Apple iPhone 11 Pro
recenze

Apple iPhone 11 Pro

Stále svůj, znovu nejvýkonnější
18

Rok se s rokem sešel a Apple nás, jako již tradičně, obšťastnil mobilními novinkami. Dnes testovaný iPhone 11 Pro je přímým nástupcem dva roky starého iPhonu X a rok starého Xs, od kterých přebírá nejenom jejich původní cenu, ale také vizuál přední strany. Kde jsou ale inovace? Apple tentokrát zapracoval primárně na fotoaparátech, což reflektuje i jejich výrazný modul na zadní straně. Jestli se Applu opět povedlo trefit do černého prozradí naše recenze.

Září je vždy netrpělivě vyhlíženo jak fanoušky Applu, tak i jeho kritiky a konkurencí. Proč? Applu se již několik dlouhých let po sobě daří to, po čem většina jen touží, tedy představit produkt, který sice nepřináší velkou revoluci, ale i tak jej všichni chtějí, a to téměř bez ohledu na cenu.

iPhony z letošního září nemají odlišný vizuál přední strany, ten sdílí s dva roky starým iPhonem X, zapracovalo se však na fotoaparátech. Když k tomu přidáme opět lepší procesor, svítivější displej a logo přesunuté do symetrického středu zadní strany, máme tu dle Applu recept na další bestseller. Nebo je snad všechno jinak? Vaše otázky zodpoví tato recenze.

Apple iPhone 11 Pro – videorecenze

Technické parametry Apple iPhone 11 Pro 64 GB

Konstrukce144 × 71,4 × 8,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 046 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019,
Za zapůjčení Apple iPhonu 11 Pro děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete i zakoupit.

Obsah balení: konečně změna k lepšímu

Černá krabička? Opravdu? Ano, Apple se po dlouhé době vrátil zpět k černé (alespoň u „Pro“ variant) a nám se to líbí. Samozřejmě nejde o krabičku, ale hlavně o to, co je uvnitř. Kromě samotného telefonu, který na nás vykoukne zády napřed, se dostalo i na základní manuál pro první spuštění v několika jazycích, samolepky, sluchátka EarPods s konektorem Lightning, datový kabel USB-C–Lightning a výkonnější 18W napájecí adaptér.

Apple iPhone 11 Pro

Ano, světe div se, Apple konečně pochopil, že telefon se startovní cenovkou 29 990 Kč by si zasloužil výkonnější adaptér, než je základní 5W. Pokud byste chtěli, 18W adaptér prodává Apple i separátně, a to za 890 Kč. Pozitivně nahlížíme také na USB kabel, konečně bude možné moderní iPhony připojit k moderním Macbookům bez redukce. Dodáme, že v balení nesmí chybět ani samolepky Applu, co zde naopak není, je redukce na 3,5mm jack.

Jeden vtípek na závěr? 5W adaptér od Applu stojí aktuálně na webu stejnou částku jako 12W, tedy 490 Kč.

Líbilo se nám
  • rychlejší adaptér v balení
  • povedený design prodejního balení
Nelíbilo se nám
  • chybí adaptér na 3,5mm jack

Konstrukční zpracování: naživo působí lépe

To, jak by mohl nový iPhone 11 vypadat, se začalo řešit krátce po představení iPhonů Xs (Max), rendery se objevovaly dlouhé měsíce. Čím více se blížilo oficiální odhalení novinek, tím jasnější bylo, že nejdiskutovanějším prvkem budou moduly fotoaparátů na zadní straně. Proč? Jednoduše proto, že předek se nijak nezměnil. Apple i tentokrát použil „tvář“ dva roky starého iPhonu X.

Apple iPhone 11 Pro

Reakce na to byly více než rozporuplné i v den, kdy Apple novinky oficiálně odhalil a šance, že by vše bylo nakonec jinak se rozplynula. Avšak jedna věc je, jak iPhone vypadá na oficiálních renderech a druhá, jak působí ve skutečnosti, když jej poprvé vybalíte. Možná trochu záměrně je v ní telefon zády napřed, aby vynikla největší novinka, tedy rozmístění tří fotoaparátů. My ovšem začneme standardně, tedy zepředu.

Zřejmě málokdo má tak vytrénované oko, aby na první pohled zjistil, že iPhone 11 Pro je o trochu větší, širší i tlustší než iPhone Xs. Rozdíly jsou nepatrné, nejvíce může zarazit nárůst tloušťky, protože zde se počítá každá desetina milimetru. Pro větší přehlednost se můžete podívat na následující tabulku.

iPhone 11 Pro iPhone Xs iPhone X
Rozměry 144 × 71,4 × 8,1 mm 143,6 × 70,9 × 7,7 mm 143,6 × 70,9 × 7,7 mm
Hmotnost 188 gramů 177 gramů 174 gramů
Rámeček ocelový ocelový ocelový
Certifikace odolnosti IP68 (až 4 metry, 30 minut) IP68 (až 2 metry, 30 minut) IP67 (až 1 metr, 30 minut)
Materiál zad matné tvrzené sklo tvrzené sklo tvrzené sklo

Mimo tloušťky zaujme i nárůst hmotnosti, to především z důvodu, že Apple tentokrát zvětšil kapacitu baterie. 11 gramů lze odpustit, ovšem nebudeme vám nic nalhávat, téměř 190 gramů zkrátka ucítíte. Při přímém srovnání s loňskou generací si ale nárůstu hmotnosti všimne málokdo.

Čelní strana na první pohled nepřináší nic nového. Stále tu máme znatelné rámečky okolo displeje, které jsou však symetrické po stranách i pod zobrazovačem. Zachován zůstal i mnohými nenáviděný výřez, a to bez nějaké snahy o zmenšení. Ve výřezu se nachází nezbytné senzory, sluchátko pro hovory (které slouží i jako sekundární reproduktor) a samozřejmě i „Dot projector“ a infračervená kamera, tedy dvojice nezbytná pro 3D skenování Face ID. Potěšit může alespoň fakt, že Face ID nově rozpoznává rychleji, na nových iPhonech i z více úhlů a z větší dálky. Stále však není možné odemknout iPhone třeba vzhůru nohama, nebo pokud je položený na stole.

Změn nedoznaly ani boky, které jsou i tentokrát ocelové a barevně korespondují s provedením telefonu. To chválíme, hliník je slušný materiál, ovšem mnohem náchylnější na poškození. Ocelový rámeček se sice snadno umaže, celé zařízení však dokonale zpevňuje a novinka díky tomu působí v ruce jako opravdu kvalitní kus techniky. Rozmístění ovládacích prvků je shodné s iPhonem Xs, na levém boku se tedy nachází oddělená tlačítka pro regulaci hlasitosti a přepínač tichého režimu, na pravém boku je pak vypínací tlačítko a šuplíček pro nanoSIM kartu. Reproduktor, Lightning konektor a mikrofon jsou přesně v tomto pořadí na spodní hraně. Ano, i když jde o iPhone s přídomkem Pro, Apple si stále trvá na proprietárním konektoru, i přesto, že iPad i MacBooky s přídomky „Pro“ již mají USB-C. Škoda.

iPhone 11 vs. iPhone 11 Pro
Matné sklo působí opravdu skvěle.

Zadní strana je dle zvyklostí opět skleněná, tím však podobnost s předchozí generací končí. Apple se chlubí, že jde o nejodolnější sklo na mobilním telefonu. Je od Corningu, který má na svědomí Gorilla Glass. Apple tentokrát vsadil na matné sklo, což naživo působí opravdu skvěle a neokoukaně. Nejenže již není magnetem na otisky prstů a tolik neprokluzuje, ale také dobře vypadá. Samotný modul fotoaparátů, který se nachází vlevo nahoře, je součástí skleněné desky, což působí efektně. Na zadní straně nalezneme pouze dvě lesklé části. Tou první je samotný modul fotoaparátu, na který Apple zkrátka chtěl nasměřovat pozornost. Možná proto, že „pod svícnem je největší tma“ chtěl Apple nenápadně odlákat pozornost od toho, že nad okolní povrch nevystupuje pouze samotný modul, ale i jednotlivé čočky. Ano, při položení na rovnou plochu dělá modul problémy, ovšem kývání ze strany na stranu se obávat nemusíte.

Lesklé je i logo Apple, které se navíc přemístilo do symetrického středu zadní části. I když je na povrchu skla, což poznáte přejetím prstem, působí plastickým dojmem a jako kdyby bylo zalité vrchní vrstvou skla, což vytváří zajímavý 3D efekt. Pozorní z vás si jistě všimli i toho, že ze zadní strany zmizelo textové označení „iPhone“ a informace o tom, kde byl telefon navržen a vyroben (Designed by Apple in California, Assembled in China), znaky CE a přeškrtnuté popelnice však zůstaly. Naštěstí se pod vrstvou matného skla poměrně ztratí a vidět je můžete jen při dobrém světle.

iPhone 11 Pro se stejně jako iPhone 11 Pro Max nabízí ve 4 barevných variantách, kromě obligátní zlaté, stříbrné a vesmírně šedé je k dispozici také nová půlnočně zelená, která právě dorazila na test i nám.

Apple iPhone 11 Pro
Apple jako obvykle zapracoval na detailech.

Je tedy iPhone 11 Pro tím nejméně přitažlivým iPhonem vůbec? Nemyslíme si. Apple jako obvykle zapracoval na detailech a snažil se, jak mohl, aby vzhled zadní strany modulem fotoaparátů zcela nezničil. Líbí se nám matná záda, sklo z jednoho bloku, pevný ocelový rámeček a vlastně i celkové rozměry, díky kterým telefon padne do ruky skvěle. Pokud jste navíc spíše konzervativní, přesto se chcete odlišit, Apple nabízí opravdu povedenou půlnočně zelenou variantu, která mně osobně padla do oka nejvíce.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce s ocelovým rámečkem
  • vylepšená odolnost IP68
  • matné sklo na zadní straně
  • velmi dobře padne do ruky
  • přijatelné rozměry
  • líbivé barevné varianty
Nelíbilo se nám
  • nárůst hmotnosti a tloušťky
  • identická přední část už od roku 2017
  • výřez by mohl být menší

Displej: panečku, ten září!

I když je displej iPhonu 11 Pro na první pohled stejný jako u iPhonu Xs, není tomu tak. Apple opět vylepšoval a ač se jedná o OLED HDR panel se stejnou úhlopříčkou 5,8 palce a rozlišením 2 436 × 1 125 pixelů, zlepšil se kontrastní poměr (2 000 000 : 1 vs 1 000 000 : 1) a výrazně lepší je také svítivost, z 625 nitů u iPhonů Xs a X povyskočila na aktuálních 800 nitů, při sledování HDR obsahu (HDR fotky a HDR10 videa) dokonce na 1 200 nitů. To zaručuje, že i na přímém poledním slunci je displej skvěle čitelný. A právě čitelnost jsme museli v případě iPhonů Xs a X kritizovat, protože konkurence na tom již tehdy byla daleko lépe. Aby Apple na novinky náležitě upozornil, změnil také označení displeje. Nově mu kvůli jeho říká Super Retina XDR (eXtreme Dynamic Range) a ano, podle nás jej už komplikovaněji označit ani nešlo.

Apple iPhone 11 Pro

Displej dále disponuje technologií True Tone, která upravuje barvy na základě okolních podmínek, aby tak šetřila vaše oči. Je tu bohužel jedna věc, se kterou se majitelé nejnovějších iPhonů musí rozloučit. Jde o funkci 3D Touch, která byla kompletně nahrazena hmatovou odezvou (Haptic Touch). Displej tak již nevnímá tlak na jeho povrchu, vše je založené na délce přítlaku, přičemž iPhone dle toho pozná, zda a jakou máte v plánu akci. V přímém srovnání je 3D Touch pochopitelně rychlejší a také pocitově přesnější než Haptic Touch, Apple se však posledními aktualizacemi snaží zážitek co nejvíce zpříjemnit a 3D Touch připodobnit.

Hmatová odezva ale prostě neumí nahradit vše. Pokud jste například byli zvyklí pomocí 3D Touch ovládat kurzor v textovém editoru tak, že jste přidrželi prst kdekoli na klávesnici, nově musíte vždy stisknout konkrétně jen „mezerník“, který vyvolá režim touchpadu. Následně se již můžete po virtuálním touchpadu pohybovat dle libosti, v tomto ohledu hmatová odezva žádné limity nemá. Hráče by mohla zklamat nízká obnovovací frekvence 60 Hz, tady to konkurence umí lépe.

Apple iPhone 11 Pro
3D Touch byl definitivně nahrazen hmatovou zpětnou vazbou.

Displej jako takový je však stále perfektní a díky vyšší svítivosti i mnohem lépe použitelný při každodenní práci na cestách. Jedinou překážkou je tak stále výřez, který se bohužel mezigeneračně nijak nezmenšil. Je pravděpodobné, že příští rok se již Apple k nějakému kroku odhodlá, dokonce i na stránkách Applu je výřez maskován, jak jen to jde.

Líbilo se nám
  • nárůst svítivosti
  • dostatečné rozlišení
  • špičkové barevné podání
Nelíbilo se nám
  • odstranění funkce 3D Touch

Zvuk: stereo a s Dolby Atmos

Dva reproduktory u iPhonu 11 Pro nejsou žádnou novinkou, hlavní se nachází na spodní hraně pod mřížkou, druhý je ve sluchátku. Apple se v rámci prezentace nejvíce chlubil prostorovým audiem a certifikací Dolby Atmos a musíme přiznat, že společnost skutečně na kvalitě zvuku zapracovala. I když se nejedná o nejhlasitější smartphone, zvuk je velmi čistý a i při vysoké hlasitosti velmi stálý, bohatý. Apple znovu zapracoval na sekundárním, tedy vrchním reproduktoru. Ten sám o sobě již nehraje vůbec špatně, chybí mu samozřejmě výraznější basy, které dodává jeho spodní kolega. Jde však o dobrého parťáka, který celkový dojem rozhodně nekazí.

Apple iPhone 11 Pro

Pokud hudbu plánujete poslouchat skrze přiložená sluchátka EarPods, vězte, že jejich výstup je jen lehce nadprůměrný, avšak mezi konkurencí jsou to stále „ta lepší“ sluchátka. O trochu lépe jsou na tom AirPods, nově navíc můžete připojit i dvoje AirPods k jednomu iPhonu a užívat si jedné hudební linky v páru. Pokud to však s poslechem myslíte opravdu vážně, investujete zřejmě do kvalitnějších sluchátek, případně už nějaká máte. Zde je třeba myslet na to, že pokud mají 3,5mm jack, musíte použít adaptér, který navíc v balení chybí, stejně jako vloni.

Líbilo se nám
  • certifikace Dolby Atmos
  • stereo reproduktory
  • vyváženost a plnost zvuku
  • poměrně hlasitý přednes
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon: opět ten nejrychlejší

Netřeba chodit okolo horké kaše, iPhone 11 Pro je opět tím nejvýkonnějším iPhonem, za což vděčí procesoru Apple A13 Bionic. To, že má novinka při běžných činnostech výkonu na rozdávání, je holý fakt, Apple však vysoký výkon zkrátka potřebuje, například už kvůli skvěle fungujícímu propojení fotoaparátů, o tom však až později. Apple vylepšil také Neural Engine se strojovým učením, který je zde v nové generaci. Pokud chcete parametry, i nový iPhone 11 Pro má 4GB RAM, k povýšení na 6 GB tedy nedošlo. V praxi však jde vidět, že Apple mezigeneračně opět zapracoval na práci s pamětí a v přímém srovnání se tak dočkáte toho, že iPhone zavírá aplikace na pozadí spíše jen zřídka a po delší době. To že iPhone kraluje i v AnTuTu není velkým překvapením.

Výsledky benchmark testů

Základní paměťová varianta přináší 64 GB prostoru, připlatit si můžete za 256, respektive 512GB. Slot pro paměťové karty pochopitelně chybí, paměť si můžete rozšířit skrze on-line úložiště iCloud, avšak samozřejmě za další peníze. Samotný systém s předinstalovanými aplikacemi ukousne v základní paměťové variantě asi 10,5 GB.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor A13 Bionic
  • třetí generace Neural Engine
Nelíbilo se nám
  • základem je malá 64GB paměťová varianta
  • RAM by mohla být i vyšší

Výdrž: tak takhle ano

Stýskali jsme si po absenci 3D Touch, ale odstranění vrstvy v displeji a nasazení úspornějšího a menšího procesoru umožnila Applu něco, po čem zřejmě přestanete po 3D Touch tesknit. Pochopitelně mluvíme o baterii, iPhone 11 Pro si mezigeneračně oproti iPhonu Xs polepšil na 3 046 mAh. Kromě toho nové iPhony 11 Pro (Max) podporují rychlé 18W nabíjení, které by mělo zaručit dobití 50 % za zhruba půl hodinu. K dispozici je samozřejmě i bezdrátové nabíjení, zde je však rychlost omezena na 7,5 W a u některých podložek dokonce na 5 W. Zvěsti ohledně přítomnosti reverzního nabíjení, například pro doplnění energie AirPods, se nakonec nepotvrdily, i když rozborky iPhonů prozradily, že potřebný hardware by se uvnitř nacházet měl. Apple však tyto informace dementoval s tím, že se jedná o hardware pro řízení výkonu baterie.

Kapacita baterie
Apple iPhone Xs 2 658 mAh
Apple iPhone Xs Max 3 174 mAh
Apple iPhone 11 Pro 3 046 mAh
Apple iPhone 11 Pro Max 3 969 mAh

Přibalená nabíječka doplňuje energii opravdu rychle a u iPhonu 11 Pro se za 30 minut běžně dostanete na zhruba 56 % kapacity, nabití do 100 % však zabere cca 105 minut. Po prvních přibližně 60 % se nabíjení tedy výrazněji zpomalí, ovšem stále je výrazně rychlejší než u předchozí generace. Pro srovnání, pokud byste chtěli dobít 50 % kapacity baterie bezdrátovou nabíječkou, počkáte si asi 1 hodinu a 30 minut, kompletní dobití pak zabere i více než 4 hodiny. Bezdrátové nabíjení tak má smysl buď přes noc, nebo jako doplněk v kanceláři.

iPhone 11 Pro se za 30 minut dostane zhruba na 56 % kapacity.

To hlavní je ovšem výdrž samotná. I přesto, že jsme iPhonu dávali v průběhu testování opravdu do těla, standardem byl den a půl, v některých případech i dva dny v kuse, pokud jsme omezili práci se 4K videem a hraní náročnějších her. To je výsledek, který byl donedávna výsadou jen řad Plus/Max, Apple si tedy zaslouží velkou pochvalu, stejně jako za zrychlení nabíjení.

Líbilo se nám
  • velmi slušná výdrž
  • rychlé 18W nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • absence reverzního nabíjení
  • bezdrátové doplnění energie je stále pomalé

Konektivita: až na 5G vše

Všímáte si šílenství ohledně sítí 5. generace? My také a vlastně se ani není čemu divit. Koho to nechává zcela chladným, je Apple. Speciální variantu s podporou sítí 5. generace u něj zkrátka ani letos nehledejte, minimálně pro našince však nejde o žádný velký problém. iPhonu 11 Pro jinak nechybí nic, co by měl mít každý špičkový smartphone. Spolehnout se tak můžete na nejmodernější Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0, gigabitové LTE, VoWiFi a VoLTE, NFC pro čtení tagů a platby skrze Apple Pay a samozřejmě GPS, GLONASS, GALILEO a QZSS. Nový iPhone rovněž podporuje dvě SIM karty, i když tak trochu jinak než standardní Dual SIM kousky. Jedna SIM může být klasickou nanoSIM, druhá pouze jako eSIM. eSIM u nás prozatím podporuje pouze T-Mobile a Vodafone, O2 ji prozatím nenabízí.

Zajímavostí je také ultraširokopásmová technologie pro vnímání prostoru, kterou má na starost speciální čip U1. Ve spolupráci s iOS 13 dokáže nový iPhone s tímto čipem „poznat“ stejné iPhony v okolí a upřednostnit je, například pokud zasíláte soubor přes AirDrop. V momentě, kdy se rozhodnete sdílet soubor s kolegou, který má také iPhone 11 Pro, jeho nalezení zabere nesrovnatelně kratší dobu, a to právě díky nové technologii. Další podporovaná zařízení (MacBooky, iPady, iMacy) se zobrazí s menší prodlevou podle toho, jak iPhone prohledává okolí). S touto funkcí má Apple další plány, na širší využití se tak můžeme těšit již brzy.

Líbilo se nám
  • ultraširokopásmová technologie
  • Wi-Fi 6 i NFC
  • podpora eSIM
Nelíbilo se nám
  • absence 5G (nás trápit nemusí)

Fotoaparát: tři jsou více než dva

Světe div se, i když se nás výrobci smartphonů snaží již několik let přesvědčit, že lépe už to zkrátka nejde, přijde nová generace a s tím i nové funkce. Apple se nikdy nesoustředil na kvantitu a dlouhou dobu si vystačil s jedním snímačem, pokrok však zkrátka zastavit nejde. Spojujícím prvkem iPhonů 11 Pro a 11 Pro Max je soustava tří fotoaparátů se stejným rozlišením 12 Mpx, kdy každý z nich plní jinou funkci. Základ tvoří 12Mpx širokoúhlý fotoaparát se světelností f/1.8 s OIS, který je doplněn o 12Mpx teleobjektiv s dvojnásobným optickým zoomem a se světelností f/2.0 a 12Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát se záběrem 120 stupňů a světelností f/2.4, který dokáže scénu dvojnásobně opticky oddálit („0,5“ zoomu). Jediný ultraširokoúhlý fotoaparát postrádá optickou stabilizaci a nijak jej nepřeostříte. Právě kombinace tří fotoaparátů se stejným rozlišením je důležitá i pro doprovodné funkce, kterými iPhone 11 Pro (Max) disponuje.

Širokoúhlý Ultraširokoúhlý Teleobjektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Ohnisko 26 mm 13 mm 52 mm
Světelnost f/1.8 f/2.4 f/2.0
Optická stabilizace ano ne ano
Noční režim ano ne ano

Vzhledem k novým funkcím musel Apple zapracovat i na samotné aplikaci Fotoaparát. Nově vidíte dvojí náhled, a to ze standardního širokoúhlého fotoaparátu, který je doplněn mírně potemnělým náhledem ultraširokoúhlého fotoaparátu. Je to logické a navíc velmi nápomocné, pokud kupříkladu často a rádi fotíte architekturu či krajiny, iPhone 11 Pro vás letmým pohledem informuje, zda je vhodné vyfotit snímek širokoúhlým, nebo raději ultraširokoúhlým fotoaparátem. Sekundární náhled ultraširokoúhlého fotoaparátu zmizí pouze v případě, že fotíte makro snímek, kdy náhled z něj pohasne, aby zbytečně nedeformoval scénu.

Vyznat se v prostředí fotoaparátu není komplikované. První screenshot reflektuje standardní režim s náhledem ultraširokoúhlého snímače, druhý ukazuje „rozbalený“ panel nástrojů, k jehož vyvolání slouží šedá šipka vlevo. Třetí screenshot zobrazuje půlkruh, kterým plynule přepínáte ultraširokoúhlý fotoaparát (0,5), širokoúhlý fotoaparát (1) a teleobjektiv (2), následuje digitální zoom (10). Poslední screenshot ukazuje stav, kdy fotíte makro snímky, náhled ultraširokoúhlého snímače zmizí.

Od konkurence jsme zvyklí na to, že pokud chceme fotit tím a tím fotoaparátem, je nutné využít přepínače. Apple se tímto krokem nezdržuje, přímo v prostředí se objeví speciální půlkruhový ovladač, kterým lze plynule posouvat mezi ultraširokoúhlým a širokoúhlým fotoaparátem a rovněž také teleobjektivem (doplněný digitálním 10násobným zoomem), to vše bez nutnosti speciálních přepínačů. Tento půlkruh vyvoláte pouhým dotykem na hodnotu „1ד, která charakterizuje širokoúhlý fotoaparát. Zdá se to jako drobnost, ovšem přesně toto seznámí méně zkušeného uživatele s umem fotoaparátů mnohem rychleji a stejně tak i snáze. Aby půlkruh nestínil další ovládací prvky (sepnutí blesku, Live Photos, nastavení poměru stran a speciálních efektů), je nově v prostředí fotoaparátu šedivá šipka, kterou panel nástrojů skryjete, ale rovněž také zobrazíte. Je škoda, že i přes velmi hezké prostředí aplikace stále chybí možnost například změny rozlišení videa přímo v aplikaci, kvůli tomu musíte do Nastavení.

Apple iPhone 11 Pro
Do doby expozice lze zasáhnout i manuálně.

iPhonu 11 Pro nechybí ani Noční režim, který se však liší od toho, který známe například z Pixelů. Namísto toho, aby vám iPhone nabídl manuálně spínaný režim, jedná se o téměř kompletně automatizovanou činnost. K aktivaci nočního režimu postačí, pokud se zhorší osvětlení v interiéru i exteriéru. O jeho zapnutí vás informuje žlutá ikona půlměsíce, v ten moment iPhone scénu vyhodnotí jako příliš tmavou a nabídne vlastní expoziční čas. Ten může být 2 vteřiny, ale také 5 vteřin podle okolních podmínek. Do doby expozice lze zasáhnout i manuálně, pokud tedy nechcete noční režim využít, stačí expozici manuálně stáhnout na hodnotu „0“. Naopak pro více prosvětlený snímek lze expozici manuálně prodloužit až na 10 vteřin, což je zároveň maximem, pokud telefon držíte v rukou. Noční režim lze využít jen u širokoúhlého fotoaparátu a teleobjektivu, ultraširokoúhlý snímač jej nepodporuje. Noční režim lze aktivovat i manuálně při dobrém osvětlení, iPhone vám však nedovolí nastavit čas delší než 1 až 2 vteřiny.

Ukázkové snímky – noční režim

iPhone 11 Pro se nesnaží nočním režimem „rozsvítit noc“, jako to dělá Google u svých Pixelů. Díky delší expozici a speciálním algoritmům třetí generace Neural Enginu chce Apple ze snímků dostat více světla, ovšem noc stále působí jako noc, rozhodně ne jako den, zachována je i velká míra tolik potřebných detailů. Mírnou nevýhodou tohoto režimu je fakt, že na rozdíl od Pixelů je nutné mít pevnější úchop po celou dobu zaznamenávání snímků, tedy třeba 5 vteřin. Pixely se spoléhají na kratší dobu expozice, o zbytek se pak starají speciálně vyvinuté algoritmy a umělá inteligence. Na druhou stranu Apple přesně odpočítá, kolik času potřebuje na dokončení snímku v nočním režimu, což vás při jejich pořizování pomůže zklidnit. Zajímavé je i to, že při nastavení expozičního času telefon v živém náhledu předvede, jak zhruba bude finální fotografie vypadat. Samozřejmě jde jen o náhled pro představu, výsledek bude mnohem kvalitnější a hlavně bez kvanta šumu.

Jsou zde ale i další vylepšení, Apple zapracoval také na Portrétním režimu. iOS 13 obsahuje nový efekt „Černobílé high-key světlo“ pro monochromatické snímky, které se tváří jako z ateliéru, výsledek přitom působí velmi přesvědčivě. Doplníme, že nový efekt zvládnou i předchozí generace iPhonů, které umí pořizovat portrétní snímky, stačí iOS 13. K aplikaci efektu je nutné vytvořit portrét osoby a následně efekt přidat při editaci snímku v galerii. Apple zapracoval také na režimu Smart HDR, a to díky strojovému učení Neural Enginu. Nově už Apple neumožňuje zachovat snímek s a bez HDR dohromady, máte tedy na výběr, jestli si Smart HDR aktivujete/vypnete. Výsledky jsou však líbivé a přeexponovaných snímků se tak téměř není nutné obávat.

Ukázkové snímky

Postupně širokoúhlý fotoaparát, teleobjektiv a ultraširokoúhlý fotoaparát

Výsledky fotoaparátu jsou zkrátka špičkové. Snímkům nechybí nic, skvělá je barevná věrnost a noční snímky konečně dohání konkurenci, která nočním režimem disponuje již dlouhou dobu. Na soudy o tom, jestli je iPhone 11 Pro tím nejlepším fotomobilem je však prozatím brzy, v následujících týdnech nás čeká fotosrovnání s nejbližší konkurencí. Co prozatím hodnotíme jako nevýhodu, je pouze dvojnásobný optický zoom, zde již konkurence delší dobu nabízí 3, případně 5násobný zoom. Stejně tak zklame absence nočního režimu a optické stabilizace u ultraširokoúhlého snímače.

Apple iPhone 11 Pro - testovací video, 2160p (30 FPS)

Apple iPhone 11 Pro - testovací video, 2160p (60 FPS)

Video iPhone 11 Pro umí nahrávat v maximálním rozlišení 4K, a to při 60 FPS. Natáčet ale může i se snímkovací frekvencí 30, případně 24 FPS, kterou telefon využívá za zhoršeného osvětlení, a to automaticky. Video lze nahrávat díky funkci QuickTake i zrychleně, stačí podržet prst na spoušti fotoaparátu, která v ten okamžik zčervená a započne nahrávání videa dle nastaveného rozlišení (4K, Full HD, HD) a snímkovací frekvence. U předchozích generací vyvolá stisk spouště burst režim (dávkování). Pokud chcete tento režim aktivovat u nových iPhonů, je nutné krátce stisknout spoušť a poté swipnout směrem doleva. Zpomalené video zvládá iPhone stále natáčet jen při 240 FPS a Full HD rozlišení, oproti Mate 30 Pro je tedy iPhone „chudý příbuzný“.

Apple iPhone 11 Pro - zpomalené testovací video, 1080p (240 FPS)

Apple iPhone 11 Pro - zpomalené testovací video, 720p (240 FPS)

Velkou novinkou je audio zoom. V momentě, kdy přiblížíte nahrávaný objekt, softwarově se zvýší i hlasitost zvuku tak, aby vynikla a přehlušila okolí. iPhone 11 Pro samozřejmě nahrává i stereo zvuk a pracuje s HDR.

V čem spočívá největší „kouzlo“ natáčení je právě plynulý zoom, a to od ultraširokoúhlého fotoaparátu až po teleobjektiv, případně 6násobný digitální zoom. Stejně jako v případě focení je totiž k dispozici půlkruhový ovladač, který vám přímo při nahrávání videa umožní postupné oddalování a přibližování bez „skoků“ a trhaných pohybů. Vzhledem k tomu, že každý snímač má jinou světelnost a nastavení, Apple musel všechny fotoaparáty kalibrovat tak, aby byl výsledek ideální. Změna nastavení při zoomování či oddalování (vyvážení bílé, ostrost, jas) probíhá v reálném čase, a to právě díky silnému výpočetnímu výkonu procesoru Apple A13 Bionic.

Výsledky fotoaparátu jsou zkrátka špičkové.

Konečně se dostáváme také k vylepšené přední TrueDepth kameře s vyšším rozlišením 12 Mpx a světelností f/2.2. Umožní nahrávat až 4K videa při 60 FPS, co ale pobaví více jsou zpomalená „Slofie“ videa (slow-motion selfies) při 120 FPS a Full HD rozlišení. Ano, zpomalená nově mohou být i selfie. Díky chytrému režimu HDR potěší, že selfie snímky s oblohou za zády již nejsou přepálené, jako tomu bylo v minulosti.

Líbilo se nám
  • skvělý noční režim
  • špičková kvalita denních snímků
  • velmi přehledná aplikace Fotoaparát
  • jednoduché a plynulé ovládání
  • audio zoom
Nelíbilo se nám
  • zpomalená videa umí konkurence lépe
  • ultraširokoúhlému fotoaparátu chybí noční režim a stabilizace
  • podrobné nastavení mimo aplikaci

Software: iOS 13 v plné parádě

Apple iPhone 11 Pro jsme testovali již s poslední aktualizací, tedy iOS 13.1. iOS 13 přináší spoustu zajímavých novinek, na některé z nich se tak podíváme detailněji. Celá aktualizace s sebou přináší znatelný nárůst rychlosti, počítat tedy můžete s rychlejším spouštěním aplikací, za což může nejenom výkonnější procesor Apple A13 Bionic, ale právě také lépe optimalizované prostředí iOS 13. Apple zapracoval také na autorizaci skrze Face ID, která by měla být až o 30 % rychlejší. I to můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti. I přesto, že se mnohým Face ID nelíbí a raději by viděli iPhone se čtečkou otisků prstů (ať už na zádech, nebo ideálně v displeji), rychlost autorizace se postupem času výrazně zlepšila.

Prostředí iOS 13

Rychlost nejvíce oceníte při každodenním používání, ovšem jsou tu i jiné změny, které upoutají na první pohled. Zřejmě největší novinkou je Tmavý režim, který známe například i z macOS. Už při prvním spuštění Apple nabídne jeho aktivaci, přičemž tmavé rozhraní nabízí jak předinstalované aplikace od Applu, tak také mnoho těch od vývojářů třetích stran. Samozřejmě situace ještě není 100%, podobně jako u zavedení výřezu je nutné počkat na to, než vývojáři své aplikace tmavému režimu přizpůsobí. Vzhledem k tomu, že tmavý režim používáme na OLED panelu, je výhodou i menší energetická náročnost, tedy až na iPhony 11 a Xr, případně starší „pouze“ s LCD displeji.

Pokud se vám Tmavý režim líbí, ale nechcete jej celý den, lze nastavit, aby se automaticky aktivoval například až večer, a tím tak chránil vaše unavené oči. Zapnout jde i přímo z Ovládacího centra.

Apple výrazně zapracoval také na aplikaci Fotky. Nově si můžete zobrazit fotografie po rocích/měsících/dnech. Apple také vytvoří vzpomínková videa a návrhy pro sdílení na základě vašich kontaktů a přiřazení fotografií k daným obličejům. Skvěle funguje i vyhledávání, a to opět podle jména, případně podle klíčových slov, vše samozřejmě v češtině. I když konkrétně vyhledávání novinkou není, Apple zapracoval na rozpoznání více klíčových slov, a tak se většinou zkrátka trefíte a naleznete vše, co hledáte. Fotky nově umožňují snazší úpravy, pomocí jednoduché lišty snadno změníte kontrast, jas a další. Novinkou jsou i větší možnosti úpravy videa. Téměř každý nástroj, který lze použít na úpravu fotografií, je možné využívat i k editacím videa. Video lze tedy jednoduše oříznout, narovnat, otočit dle libosti, případně přidat zajímavý efekt pro publikování na sociálních sítí.

Novinkou je také možnost stahování souborů přímo z prohlížeče Safari.

Velkou novinkou je pak možnost stahování souborů přímo z prohlížeče Safari. Jednoduše stačí vybrat soubor a počkat, až se stáhne do složky Stahování na iCloudu, kde se následně odešle do všech vašich dalších zařízení, která jsou propojena stejným Apple ID. Z této složky můžete se souborem rovnou pracovat a klidně uložit do galerie (například .mp4 video) i přesunout do složky dané aplikace, například VLC. Pokud tedy stáhnete soubor, který by iPhone za normálních okolností nepřehrál (.avi video), stačí jej přímo ze Souborů přesunout přímo do aplikace, což dříve šlo jen skrze počítač. Pokud úložiště na iCloudu nemáte, můžete snadno stahovat i přímo do iPhonu, stačí jen změnit umístění v Nastavení – Safari – Stahování.

Prostředí iOS 13

Zajímavostí je například možnost spárování dvou AirPods s jedním iPhonem, abyste si hudbu mohli užívat i ve dvojici. Vylepšené jsou také Memoji, tedy animované emotikony, které jsou založené na vašem vizuálu. Následně je lze používat buď jako obrázky, nebo jako krátké animace, které reflektují vaše pohyby skrze Face ID.

Vylepšení doznaly i Zprávy. Nově si můžete navolit vlastní fotku či Memoji a stejně tak i jméno, které se zobrazí v momentě, kdy s vámi přes iMessages začnou komunikovat lidé, jež nemáte v kontaktech. Drobnost, ale potěší. Samotná klávesnice od Applu nově podporuje i psaní tahy, bohužel zatím pouze v angličtině. Pro zadávání můžete využít však i diktování, a to za podpory českého jazyka.

Líbilo se nám
  • tmavý režim
  • citelné zrychlení
  • vylepšená aplikace Soubory
  • možnost stahování souborů
  • bohatší editace videa

Zhodnocení: opět bez rizika

Apple se málokdy pouští do velkého rizika a i když ze zkušeností víme, že ne vždy mu vše vyjde dle původního záměru, většinou se trefí do černého. Apple iPhone 11 Pro je vyvážený smartphone, který nabízí téměř vše, co by měl „supersmartphone“ dneška umět. Tedy až na pár výjimek, do kterých se Applu zatím zkrátka nechce. Z pozitiv musíme vyzdvihnout perfektní fotoaparáty, stejně tak i kvalitní displej, skvělý výkon a samozřejmě prémiové zpracování. To vše se ale tak nějak očekávalo.

Apple iPhone 11 Pro

V průběhu testování nám nejvíce vadil již zastaralý design s výrazným výřezem, který se zkrátka do doby konce roku 2019 příliš nehodí. To, že se za výřez stydí i sám Apple, je víceméně jasné, ovšem pokud by chtěl výřez zmenšit, zřejmě by nemohl deklarovat veškeré funkce, které jsou od iPhonu X standardem. To, že Apple ústupky umí, ale nakonec předvedl i tím, že z nejnovějších modelů zcela zmizela funkce 3D Touch, kterou kalifornský gigant propagoval posledních několik let. Nejde ani tak o to, že by 3D Touch byl nepostradatelnou funkcí, jde spíše o princip, kdy Apple odstranil funkci, která iPhony do značené míry charakterizovala a odlišovala od konkurenčního řešení.

Za zapůjčení Apple iPhonu 11 Pro děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete i zakoupit.

Je iPhone 11 Pro revolucí? Rozhodně ne. Jde o skvělý smartphone bez větších kompromisů? Určitě ano. Zásluhu na tom má i velice povedený iOS 13, který doplnil spoustu drobností a zároveň vše zrychlil. Startovní cena 29 990 Kč za 64GB variantu určitě není nízká, ale zase není vyšší než částka, na které startovaly iPhony X a Xs. Z toho plyne, že pokud Apple neměl problémy s jejich prodeji, nemělo by se nic měnit ani letos. To samozřejmě ukáže až čas, ovšem nyní můžeme s klidným svědomím říci, že i letošní iPhone se zkrátka povedl.

Pokud si nepotrpíte na iOS a raději vás láká zelený robot, jako konkurenci můžeme doporučit Samsung Galaxy Note10. Ten nabídne větší displej, konkrétně 6,3palcový, nepatrné rámečky a jen malý kruhový výřez. Potěší výkonný Samsung Exynos 9825, trojitý fotoaparát s rozlišením 12 Mpx i podpora reverzního bezdrátového nabíjení. Pokud je pro vás 6,3palcový displej příliš, nabízí se i kompaktnější Samsung Galaxy S10e, který stále přináší skvělý výkon i fotoaparát, oproti iPhonu navíc oba mají i čtečku otisků prstů.

Samsung Galaxy Note10

Rozměry151 × 71,8 × 7,9 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9825, 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:07 hodin

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Nesejde vám na teleobjektivu, nepotřebujete ocelový rámeček a ani OLED panel? Pokud se smíříte s pár ústupky, zaujmout může i nejlevnější letošní iPhone s jednoduchým označením 11. Ten startuje na částce 20 990 Kč, přitom stále nabízí skvělý procesor Apple A13 Bionic, kvalitní ekosystém díky iOS 13 a dle předběžných testů je na tom skvěle i co se výdrže týká. Navíc jej můžete pořídit v mnoha líbivých barevných variantách. Samozřejmostí je rychlejší Face ID než u předchozích generací a nechybí ani bezdrátové nabíjení.

Apple iPhone 11 64 GB

Rozměry150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 110 mAh

Konkurentů bychom samozřejmě mohli vyjmenovat více, ovšem těch kompaktnějších vlajkových lodí s úhlopříčkou do 6 palců začíná pomalu ale jistě ubývat. Kvalitou fotoaparátu a výkonem by se určitě blížil Huawei P30 Pro, případně Mate 30 Pro, ten má však osud bez Google služeb nejistý. Pokud máte rádi trochu exotiky a hledáte skvělý fotomobil, určitě doporučujeme poohlédnout se rovněž po Pixelech. Již za pár dnů navíc Google představí Pixel 4, který se určitě bude snažit novým iPhonům zatopit.

apple-iphone-11-proDoporučujeme
Klady
  • precizní zpracování
  • špičkové fotoaparáty a videokamera
  • výkon bez kompromisů
  • lepší výdrž na nabití
  • vydařený iOS 13
  • skvělá svítivost displeje 800 nitů
  • rychlejší drátové nabíjení
  • podpora eSIM a Wi-Fi 6
  • vylepšená odolnost vůči vodě
  • mezigeneračně bez navýšení ceny
  • kompletní konektivita
Zápory
  • stále stejný design a velikost výřezu
  • namísto Lightningu by se hodilo USB-C
  • nárůst hmotnosti i tloušťky
  • vysoká cena
  • odstranění 3D Touch
  • pomalé bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Pepe
Chlapi.. Asi nemám odvahu číst dál, než ten úvod, kde dáváte jako plus rychlejší adaptér. U telefonu za 20+ tisíc je ostuda, že tam není minimálně 18W!!! Nebo už vás Apple zlomil a prostě porovnáváte jen v rámci Applu?? Dřív to bylo na exkrement, teď už je to lepší exkrement, tak chválíme? Omg...
Pepe
Překlep, mělo být 28W.
Jirka
Všude na webu( už i na novinkách) už jsou články o zastavení možnosti doinstalace google služeb na Huawei mate 30 pro, a na serveru mobilenet.cz., zaměřeném na smartphony ani ťuk. Číňan asi dobře cáluje za inkognito....
Ing. Anton
The future is here...now.
- desktop class CPU performance
- graphics chip on the level with xbox one or PS4
- excelent video recording
- photography on par with entry level but still profi camera
- iOS 13 is snappy and well designed

Dont wait for futere...just live it.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze