Apple si všiml pandemie, Face ID vás již brzy rozpozná i s rouškou a bez Apple Watch

Zkušenosti
7
Apple si všiml pandemie, Face ID vás již brzy rozpozná i s rouškou a bez Apple Watch
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Apple od verze iOS 15.4 umožní odemykat zařízení skrze Face ID i s nasazenou rouškou a dioptrickými brýlemi
  • Novinka nebude, alespoň prozatím, dostupná pro iPhony 11 a starší

Apple si všiml globální pandemie COVID-19 a v nadcházející verzi iOS 15.4 zpřístupní možnost, díky které budete moci iPhone odemykat skrze Face ID i s nasazenou rouškou. Tato verze je prozatím ve fázi beta testování, my jsme betu nainstalovali a funkci vyzkoušeli. A světe div se, funguje to. Bohužel je tu pár omezení, nad kterými zapláčou primárně majitelé starších iPhonů s Face ID.

Hned na začátek zmíníme, že nainstalovat si beta testovací profil není nic náročného, ovšem, pokud nejste zrovna techničtí nadšenci, instalaci nedoporučujeme. Pokud se přeci jen rozhodnete do beta programu zapojit, nezapomeňte předtím zálohovat své zařízení. Chyb je totiž v beta verzích více než dost, proto se nevyplatí kvůli experimentům přijít o svá data.

iOS 15.4 zpřístupňuje Face ID i s rouškou

My jsme si betu nainstalovali primárně kvůli vyzkoušení odemknutí zařízení skrze Face ID i v momentě, kdy máte roušku, respirátor nebo jinou ochranu obličeje. Testování probíhalo na iPhonu 13 Pro Max. Apple se novinkou chlubí ihned po spuštění systému s nainstalovanou aktualizací iOS 15.4.

A jak to vlastně funguje? Apple upozorňuje, že Face ID je nejpřesnější, když ho nastavíte jen pro rozpoznání celého obličeje, pokud však chcete zařízení odemykat i s rouškou, iPhone identifikuje jen jedinečné detaily kolem očí. Zajímavé je, že pokud se rozhodnete Face ID v režimu s rouškou nastavit, nemusíte ji mít v tu danou chvíli nasazenou. Stačí projet klasické „kolečko“ skenování obličeje, jako když zadáváte alternativní vzhled.

Novinku jsme samozřejmě vyzkoušeli a můžeme konstatovat, že funguje. Bohužel rychlost rozpoznání (a tedy odemknutí) je trochu horší než v případě, kdy máte ochranu úst sundanou, navíc se musíte dívat zpříma, ne z úhlu. Rychlost je však zhruba srovnatelná s tím, když využijete kombinaci klasického Face ID s nasazenými Apple Watch, tuto funkci Apple zpřístupnil již zhruba rok zpět. Ne každý však má Apple Watch, proto funkce postrádala pro mnoho uživatelů smysl. Z vlastní zkušenosti však mohu říct, že tento styl autorizace nebyl vždy 100%, někdy iPhone zkrátka trval na zadání PIN kódu i přestože hodinky byly na ruce a pochopitelně odblokované.

Dodáme, že již dříve šlo iPhony „vytrénovat“, aby vás rozpoznaly i s rouškou. Tento postup však nebyl certifikovaný Applem a šance, že by takový iPhone odemkl i někdo jen trochu podobný se rapidně zvyšovala. Zpět ale k novince, na kterou se uživatelé mohou těšit již za pár týdnů v rámci verze iOS 15.4. Už víme, že rychlost rozpoznávání není nejrychlejší, na druhou stranu můžeme potvrdit, že je téměř 100% a funguje jak pro odemknutí zařízení, tak pro přihlašování a platby skrze Apple Pay. Apple tedy zřejmě celému konceptu dostatečně důvěřuje a jde o výhodu oproti kombinaci Face ID + Apple Watch. Nová funkce bude prozatím dostupná jen pro iPhony z řady 12 a 13, tedy poslední dvě generace. Pokud máte starší, například iPhone 11, iPhone X a další, budete mít (alespoň prozatím) smůlu. Možná to má souvislost s tím, že Apple na Face ID postupně pracoval a právě až u iPhonů 12 došlo k výraznějšímu zlepšení rozpoznávání uživatelů i z různých úhlů.

Máte iPhone 11 a starší? Tak máte smůlu.

Možná se ptáte, zda existuje možnost využívat Face ID s rouškou a navíc dioptrickými brýlemi. Ano. Apple umožní „Přidat brýle“, ovšem jen klasické dioptrické, ne sluneční. To proto, aby oči a jejich okolí nebylo ničím stíněno.

V rámci testování nové funkce jsme si všimli ještě jednoho aspektu. Pokud se rozhodnete, že už nechcete používat Face ID s rouškou a funkci deaktivujete, nemusíte pro její opětovnou aktivaci opět skenovat obličej, stačí funkci jen povolit. Nedojde tedy k vymazání profilu, což se může hodit pro rychlé přepínání.

Diskuze ke článku
Petr Volný
Petr Volný
S Applewatch na ruce to jde od začátku. 🙂 Ale chápu, že autor cílí na bulvární titulek.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Po dvou a něco letech 🤣 tomu říkám úspěch 🤣 ke všemu když některé státy ruší roušky..
Michal Novotný
Michal Novotný
Až teď to dává smysl... :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze