Problém se službami Google u řady Huawei Mate 30 pod drobnohledem

20
Problém se službami Google u řady Huawei Mate 30 pod drobnohledem
  • Smartphony řady Mate 30 v současnosti nedisponují Google službami
  • V případě zrušení zákazu spolupráce amerických společností s Huawei obdrží telefony Mate 30 Google služby během několika hodin

Po oficiálním představení nové řady Mate 30 od Huawei s jistotou víme, že nejnovější smartphony čínského výrobce v současnosti postrádají přístup ke službám od Googlu. Přitom jsou to právě aplikace jako Google Mapy, Obchod Play, Gmail či Google Drive, které považují mnozí uživatelé Androidu za klíčové.

Přestože telefony běží na nejnovějším Androidu 10, který je sám o sobě open source, zdá se, že v současnosti zatím neexistuje způsob, jak by si mohli uživatelé důležité Google služby doinstalovat. Řešení, se kterým přišel Huawei, tedy nahradit služby od Googlu (GMS) svými vlastními službami Huawei (HMS) a aplikací AppGallery, by se na první pohled dalo obejít obyčejným rootem (zpřístupnění ve výchozím stavu nedostupných uživatelských práv). Ten by umožnil doinstalovat potřebné aplikace. Situace je však o něco komplikovanější, než se na první pohled může zdát.

Řešení situace alternativním způsobem

Podle XDA Developers je běžnou praktikou mnoha výrobců předinstalovat malou část Google APK do systému, který jej oficiálně nepodporuje. Jde především o případ smartphonů určených pro čínský trh, které Google služby nepodporují z důvodu rozhodnutí tamní vlády. V takovém případě lze v telefonu již předinstalovanou malou část služeb „uvést k životu“ doinstalováním aktualizace, která služby zprovozní. Takovýmto způsobem lze například doinstalovat Google služby na výsuvném Honoru Magic 2, který je možné zakoupit na čínském trhu. Pokud si jej pořídíte z Amazonu, můžete si rovnou v popisku všimnout, že přestože je telefon určen pro čínský trh, lze do něj doinstalovat Google služby.

Honor Magic 2
Honor Magic 2 obsahuje předinstalované tzv. „core services“, přestože se neprodává s nainstalovaným Obchodem Play.

Druhou možností je uživatelům poskytnout speciální aplikaci dostupnou v nativním obchodu od výrobce (v tomto případě AppGallery), skrze kterou si mohou stáhnout a nainstalovat služby od Googlu. Aplikace funguje jako jakýsi prostředník a používá ji například MEIZU. Vzhledem k restrikcím americké vlády, která zakázala spolupráci Huawei s americkými společnostmi, se však tento zákaz pravděpodobně vztahuje i na takovouto aplikaci a řešení tímto způsobem se jeví jako nepravděpodobné. V obchodě AppGallery se takováto aplikace alespoň v současnosti nenachází.

Třetí možností by bylo provést již zmiňovaný root. K tomu je však potřeba vlastnit telefon s odemknutým bootloaderem. Huawei se bohužel navzdory předešlým zprávám rozhodl tuto možnost nepovolit a bootloader ponechá uzamknutý. I pokud by tomu tak nebylo, jednalo by se o technicky náročnější operaci, se kterou by si mnozí uživatelé nemuseli vědět rady a mohlo by je to odradit od nákupu. Root rovněž snižuje bezpečnost telefonu, obzvlášť v rukou méně zkušených uživatelů, což je i hlavní argument Huawei a důvod, proč jej nechce odemknout. Navíc zde hrozí, že i pokud by se takovýmto způsobem doinstalovaly služby Googlu, velmi pravděpodobně by se vůbec nespustily, neboť by to Google neumožnil.

Doinstalování Google služeb během pár hodin

Podle Richarda Yu má Google se společností Huawei skvělé vztahy a nemožnost přinést Google služby i na novou řadu Mate 30 je podmíněna čistě nařízením americké vlády, které si Google nedovolí porušit. Nejvíce celou situaci bohužel odskáčou obyčejní uživatelé, kteří telefony Mate 30 pochopitelně mohou používat, ale bude jim chybět přístup k aplikacím, jako je Obchod Play, Google Mapy, YouTube, Google Drive a další.

Kladnou zprávou je příslib šéfa mobilní divize Huawei, který prohlásil, že v případě zrušení zákazu spolupráce amerických společností (Googlu) s Huawei, jsou schopni doinstalovat do všech telefonů Mate 30 veškeré Google služby během několika hodin.

Diskuze ke článku
Pesedm
Tak aspoň čínské telefony nebude špízovat americkej brouk :))

Už vidím Josefa z Huafan a Xperia jak píše své obvyklé:
“A jak je vidět, podpora modelu zůstává výborná. Přístroje to posunulo výrazně kupředu.“
:))
android
Jak stáhnout a nainstalovat aplikace Google na Huawei Mate 30 series
https://www.huaweicentral.com/how-to-download-and-install-google-apps-on-huawei-mate-30-series/
Tady máme řešení, které vám ukáže, jak nainstalovat aplikace GMS (Google Mobile Services) do smartphonů Huawei Mate 30.

INSTRUKCE:
Nejprve musíte stáhnout a nainstalovat APK aplikace Google Service Assitant z webu www.lzplay.net nebo odtud .
Spusťte aplikaci a přijměte smluvní podmínky, povolte také požadovaná oprávnění.
Klepnutím na modré tlačítko načte další obrazovku a poté aktivujete ovládací prvek administrátora zařízení aplikace, který je nezbytný pro provedení změn ve firmwaru a instalaci Google Play a dalších služeb. Pokračujte klepnutím na „Aktivovat“.
Kliknutím na modré tlačítko zahájíte stahování seznamu služeb a aplikačních rámců.
Nyní musíte počkat, až si aplikace stáhne a nainstaluje do telefonu aplikace a služby Google. Po dokončení stahování aplikačních rámců klepněte na modré tlačítko dole. Počkejte ještě minutu, než systém spustí služby na pozadí.
To je vše, všichni jste připraveni používat mobilní služby Google ve svém smartphonu a také se můžete přihlásit a stahovat aplikace přímo z Obchodu Google Play, jako jsou Gmail, Youtube a další.
(Volitelné) Po instalaci můžete aplikaci Google Service Assitant odebrat, protože již nebude potřeba.
Petr
Tak nejvíce to podle mě neodskáčou uživatelé, ale Huawei sám. Protože uživatel, který chce telefon s google app, si přeci takový telefon pořídí a tomuto modelu se vyhne. To by musel být hrdý nadšenec značky, aby Mate kupoval s tím, že ty potřebné app na něm možná nějakým způsobem rozjede.
Huawei mám rád a sám sem jeho vlastníkem. Pokud by ale tahle šaškárna pokračovala dál, další telefon této značky u mě nejspíš už neprojde.
Dodo
Hold odemknout botloader Huawei nechce, tak bude trpět.
Xiaomi bežně umožnuje odemčení botloaderu. Sice se na to chvíli čeká, ale no problém tam dohrát českou Miui rom.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze