Monstrózní powerbanka a AirTag pro šmírování

mNews
Monstrózní powerbanka a AirTag pro šmírování
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • YouTuber sestavil obří powerbanku o kapacitě 27 000 000 mAh a 60 portech
  • Na Amazonu se objevily upravené AirTagy, dle analytiků celý trh s telefony za minulý rok opět rostl
  • mNews přináší výběr těch nejzajímavějších novinek za uplynulý týden

Ještě než Samsung představí svou vlajkovou řadu, je ve světě telefonů nezvyklý klid. Podíváme se ale třeba na prodejní čísla z minulého roku, ukážeme si AirTag pro šmírování a největší powerbanku. Vítejte u mNews.

mNews #161 – Monstrózní powerbanka a AirTag pro šmírování

Podcast v audio formě

Trh s telefony stále roste

Končí leden a my se konečně dostáváme k zajímavým statistikám shrnujícím celý uplynulý rok. A i přes pandemii, narušení dodavatelského řetězce nebo nedostatek komponent se mobilním telefonům dařilo. Dle společnosti Canalys bylo vyexpedováno 1,35 miliardy zařízení, což představuje sedmiprocentní růst oproti roku 2020. Na první pozici mezi výrobci se stále drží Samsung s 20% tržním podílem. Za ním je Apple a na třetí pozici Xiaomi s 28% růstem. Celou tabulku najdete v následujícím článku.

Kupte si AirTag pro šmírování

Vypadá to, že Apple se svými chytrými tagy AirTag bude mít ještě těžkou hlavu. Ty se sice hodí pro hledání ztracených klíčů, ale lidé s nimi už také třeba hledají svá auta nebo nahání zloděje. A co se hodí k dopadení zlodějů, je stejně tak schopné při špehování a stalkingu. Obzvlášť, když se na internetu objevily ke koupi upravené verze třeba s odpojeným reproduktorem, aby na sebe nemohl upozornit. A jelikož lidská vynalézavost nezná mezí, asi o nich ještě uslyšíme.

YouTuber sestrojil obří powerbanku

YouTuber Handy Geng z Hongkongu se rozhodl sestrojit vlastní obří powerbanku. Ty běžně prodávané se pohybují od pěti do dvaceti tisíc miliampérhodin. Jakou kapacitu má ta jeho? 27 milionů, tedy 27 kAh. A nešetří ani na portech, kterých nainstaloval rovnou 60. O snadné přenositelnosti sice nemůže být úplně řeč, ale pokud si potřebujete na pláži napájet televizi, vařič a k tomu automatickou pračku, určitě přijde vhod.

Face ID vás rozpozná v roušce

Od začátku pandemie uživatelé iPhonů volali po jedné zásadní funkci – aby mohli otevřít telefon i v roušce. To částečně fungovalo již v minulém roce, pokud zároveň používáte Apple Watch. Pokud ne, potěší vás verze iOS 15.4, která tuto možnost odemkne všem. Ta je právě v betě a do pár týdnů bude dostupná. Navíc je nová možnost poměrně rychlá a umožňuje i ověření pro placení telefonem. Odemčení funguje i v kombinaci roušky a dioptrických brýlí. Se slunečními ale budete mít smůlu.

Dnešní díl byl trochu uvolněný. Ale příště bychom se již měli podívat na nové Samsungy. Pokud se o nich chcete dozvědět co nejdříve, sledujte mobilenet.cz.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze