Obří čínská powerbanka je vskutku umělecký výsměch moderní době

Glosa
4
Obří čínská powerbanka je vskutku umělecký výsměch moderní době
Fotografie: Andreas Haslinger, unsplash.com

Jakou kapacitu má vaše powerbanka? 5, 10, nebo 20 tisíc mAh? Ne, i víc? Ale určitě ne 27 miliónů. Přesně takovou si vyrobil jeden Číňan. A i když to asi neplánoval, dokonalým způsobem tak nastavil zrcadlo celé naší společnosti.

Je to zpráva, která se díky své bizarnosti objevuje i mimo obvyklý okruh technologických webů. Čínský youtuber Handy Geng nebyl spokojen s kapacitou komerčně dostupných powerbank, a tak se pustil do domácí výroby té vlastní. A rozhodně se u toho nedržel při zdi. Pokud použijeme miliampérhodiny, ve kterých si velikosti poměřují běžní smrtelníci, pak je jich tu 27 000 000. Proto je vhodnější spíše označení 27 kAh. Stejně tak bohatá je i nabídka portů, kterých je celkem 60. Vedle desítek telefonů tak lze napájet i elektrický skútr nebo automatickou pračku.

Prvoplánově něco takového vyvolá pobavení. Podobné kutilské pokusy dovedené ad absurdum jsou vděčným tématem. Ale přiznejme si upřímně: každý máme doma nějakou tu powerbanku také, zbývá už jenom najít odpověď na otázku proč. Když lovím v paměti, prakticky celý život jsem se obešel bez externí zásobárny energie. Sem tam jsem dostal k nákupu nějaký malý váleček, který skončil na dně turistického batohu jako krabička poslední záchrany. Obvykle jsem totiž při výběru zařízení dbal na to, aby nabídla dostatečnou výdrž vzhledem ke svému nasazení.

Všechno se zlomilo, když jsem začal používat Cosmo Communicator. Kombinace jeho nenasytných komponent, způsobu použití a nesvědomitého dobíjení způsobila, že jsem musel začít brát problematiku powerbank poněkud vážněji. A nestačil jsem se divit tomu, že to rozhodně není triviální záležitost.

Najednou už Číňan se svářečkou v ruce nevypadá tak pošetile. K smíchu jsme spíše my všichni ostatní, kteří si necháme marketingem vnutit špičkový výkon ve velmi tenkém těle, abychom pak platili další extra peníze za to, že můžeme jít s mobilem dál než jen vynést odpadky.

Kdyby namísto čínského youtubera vyrobil takovýto kus příslušenství evropský umělec a umístil ho jako konceptuální umění v některé z proslulých galerií, pak bychom se mohli předhánět v rozborech, „co tím básník chtěl říci“. Dalo by se dlouze hovořit o „symbolu vzrůstající závislosti lidí na elektřině“ nebo „podvědomém strachu z jejího nedostatku“ a stejně skvěle je to nastavené zrcadlo všem, kteří si koupí přístroj, jenž v jednom ze základních parametrů nedostačuje jejich potřebám.

Handy Geng a jeho bizarně velký externí akumulátor přesně něco takového dokázal. Ve výsledku tak nevypadají hloupě oni dva, ale každý, kdo za nějakou powerbanku zaplatil.

Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Velmi trefně napsáno!!!
Lukas Klima
Lukas Klima
Některé ty úvahy v článku silně pokulhávají, nebo nedávají vůbec smysl. Příště bych to omezil jen na sdělení, že nějaký číňan vyrobil velkou power banku, bez té zbytečné omáčky okolo.
Ben Ben
Ben Ben
To je trosku prestreleny. Pokud mi ten spickovej vykon v tenkem tele vydrzi 98-99% doby do vecera. A na obcasny vylety potrebuju treba PB, tak je to rozhodne lepsi volba nez tahat hnusnou tlustou a tezkou cihlu 98-99% doby zbytecne.
Z tech top telefonu vydrzi snad uz kazdy jeden celej narocnej den. Takze to s tema odpadkama je opravdu k smichu... asi by si mel Pohl obcas ty recenze na Mobilenetu i precist... no polorecenze spis.
Max Bernard
Max Bernard
Zlatej tlačítkovej outdoor mobil. Vydrží mi nabitej tři tejdny - a to jedu na dvě simky... V životě jsem nepotřeboval žádnou powerbanku a ani ji nevlastním. Všechno důležité na internetu si najdu z domova nebo z práce z PC. :) Nepotřebuju bejt neustále online, nevidím v tom smysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze