Přijdete o 800 milionů uživatelů, vzkazuje Googlu zakladatel společnosti Huawei

10
Přijdete o 800 milionů uživatelů, vzkazuje Googlu zakladatel společnosti Huawei
Fotografie: Huawei
  • Ren Zhengfei si dopřál další interview, tentokrát s redaktory CNBC
  • V něm uvedl, že pokud bude Huawei nucen přejít na svůj vlastní operační systém, ztratí Google 700 až 800 milionů uživatelů
  • Ark OS by měl být představen již v říjnu letošního roku

O kontroverzním nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa, respektive zákazu spolupráce amerických firem s výrobcem Huawei, jsme vás informovali již několikrát. Poslední zprávy naštěstí ukazují, že ani toto nařízení nemusí být pro dlouholetá obchodní partnerství zcela fatální, což potvrzuje případ amerického výrobce paměťových čipů Micron, který našel způsob, jak ve spolupráci s pranýřovaným Huawei legálním způsobem pokračovat.

Dopady tohoto nařízení se přitom netýkají pouze Huawei a dodavatelů různých součástek a technologií, ale pochopitelně rovněž dodavatelů softwaru, kdy toho nejdůležitějšího představuje Google se svým operačním systémem Android. Systém se zeleným robotem Huawei již léta používá spolu se svou nadstavbou EMUI. Richard Yu na veletrhu CES Asia 2019 uvedl, že hlavní výhodu vždy spatřovali v tom, že se jedná o open source.

Jaký dopad bude mít nynější situace na Google v případě, že se na současném stavu nic nezmění, prozradil zakladatel společnosti Huawei, Ren Zhengfei, v interview s redaktory CNBC. Jak asi víte, Huawei nenechává nic náhodě a „Plán B“ byl připraven ještě předtím, než nastala situace, ve které se výrobce nachází nyní. Údajně připravuje vlastní operační systém s pravděpodobným názvem „Ark OS“, který bude schopen představit v říjnu letošního roku.

Pro Google by to tak podle Rena Zhengfeie znamenalo ztrátu přibližně 700 až 800 milionů uživatelů, což je i pro takto obrovskou společnost podstatné číslo. Náhradou za Obchod Play by pak mohlo být Aptoide, kde se nachází zhruba 900 tisíc aplikací.

Diskuze ke článku
Janek
Pořád se tady skloňuje firma Huawei, opravdu nikdo nechápe co vše je v sázce? Případ Huawei je jen kapka v moři proti tomu, co může přijít. A nejde jen o ČLR, administrativa USA zahájila něco co v případě realizace bude mít globální dopad a zejména na firmy ve Spojených státech, rozumně firmy s objektivním vedením velmi dobře ví kam to spěje. Pokud se někdo domnívá, že Čína nepoužije sankce a tak se obrovsky mýlí. Lze doufat, že se situace změní, první pokus by mohla být setkání vůdců na G8. Jen malá otázka, víte kolik vývojářů a kolik yutuberů pochází z Číny. Ano řada aplikací není nic moc, ale to se v případě masivní podpory může změnit. Pokud se současný stav rozpadne, zcela určitě tato podpora přijde.
Nenávidím rozdělení do bloků ale administrativa USA nic jiného nechce, snad se světová veřejnost těmto snahám postaví, pokud ne, pak už nebude co řešit!!
Refael
Pokud těch 700-800 milionů myslí především čínský trh, tak z Číny Google stejně nemá nic.
univeral29
Len škoda, že si Huawei neuvedomuje, že on stratí minimálne polovicu používateľov, ak prejde na vlastný operačný systém :D
xxx
Huawei si to uvědomuje, ale tak nějak nemá na výběr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze