Huawei Mate X konečně naživo: ohebný a nekompromisně vybavený

aktualizováno o video
Huawei Mate X konečně naživo: ohebný a nekompromisně vybavený
  • Dnes jsme se mohli podrobně seznámit s ohebným Mate X od Huawei
  • Ten zaujme nejenom exkluzivním displejem s úhlopříčkou 8 palců, ale také výkonným procesorem Huawei Kirin 980 a 512GB interní pamětí
  • Do prodeje by se novinka měla dostat v následujících měsících za předpokládanou cenu okolo 60 tisíc korun

Dnešek je tím dnem, kdy se tuzemské redakce mohly poprvé detailně seznámit s jedním nejzajímavějších kousků letošního roku, modelem Mate X od Huawei. Ten pochopitelně nejvíce zaujme ohebným AMOLED displejem, který po rozložení nabídne velkorysou úhlopříčku 8 palců. Nejen na ten se v dnešních prvních dojmech zaměříme.

Velké první dojmy z ohebného Huawei Mate X - Nepřestává oslňovat

Myšlenka ohebných smartphonů je s námi již několik let a možná si vybavujete naše první dojmy z ohebného smartphonu Royole FlexPai, který představil poměrně neznámý čínský výrobce. Největší pozornosti se však z pochopitelných důvodů těší dvojice ohebných smartphonů od Samsungu a Huawei. Oba dva spojuje kromě ohebné konstrukce také to, že se kvůli různým problémům opozdily a do prodeje se dostanou o něco později, než se původně předpokládalo. Konkrétně Huawei Mate X se má začít prodávat v září. Jak ale vlastně tento ohebný smartphone působí naživo?

Při čelním pohledu vypadá Huawei Mate X rozměrově podobně jako Huawei P30 Pro. Na přední straně najdeme 6,6palcový displej bez jakýchkoliv výřezů a při přetočení na nás vykoukne tenčí 6,4palcový zobrazovač, který se automaticky přepne, jakmile je smartphone otočen. Zde si může uživatel například velmi rychle spustit selfie mód, který se při otočení zařízení přepne na druhý panel.

Co se týče zobrazovací technologie, jedná se o velmi líbivý OLED. K tomu hlavnímu kouzlu však dojde až při zmáčknutí malého tlačítka. Po otevření se před uživatelem rozevře displej o velikosti 8 palců, který nás oslnil svými barvami, pozorovacími úhly i jemným rozlišením 2 200 × 2 480 pixelů. Ano, v ohybu displeje můžeme pozorovat mírné zvlnění, ale při používání nám to nijak nepřekáželo a jde tedy spíše o otázku zvyku.

V otevřeném stavu lze telefon držet za bradu, ve které je ukrytý modul fotoaparátu, jenž má hned tři senzory. Hlavní 40megapixelový snímač doplňuje širokoúhlý senzor a rovněž trojnásobný teleobjektiv. Jedná se tak o stejné složení, které najdeme u Huawei Mate 20 Pro. Ohebný mechanismus je na první pohled zpracován velmi dobře. Telefon klade při zavírání mírný odpor a do zavřené polohy je potřeba telefon přitlačit tak, aby zapadla západka. Ve složeném stavu má Huawei Mate X pouze 11 milimetrů a při srovnání s P30 Pro vypadá takřka stejně tlustý jako standardní telefon.

Vyšší hmotnost 295 gramů je pak samozřejmě způsobena tím, že jde v podstatě o skládací tablet. Zapínací a vypínací tlačítko se nachází na pravé straně, kde se skrývá rovněž v tlačítku integrovaná čtečka otisků prstů a na další straně najdeme slot pro SIM karty a paměťové karty. S úložištěm o velikosti 512 GB je však pravděpodobně mnoho uživatelů ani nevyužije. Baterie s kapacitou 4 500 mAh by měla zajistit solidní výdrž a zaujme i superrychlé nabíjení s výkonem 55 W, takže se nabije extrémně rychle.

Jaký je ale samotný ohebný displej? V praxi tento koncept, kdy je displej umístěn zvenčí, funguje velmi dobře. Velká výhoda tkví v tom, že je displej pouze jeden a zcela celistvý, počítat ovšem musíte s větší náchylností na oděrky. Námi testovaný telefon pochází z Barcelony a na těle takřka nepozorujeme žádné škrábance. Jak se zdá, smartphone dobře snáší zavírání, otevírání i běžnou manipulaci.

Prostředí telefonu je rovněž přizpůsobeno velmi dobře. Ohebný displej oceníte zejména při prohlížení fotografií, kdy obrazovka umožní zobrazit fotografie na mnohem větším formátu, stejně jako při zobrazování map. Ovládání gesty je pohodlné a reakce opravdu pohotové. A není divu, Huawei Mate X je totiž poháněn výkonným procesorem Kirin 980 v doprovodu s 8 GB operační paměti.

Huawei Mate X by měl na trh dorazit v září za předpokládanou cenu okolo 60 tisíc korun. Jestli se objeví i u nás v České republice však zatím není jasné.

Technické parametry Huawei Mate X

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 78,3 × 11 mm, 295 g, konstrukce: rozevírací
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2019, 59 000 Kč
Diskuze ke článku
Jindra K.
A konkurence bude zase z toho posrana ze ji Huawei utekl. Z Foldu se stava zarizeni na ktere se za chvili zapomene.
Libor
Zatím to má do použitelnosti teda sakra daleko. Nebojím se říct, že tohle je slepá ulička. To zvlnění displeje v ohybu je humus a obávám se, že tohle jen tak neodstraní. Připočtěme k tomu cenu šedesát tisíc a věřím, že na dlouhé roky to zůstane už jen na papíře.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Vyrobci se predhaneji, kdo predstavi odolnejsi sklo .... a oni prijdou s plastem, ktery se nutne oskrabe po tydnu vytahovani z kapsy ...
Petr
Me se to fakt libi :) ohyb je videt tu na fotce ale prej kdyz se divate primo na zaply displey tak moc pozorovatelny neni. Cena ale velka a taky se bojim toho poskrabani :( jeste nejakej kryt se skladaci klavesnici a zahazuju notas :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze