné rozestupy mezi jednotlivými tlačítky, které usnadňovaly orientaci.

Výbava

Alcatel One Touch 715 se zaměřoval spíše na pracovní využití a tomu odpovídala jeho výbava. Prostředí bylo vcelku přehledné a například hlavní menu hojně využívalo možností displeje. Animace byly vskutku velmi povedené. Velmi šikovnou funkcí pak bylo vlastní menu, které jste mohli zaplnit libovolnými položkami, které byste jinak lovili někde hluboko v menu. Povedený byl také adresář, který dokázal pojmout až 800 kontaktů, což postačovalo většině uživatelů. Chybět nemohl ani kalendář a možnost upomínek.

Pracovat ale samozřejmě nejde nepřetržitě a Alcatel myslel i na zábavu. Hry v telefonu byly skutečně velmi podařené a graficky skvěle zpracované. Vesmírná střílečka či akční plošinovka se navíc mohly pyšnit dlouhou herní dobou. Tato skutečnost z části vynahrazovala absenci technologie Java. Nové hry jste tak do telefonu, alespoň na českém trhu, nijak nedostali.

V roce 2002 už se myslelo také na konektivitu a Alcatel jste si mohli snadno spojit s počítačem. Možností byl kabel nebo infračervený port na horní hraně telefonu. Pokud se podíváte na zadní stranu telefonu, všimnete si nepřehlédnutelného zavináče, který značí schopnost připojit telefon k internetu. Nechyběl také wapový prohlížeč a rovněž konektivita skrze GPRS třídy 10. Na velkém displeji se navíc vše prohlíželo skutečně pohodlně.

Závěr

V úvodu jsme prozradili, že Alcate One Touch 715 byl světu představen na jaře 2002. Bohužel cesta na český trh byla velmi dlouhá a dočkali jsme se ho až o téměř rok později. Výrobce nicméně vše kompenzoval nasazením rozumné ceny. Ta na začátku jara 2003 činila zhruba 6 500 Kč.

Telefon do seriálu Retro zapůjčil pan Ondřej Brodský, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Alcatel OT 715

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 43 × 20 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,7" (100 × 150 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor730 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2003, 6 500 Kč
Diskuze ke článku
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák
Já myslím, že telefon s ČB displayem by mohl mít úspěch i dnes... kdyby byl extrémně úsporný a s vysokým rozlišením. :)
Dan02
Tenhle telefon jsem vlastnil a používal takřka dva roky a dodnes bych si nafackoval, že jsem ho prodal a nenechal si ho v šuplíku. Tyhle pocity mám u dvou přístrojů z té dlouhé řádky používaných. Prvním je tento Alcatel OT 715 a druhým Ericsson R310s.
marek
Měl jsem ho a byl skvělý!!! Kvalita zpracování byla úžasná. Proti němu byly tehdejší Nokie a Siemensy rozvrzané sračky. Ale marketing Alcatel nikdy neuměl a neumí ho ani dnes.
IVOzNR
Alcatel 715 dodnes používam na svojom druhom telefónnom čísle, samozrejme s druhým akumulátorom, ktorý som si zakúpil ešte pred predajom spoločnosti Alcatel Číňanom. Mal som k nemu aj externú klávesnicu na písanie SMS (mal som vtedy paušál SMS 500), tá sa mi ale po pár rokoch poškodila pri písmene "a" a tak bola viac - menej nepoužiteľná. Externé Hands - Free tiež doslúžilo pri páde na zem v tomto roku. Alcatel ale stále slúži, aj keď kapacita Li-Pol akumulátoru už pomaly ide smerom dolu. Telefón má 13 rokov a je v technicky lepšom stave, ak ten na obrázkoch v článku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze