„Ti, kteří nemají kuráž, se neposunou,“ prohlásil Richard Yu na CES Asia 2019

Keynote zástupce společnosti Huawei z veletrhu CES Asia
2
„Ti, kteří nemají kuráž, se neposunou,“ prohlásil Richard Yu na CES Asia 2019
  • Odvětví smartphonů hraje aktuálně podle Richarda Yu klíčovou roli, v budoucnu bude jejich význam navíc dále růst
  • V Shenzenu Huawei navíc postavil laboratoř o rozloze 600 m², kde jsou testovány prvky chytré domácnosti

Jednou z nejvíce očekávaných událostí asijského veletrhu spotřební elektroniky CES Asia 2019, kterého se naše redakce každoročně účastní, byla nepochybně prezentace zástupce společnosti Huawei. Celou keynote však nejprve uvedl Gary Shapiro, prezident veletrhu CES, který nakousl téma politických rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa a obchodní války mezi USA a Čínou. Jeho stanovisko k celé kauze přitom obrazně vyjádřil africkým pořekadlem volně přeloženým jako: „Když bojují sloni, tráva je pošlapána a všichni nakonec prohrají.“ K tématice 5G rovněž dodal, že Čína se dočká nástupu sítí páté generace již v roce 2020 a následně uvítal šéfa mobilní divize – Richarda Yu.

Ten začal svou prezentaci návratem do minulosti, respektive roku 1988, kdy ve společnosti začínal a společně s dalšími pár zaměstnanci si tehdy nedokázali představit, kam až se Huawei dostane. Dnes podle něj prodávají půl milionu smartphonů denně, což považuje za velký úspěch. Kromě dalších čísel, která během prezentace zazněla, stojí za pozornost také menší rozbor označení modelových řad smartphonů Huawei.

Na počátku totiž plánovali označovat nejvyšší řadu písmenem „D“ (jako Diamond) a na ni navázat řadou „P“ (jako Platinum). Vzpomínal také na Huawei P6, kterého prodali celkem šest milionů kusů, a řadu P označil za výkonná zařízení s rozumnými energetickými nároky. Naopak řada D, se kterou experimentovali v minulosti, měla představovat opravdu monstrózně výkonná zařízení, která by ale zákazníci v konečné fázi nemohli pořádně ocenit, neboť by měla opravdu krátkou výdrž nebo by byla moc velká.

Huawei CES Asia 2019 smartphony

To, na co byli všichni účastníci veletrhu zvědaví nejvíc, tedy chystaný proprietární operační systém s pravděpodobným názvem Ark OS, však již Yu nekomentoval. Ve vztahu k Androidu uvedl, že tento operační systém má 250 milionů řádků kódu a jeho největší výhodou je, že jde o open source, který je upravitelný. Na to plynule navázal na důvěrně známou nadstavbu EMUI. Ve verzi 5.1 například zajišťovali 18měsíční podporu zařízení, dnes je to pochopitelně déle.

Velikou pomocí je také Huawei Ark Compiler, díky kterému mohli podle něj celý systém podstatně optimalizovat a zmínit nezapomněl ani Link Turbo – funkci, která umožňuje rychlé přepínání mezi Wi-Fi a datovým připojením mobilní sítě.

Odvětví smartphonů je podle něj na pokraji nové proměny a považuje jej za druhé nejdůležitější, hned po automobilovém průmyslu. Brzy má být přitom celosvětově spuštěna podpora 5G sítí. Podle Richarda Yu by měl být hlavním důvodem rychlého přechodu na sítě páté generace provázanost jednotlivých zařízení. Technologický vývoj v segmentu smartphonů je podle něj jeden z nejrychleji rostoucích a v budoucnu bude údajně vše automatizované. Následně během prezentace zveřejnil schéma 1 + 8 + N, kdy jedničku reprezentuje smartphone, který je uprostřed obklopen osmi různými druhy zařízení, které v Huawei označují jako přístupové body. Třetí vrstvou v tomto schématu mohou být například dveře, světla či klimatizace.

Huawei CES Asia 2019
Richard Yu vysvětluje přístup 1 + 8 + N.

Všech těchto 8 přístupových bodů si s sebou podle Richarda nese své specifické výhody i nevýhody. V současnosti například společnost Huawei pracuje s automobilkami Volvo, BMW i Audi, aby zajistil, že řidič nebude muset při nastoupení do vozidla vůbec vytahovat smartphone z kapsy. Uvnitř interiéru na něj totiž budou čekat větší obrazovky, výkonnější reproduktory i silnější GPS. A všechny tyto technologie by se měly stát přístupovým bodem smartphonu.

Podle Richarda rovněž v budoucnu bude televize schopná rozeznat, kdo před ní sedí a podle toho nabídnout relevantní obsah. Navíc bude více televizí v každém pokoji. Koncept chytré domácnosti přišel již v roce 1999, ale je to více či méně stále pouze koncept.

Huawei CES Asia 2019

Mnoho uživatelů má ve svém obydlí hned několik „mozků“, tedy chytrých zařízení, která spolu nejsou schopna společně komunikovat. Různí výrobci nemají žádný důvod k tomu, aby vytvořili společný jazyk pro všechna zařízení. Všichni tedy nemluví stejným jazykem, ale pouze „překládají“ své dialekty. Odpovědí na tento problém má být Huawei HiLink, který nemá představovat konkurenci pro výrobce těchto zařízení, ale naopak partnera. K těmto účelům v Shenzenu postavili laboratoř o velikosti 600 metrů čtverečných, která obsahuje čtyři různé zóny napodobující to, jak funguje chytré příslušenství v opravdových domácnostech. Již během tohoto roku slíbili příchod (pravděpodobně však jen na čínském trhu) služby, která umožní zákazníkům nechat si nainstalovat chytrou domácnost a upravit ji přesně podle požadavků a potřeb.

Celou prezentaci pak Richard Yu zakončil slovy: „Ti, kteří nemají kuráž, se neposunou.

Diskuze ke článku
Řezňýk
„Ti, kteří nemají kuráž, tak nezasunou“
,
Chytra domacnost ktora spehuje moderne technologie ktore ubyjaju dusu a ludia ani uz nebudu vediet co je priroda a bezdrotove ziarenie co sposobuje rakovinu len tak dalej

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze