mobilenet.cz před 5 lety: vysíláme ve 3D a Google kupuje Motorolu

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v srpnu roku 2011.

V 64. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do srpna 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

3D bylo WOW

Srpnové dny před pěti lety jsme věnovali testování vůbec prvního telefonu s 3D displejem. Šlo o LG Optimus 3D, které umožňovalo nejen konzumovat obsah na 3D displeji bez potřeby nějakých brýlí, ale mohli jste také pořizovat 3D fotografie a 3D videa. Současně bylo možné například starší videa softwarově upravovat pro sledování ve 3D. Pochvalovali jsme si také výkonný hardware, povedený design nebo přítomnost micro HDMI konektoru. Na druhou stranu se LG příliš nepovedl samotný fotoaparát a netleskali jsme ani starší verzi Androidu.


LG Optimus 3D

Google koupil Motorolu

Pro mnohé to byla rána z čistého nebe, pro jiné záchrana legendární značky. Ať tak či onak, 15. srpna 2011 se do světa rozletěla zpráva o tom, že americký Google koupil ztrátovou mobilní divizi Motoroly. Od té doby jsme se setkali s mnoha zajímavý modely, které se vždy pyšnily nejnovější verzí systému Android. Stinnou stránkou pro české uživatele byla omezená, respektive takřka nulová dostupnost na našem trhu. Nicméně již víme, že ani v náručí Googlu Motorola nezůstala a aktuálně ji vlastní Lenovo.

Motorola Logo

Malé a populární Xperie

Na redakční test nám v roce 2011 dorazily malé Xperie, tehdy ještě od Sony Ericssonu. Jako první si k nám cestu našel běžný model Xperia mini pro, což byla verze s velmi pohodlnou QWERTY klávesnicí, která se vysouvala z boku. Ve své podstatě šlo o velmi dobře vybavený telefon, který měl nejen výkonný hardware, ale také solidní fotoaparát. Hlavním trumfem však byly malé rozměry, a to díky 3palcovému displeji. Ten hrál zásadní roli na později narůstající popularitě.


Sony Ericsson Xperia mini pro

Mobilenet na 3D vlně

S trojrozměrným obrazem to před pěti lety vypadalo velmi nadějně. Chodili jsme nejen do 3D kin, ale současně se 3D dostalo do televizí, kamer a nakonec i mobilních telefonů. My jsme na to také velmi promptně reagovali a začali pro vás v testovací fázi připravovat videopohledy nejen v klasickém 2D, ale také ve 3D. Pro sledování oblíbené recenze v trojrozměrném zobrazení vám postačili například i vcelku obyčejné brýle, které jsme vám posléze i zasílali. Jak rychle 3D přišlo, tak rychle se opět vytratilo, byť ne zcela. Nicméně telefony s 3D displeji dnes neseženeme a ani budoucnost v televizích se neukázala jako zářná. Proto jsme testovací natáčení 3D videopohledů po několika měsících ukončili. Jak takový 3D videopohled vypadal, se nicméně stále můžete níže podívat.

Experiment mobilenet.cz: 3D videa

Sony Ericsson XPERIA mini (3D) – videopohled

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze