Samsung Galaxy S10e
recenze

Samsung Galaxy S10e

Menší, avšak nikoliv horší
61

Menší, ale rozhodně ne horší. Přesně tak bych v krátkosti shrnul svůj názor na nový Samsung Galaxy S10e, který je rozměry nejmenší a cenou nejdostupnější z rodinného klanu nových Galaxy S10. Samsung Galaxy S10e totiž rozhodně nedisponuje pouze základní výbavou, jak napovídá přívlastek „e“ odkazující na slovo „essential“, a navíc se dokázal udržet pod – pro mnohé magickou – hranicí 20 tisíc korun. Jak si vedl v naší recenzi?

Samsung Galaxy S10e představuje v portfoliu jihokorejského výrobce naprostou novinku a při srovnání s nabídkou telefonů s logem nakousnutého jablka je odpovědí na konkurenční Apple iPhone Xr. Telefon na sebe díky svému zařazení upoutal ještě před oficiálním představením značnou míru pozornosti a není divu. Zájemcům totiž nabídne do jisté míry identické funkce jako jeho dva dražší a větší sourozenci. Nižší cenovka si však pochopitelně vyžádala i několik kompromisů, které však nemusí být nutně ústupky v pravém slova smyslu.

Samsung Galaxy S10e – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S10e

Kompletní specifikace
Konstrukce142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetExynos 9 Octa (9820), , GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2019,

Obsah balení: vzorem pro ostatní

Obsah balení Samsungu Galaxy S10e je tradičně velkorysý – našel jsem zde vše, co by mohl běžný uživatel potřebovat. Kromě samotného telefonu, na kterém je již z výroby nalepena ochranná fólie, mi udělala největší radost opravdu kvalitní drátová sluchátka od společnosti AKG. Samsung navíc dodává i sadu silikonových koncovek do uší, takže tu správnou velikost si snad najde naprosto každý.

Na rozdíl od většiny jiných výrobců si zde našly místo také dvě redukce na USB-C: jedna z USB-A a druhá z microUSB. První z nich využijete například pro funkci OTG, takže k telefonu připojíte příslušenství s konektorem USB-A, jako je adaptér na paměťové karty, flashky nebo klidně i méně tradiční příslušenství, jako je například LED světlo. Druhou redukci pak využijete, zejména pokud si zapomenete svou nabíječku. Tím se dostáváme k síťovému adaptéru, jenž oplývá maximálním výkonem 15 W. Chybět nemůže ani jehla pro otevření šuplíčku pro SIM kartu či obligátní manuály. Jediné, co byste zde mohli postrádat, je ochranné pouzdro, které si již budete muset dokoupit sami. I tak ovšem hodnotím obsah balení jako nadprůměrný.

Líbilo se nám
  • dvojice redukcí
  • kvalitní AKG sluchátka
  • ochranná fólie z výroby
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by potěšilo

Konstrukční zpracování: fajn na pohled i omak

První dojem je důležitý nejen v mezilidských vztazích a Samsung Galaxy S10e v této disciplíně rozhodně umí zabodovat. V prvé řadě překvapí, jak moc je telefon kompaktní. Při srovnání s mnou nedávno testovaným Samsungem Galaxy S10+ mohu o S10e bez nadsázky hovořit jako o telefonu, který lze velmi pohodlně ovládat jednou rukou. Možná si říkáte, že přes 5,8palcovou uhlopříčku displeje se k notifikační liště budete natahovat přeci jen obtížně. Můžete k tomu však použít i čtečku otisků prstů. Důležité je na úvod zmínit také nízkou hmotnost 150 gramů nebo odolnost IP68, takže můžete telefonu dopřát vodní lázeň či pobyt v prašném prostředí.

Následně vás osloví samotný design, který je v testované žluté variantě opravdu extrémně líbivý. Na této kanárkově žluté barvě oceňuji zejména to, že se nejedná o nic šíleného, přesto telefon rozhodně vzbudí pozornost, a to v dobrém slova smyslu. Češi jsou v barvách telefonů poměrně konzervativní a například Galaxy S10 a S10+ jsou nejvíc populární v bílé a černé. Samsung Galaxy S10e můžete zakoupit kromě černé a bílé také v zelené a námi testované žluté. Věřím že ta by mohla stojaté vody vnímání barev trochu rozvířit, protože se opravdu povedla a sám bych neměl problém si ji koupit. Boční rámeček naší verze je potom hliníkový s lesklou povrchovou úpravou a je vyveden ve zlatavém odstínu s šedými anténními předěly.

Je dobře, že Samsung vsadil na léty osvědčený kapacitní senzor.

U Galaxy S10e sice dostanete „pouze“ klasickou čtečku otisků v podobě kapacitního snímače, ale ten je velmi dobře umístěný na pravém boku a navíc opravdu extrémně rychlý. Stačí letmý dotyk a telefon je odemknutý. Drobný problém může umístění čtečky představovat pro leváky. Telefon se mi ukazováčkem neodemykal zrovna pohodlně a bylo potřeba přehmátnout. Samotné tlačítko pod čtečkou má však příjemný stisk a ideální tuhost. Osobně jsem rád, že se Samsung rozhodl nevyužít například levnější optickou technologii čtečky prstů v displeji a vsadil na léty osvědčený kapacitní senzor mimo displej.

Samsung Galaxy S10e
Srovnání Galaxy S10+ s Galaxy S10e

Na levé straně pak najdeme kolébku pro ovládání hlasitosti a pod ní umístěné Bixby tlačítko, které lze naštěstí přeprogramovat a přiřadit mu jinou funkci. Osobně jsem takto spouštěl Telegram. Na horní hraně našel místo šuplíček hybridního slotu pro dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSDXC kartu. Spodní hrana je domovem USB-C konektoru, hlasitého reproduktoru a 3,5mm audiokonektoru. Obhlídku hran zakončíme informací, že Galaxy S10e má oproti zbylým S10 o 0,1 milimetru tlustší boky, což se zdá jako zanedbatelné. Telefon se však díky tomu a rovnému displeji bez zaoblených boků drží ještě o něco pohodlněji.

Na zadní straně, kterou stejně jako displej chrání Gorilla Glass 5, najdeme kromě loga výrobce malý ostrůvek pro dvojici senzorů a přisvětlovací diody. Pokud jste příznivci funkcí sledujících zdraví uživatele, možná vás zamrzí, že u Galaxy S10e chybí na zádech oproti větším S10 a S10+ senzor pro měření tepu.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • extrémně rychlá čtečka otisků prstů
  • ochrana IP68
  • Gorilla Glass 5 vpředu i vzadu
  • líbivý design i barevné provedení
Nelíbilo se nám
  • chybí senzor pro měření tepu
  • hybridní Dual SIM
  • ne tak ideální umístění čtečky pro leváky

Displej: tentokrát bez zahnutí stran

U Galaxy S10e na rozdíl od větších sourozenců chybí displej se zaoblenými stranami a smířit se rovněž musíme s nižším Full HD+ rozlišením oproti Quad HD+. Naštěstí se však stále jedná o nový Dynamic AMOLED s certifikací HDR10+ s opravdu nadprůměrnou svítivostí a krásným podáním barev. Čtení na sluníčku není problém a pokud běžně nesledujete obsah v nějakém extrémně vysokém rozlišením (což pravděpodobně nesledujete), budete s Full HD+ rozlišením na 5,8palcové úhlopříčce stejně spokojeni jako já.

Doménou nového Dynamic AMOLEDu je lepší práce s modrým světlem, které může ovlivnit kvalitu vašeho spánku, díváte-li se na mobil v noci. V případě jeho spuštění nedojde k pozorovatelnému ošklivému zežloutnutí jako u levnějších displejů, přestože chrání vaše oči. Jedná se tedy o zcela identické vlastnosti s S10 a S10+ a o nic zde nepřijdete. Nechybí dokonce ani funkce Osvětlení okraje, pomocí které vás telefon může upozornit na příchozí notifikace. Jedná se de facto o proužek kolem displeje, který může zasvítit různou barvou. Pochválit musím rovněž adaptivní jas nebo pokročilé možnosti nastavení barevného podání. Během zimních měsíců se navíc může hodit zvýšená citlivost pro možnost používání telefonu v rukavicích. V noci je možné si také aktivovat noční režim, který zahladí prostředí do tmavých barev.

Displej s HDR10+ vypadá stejně skvěle jako u větších S10.

Ohledně „díry v displeji“ si každý již jistě udělal svůj názor. Osobně mi však nijak nepřekáží a umístění v pravém horním rohu mi při sledování videí, prohlížení internetu nebo hraní her nijak nevadilo. Rovněž rámeček displeje je až na mírně tlustší bradu pěkně symetrický a nechybí ani zvýšená ochrana v podobě Corning Gorilla Glass 5. O co však oproti zbylým S10 přijdete je ultrazvuková čtečka otisků prstů.

Líbilo se nám
  • technologie Dynamic AMOLED
  • kvalitní potlačení modrého světla
  • symetrické rámečky
  • podpora HDR10+
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět čtečka otisků prstů v displeji

Zvuk: ve šlépějích větších sourozenců

Hlasitý reproduktor na spodní hraně spolupracuje s menším reproduktorem v rámečku displeje a po vzoru svých větších sourozenců nabídne velmi nadprůměrný poslech. Zvuk je plný, dostatečně hlasitý a nechybí ani basy. V hlasitém prostředí jej nepřeslechnete a přestože se podle mě z nových S10 jedná o ten nejméně hlasitý model, stále překonává většinu konkurentů.

Samsung Galaxy S10e

Stejně tak musím pochválit 3,5mm výstup do sluchátek, kterému v kombinaci s dodávanými sluchátky od společnosti AKG nemám co vytknout.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně hlasité stereo
  • kvalitní výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: ten má ale páru

Srdcem telefonu je nový 8nm čipset Exynos 9820. Můžete tedy očekávat zcela identický výkon jako u Galaxy S10 a S10+. Problémem tedy není hraní ani těch nejnáročnějších her či opravdu náročný multitasking. Během používání telefonu jsem se nesetkal s nějakým zaseknutím či zadýcháním a svou zásluhu na tom jistě má i 6 GB operační paměti typu LPDDR4X, což je sice o 2 GB méně než u standardních „Desítek“, na druhou stranu je i tato hodnota více než dostatečná.

Uvnitř zařízení dále najdete 128GB úložiště, které můžete rozšířit o microSD karty. Na své si přijdou i hráči, neboť se novinka chlubí vylepšenou optimalizací pro hry vyvíjené na Unity enginu.

Líbilo se nám
  • svižný běh bez kompromisů
  • dostatek výkonu i do budoucna

Výdrž baterie: v zápřahu od rána do večera

Co se výdrže týče, disponuje Galaxy S10e vzhledem ke svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti slušnou kapacitou baterie o velikosti 3 100 mAh. Oproti Galaxy S10+ se tak jedná o 1 000 mAh méně. Díky menšímu displeji zde i tak máme velmi slušnou výdrž na baterii, která bez větších problémů zvládne jeden pracovní den. Pokud byste telefon používali úsporněji, dostanete se i na jeden a půl dne.

Test nabíjení Samsung Galaxy S10+ a S10e

Baterie se dobije na 80 % za necelou hodinku, což je podle mého názoru přijatelná hodnota. Telefonu nechybí ani Wireless PowerShare, takže můžete dobíjet jiná zařízení s podporou Qi (jako například sluchátka Samsung Galaxy Buds) a pochopitelně bezdrátově nabíjet i samotný telefon. V tomto směru Samsung sjednotil rychlost drátového i bezdrátového nabíjení telefonu na solidních 15W, byť u Qi pochopitelně dochází k větším ztrátám.

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • Wireless PowerShare
  • 15W bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • oproti konkurenci pomalejší nabíjení kabelem

Konektivita: propojen vždy a všude

Obdobně jako u čipsetu, i z hlediska konektivity se u S10e na ničem nešetřilo. Uvnitř telefonu tedy najdeme podporu GPS, GLONASS, BDS i Galilea, všech u nás používaných LTE pásem s rychlostí stahování až 2,0 Gb/s nebo novinku v podobě Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax. Tzv. Wi-Fi 6 má zajistit rychlejší a zároveň i bezpečnější spojení. Ty, kteří rádi platí mobilním telefonem, zase potěší NFC a zapomenout nesmím ani na Bluetooth 5.0 s podporou A2DP, LE nebo aptX.

Líbilo se nám
  • podpora Wi-Fi 6
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: nejslabší dostal padáka

Jedním z kompromisů u Galaxy S10e představuje chybějící dvojnásobný teleobjektiv. Ultraširokoúhlý senzor, který je však podle mého názoru praktičtější, naštěstí zůstal zachován a je zcela identický jako u větších sourozenců. Fotografie jsou tak pořizovány v opravdu širokém rozsahu 123 stupňů a jednoznačně patří k tomu nejlepšímu na trhu, a to i díky korekci efektu rybího oka.

První fotografie zobrazuje portrétní režim s efektem rozmazaného pozadí, posledních šest fotografií demonstrují rozdíl mezi standardním a ultraširokoúhlým senzorem

Hlavní 12Mpx snímač je opět identický a i zde se můžeme těšit na specialitu Samsungu v podobě proměnlivé clony. Fotografie jsou opravdu líbivé, a to někdy až na úkor toho, jak scéna opravdu vypadala. Všeobecně se setkáme s mírným přeexponováním, avšak nejedná se o nic, co by nešlo upravit. Navíc se to pravděpodobně mnoha uživatelům, kteří touží po pěkných fotografiích, bude líbit, což nikomu nelze mít za zlé.

Uvnitř aplikace fotoaparátu se přímo nachází možnost fotografii poslat na Instagram, pouze však rozhodnete-li se populární aplikaci nainstalovat do telefonu. Slušně funguje také optimalizátor scény, což je jakási umělá inteligence, která přizpůsobí nastavení tomu co fotíte. Malým zklamáním je noční režim. Jeho zapnutí bohužel nelze vynutit (telefon se tak na základě scény sám rozhodne, kdy noční režim spustí). Schopností Google Pixelů nebo Huawei Mate 20 Pro tak zatím zůstávají nepřekonány. Očekávám však, že Samsung postupně vydá aktualizace, které schopnosti nočního režimu vylepší. Koneckonců ani u Pixelu nebyly výsledky oslnivé hned.

Samsung Galaxy S10e testovací video 1080p 60 FPS

Samsung Galaxy S10e testovací video 2160p 60 FPS

Samsung Galaxy S10e testovací video funkce Super Steady 1080p 30 FPS

Video můžete natáčet až ve 4K při 60 FPS. To, jak kvalitní má telefon optickou stabilizaci, zjistíte zejména při zapnutí funkce Super Steady, kdy se rozlišení sníží na Full HD, avšak video je opravdu pěkně stabilizované i za chůze a alespoň částečně nahrazuje gimball.

Líbilo se nám
  • celkově velmi podařené fotografie
  • ultraširokoúhlý režim s korekcí efektu rybího oka
  • pokročilá stabilizace u videa
Nelíbilo se nám
  • fotografie někdy vypadají lépe než skutečnost
  • slabší noční režim oproti konkurenci

Software: van jú áj s devítkou

Uvnitř na nás čeká nejnovější Android verze 9 Pie zasazený do sympatického prostředí One UI ve verzi 1.1, které bylo vyvíjeno s ohledem na ovládání jednou rukou a nabízí užitečný tmavý režim.

Stejně jako u Galaxy S10+ jsem i zde využíval Bixby Rutiny, které fungují poměrně spolehlivě, ale hlavně se mi líbí relativně podrobné možnosti „naprogramování“, které v podstatě kopírují funkci „když“. V praxi mi tak Bixby po příchodu domů na základě lokace automaticky zapne Wi-Fi, vypne mobilní data, ztiší hlasitost a tak podobně. Prostředí bylo celkově velmi dobře odladěné a neobsahovalo žádný zbytečný bloatware. Vytknout by se snad dala pouze přítomnost několika aplikací dvakrát, například prohlížeč od Googlu i od Samsungu, ale nepovažuji to za velký problém a někomu to může vyhovovat.

Líbilo se nám
  • Android 9 s funkční a sympatickou nadstavbou One UI
  • absence bloatware

Zhodnocení

Dojmy z několikadenního testování Samsungu Galaxy S10e jsou doopravdy pozitivní a směle mohu prohlásit, že mi u tohoto telefonu nic nechybělo. Ústupky v podobě absence ultrazvukové čtečky v displeji nebo dvojitého teleobjektivu mi vynahradilo to, jak je Galaxy S10e kompaktní, identický výkon se zbylými Desítkami nebo stejně krásný Dynamic AMOLED displej.

Samsung Galaxy S10e

Co může zamrzet je oproti konkurenci slabší noční režim focení. Náprava formou aktualizace však bude pravděpodobně pouhou otázkou času. Pro někoho může představovat nevýhodu rovněž ne úplně nejrychlejší drátové nabíjení na trhu. Osobně mi ale nevadila ani absence dvojnásobného teleobjektivu, který u jiných telefonů využívám poměrně zřídka – mnohem užitečnější mi přijde ultraširokoúhlý snímač s rozsahem 123 stupňů, který tu nechybí.

Za cenu 19 490 Kč bezpochyby dostanete skvělý kus hardwaru. Pokud vám ani tolik nejde o technologické inovace, ani nepotřebujete mít čtečku otisků prstů v displeji, dost pravděpodobně nabízí S10e o něco zajímavější poměr cena/výkon než jeho větší sourozenci. Možnost telefon pohodlněji ovládat jednou rukou je navíc něco, po čem dlouhou dobu volalo velké množství uživatelů.

Konkurence

Mezi konkurenty se řadí iPhone Xr, který má o něco výkonnější čipset či násobně bezpečnější rozpoznávání obličejem Face ID. Ve všech ostatních ohledech ale za Galaxy S10e zaostává. Nerozšiřitelné úložiště možná ještě pro někoho není takový problém. Co však již opravdu zamrzí jsou poměrně široké rámečky kolem displeje nebo horší kvalita displeje oproti modelům iPhone Xs a Xs Max. Cena iPhonu je přitom odvážná, jak je u Applu zvykem – cenu Galaxy S10e převyšuje o několik tisíc.

Apple iPhone Xr

Rozměry150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic, 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 942 mAh, doba nabíjení: 3:27 hodin

Další mírně netradiční, přesto zajímavou alternativou k S10e může být LG G7 ThinQ. Nabídne kvalitní fotoaparát včetně ultraširokoúhlého senzoru nebo slušný 6,1palcový displej. LG však nedisponuje technologickou novinkou v podobě reverzního bezdrátového nabíjení nebo nejnovějším čipsetem. Do karet mu však rozhodně hraje takřka poloviční cena oproti Galaxy S10e, tedy necelých 10 tisíc korun.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin
samsung-galaxy-s10eDoporučujeme
Klady
  • krásný Dynamic AMOLED displej
  • nadprůměrně hrající reproduktory
  • líbivý design v kompaktním balení
  • bleskurychlá čtečka otisků prstů
  • velmi zajímavý poměr cena/výkon
  • Exynos 9820 spolu s 6 GB rychlé RAM
  • podpora microSD karet až do 512 GB
  • skvělý fotoaparát s širokoúhlou čočkou
  • dobrá výdrž a reverzní bezdrátové nabíjení
  • 3,5mm audiokonektor
Zápory
  • pomalejší drátové nabíjení
  • noční režim focení (zatím) nemá na špičku
  • čtečka otisků prstů spíše pro praváky
Diskuze ke článku
Lukas
Pockam cca do 1 roka a beriem ho. Nahradi moj galaxy S7...na toto som cakal. Rovnake rozmery, jack, ip68, super fotak...nie je o com...sice 5,8" je uz pre mna vela ale rozmery su super nad 150mm vysky a 70mm sirky su uz pre mna telefony velke...jonkurencia prakticky nie je ak nepocitam iphone xr, ale ios nie je pre mna, takze prakticky ziadna konkurencia...
Zede
Jsem majitelem od 1.dne a nesouhlasim s vydrzi. Cely den nikdy nevydrzi. Je to velke zklamani,doufam ze po par optimalizacich, updatech apod se to vylepsi. Jinak vse super.
Blue Sun
Blue Sun
Nemít půl roku nový telefon, už jdu pro něj...
kokotoska
a jak rychlo pomaly by telefon byl, kdyby osadili 6GB pomale RAM ? to jsou zas vychytavky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze