LG Optimus 3D
recenze

LG Optimus 3D

řekněte WOW!
6

Píše se rok 2011, který se do historie navždy zanese jako počátek 3D technologie v mobilních telefonech. Stejně tak nikdo nevezme prvenství značce LG. Její nejnovější model Optimus 3D nabízí krom dvoujádrového procesoru či operačního systému Android i 3D displej a dvojici kamer pro záznam ve 3D.

LG Optimus 3D na oficiálních fotografiích

3D technologie se na nás valí ze všech stran. Není problém si již nějaký ten pátek pořídit 3D televizor, monitor k počítači, herní mobilní konzoli, zakoupit film nebo dokonce počítačovou hru ve 3D zobrazení. Ve většině případů jsou však potřeba speciální stereoskopické brýle, jež se dělí na aktivní s napájením a pasivní. Výhodou pasivních je možnost sledovat obrazovku dál od zdroje. Stále jsou však vyžadovány nějaké brýle, což nemusí vyhovovat všem. Kapesní přístroje samozřejmě nemohly dlouho zůstat bez povšimnutí, ovšem u nich by nutnost nošení brýlí opravdu nebyla vhodná. Na řadu přišel displej s dvěma vrstvami a 3D obraz bez použití brýlí byl na světě.

První 3D pohled na LG Optimus 3D

Prvním mobilním telefonem na světě, který s touto technologií přišel, je právě dnes recenzovaný LG Optimus 3D. O samotném 3D bude v recenzi ještě mnohokrát řeč. 3D však není vše, co LG Optimus chce nabídnout. i když ve výsledku bude za 3D možná rád. Dalším nezpochybnitelným tahákem je přítomnost dvoujádrového procesoru s taktem 1GHz a sám výrobce Optimus 3D pasoval do role nejrychlejšího telefonu na trhu. To jsme samozřejmě řádně prověřili. Celý telefon běží na operačním systému Android.

Technické parametry LG Optimus 3D

Kompletní specifikace
Konstrukce128,8 × 68 × 11,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, 12 500 Kč

Design a konstrukce: černý, ale líbivý

Na první pohled Optimus 3D nijak zvlášť nezaujme. Od většiny kolemjdoucích tak uslyšíte notoricky známou frázi: „Další pádlo“. Svým způsobem nebudou daleko od pravdy. Však Optimus 3D má na výšku bez mála 129 milimetrů, což je o celých 6 milimetrů více, než má například stájový kolega Optimus 2X. Stejně tak šířka se nijak neomezovala a počítejte s 68 milimetry. Pakliže jste v ruce měli Samsung Galaxy S II, máte jasnou představu. Pokud ne, vězte, že v menších rukách je držení Optimusu 3D značně obtížné. Plusem pro LG jsou zaoblené hrany. Tloušťka necelých 12 milimetrů je chvályhodná, přihlédneme-li k použití 3D displeje a přítomnost dvou kamer. Stejně tak nelze jinak než akceptovat hmotnost 168 gramů. Číslo samo o sobě vypadá hrozivě, ale v reálu byste to možná ani neřekli.

Designově se Optimus 3D vcelku povedl

Po designové stránce zřejmě Optimus 3D vyloženě neuchvátí, ale přesto má čím zaujmout. Přední strana se halí do temně černé a displej se takřka ztrácí. Co se mi však líbí, jsou mírně vystouplé části v horní a spodní části přední strany. Jednak chrání displej při položení telefonu zády nahoru, ale především to ve výsledku vypadá velmi dobře. Zatímco displej a jeho okolí je lesklé, tyto části jsou z matného plastu, který navíc imituje broušený kov. Zároveň byl také vyřešen problém s hromadou místa kolem tlačítek, který jsme kritizovali v recenzi na Optimus 2X.

Zadní strana uchvátí dvěma čočkami a nápisem "3D Stereoscopic"

Jak jsem již výše naznačil, boky telefonu jsou zaoblené. Narušiteli designu jsou jen konektory, které se prostě někam vměstnat musely. Na levém boku najdeme pod krytkami microUSB a microHDMI konektor. Krytky jsou zpracovány velmi dobře a ani při častém otevírání by se jim nemělo nic stát. Na horní hraně je krom odemykacího tlačítka také 3,5 mm jack konektor. Opět si musím povzdechnout nad jeho umístěním. Mnohem vhodnější spodní strana zeje prázdnotou.

LG Optimus 3D – videopohled

Poslední tlačítka najdete na pravém boku. V horní části je to známé kolébkové tlačítko regulující hlasitost. A co je to pod ním? Že by spoušť fotoaparátu? Bohužel ne. Tlačítko nacházející se přesně v místě, kam dosedá váš ukazováček při fotografování, se honosím nápisem 3D. Prozatím řeknu, že slouží ke spouštění 3D režimu. Více se o něm dozvíte později.

Bezesporu neobvyklá je zadní strana. Její design z části kopíruje model Optimus 2X. Opět se zde nachází kovový proužek, který v oblasti fotoaparátů vystupuje. Podstatným prvkem je ale přítomnost dvou čoček. Tato skutečnost opravdu budí pozornost. Velice pěkně také vypadá nápis „3D Stereoscopic“ zanesený právě do kovového proužku.

Datové konektory jsou skryty pod krytkami, na opačné straně se nachází "kouzelné" tlačítko s nápisem 3D

LG Optimus 3D je po stránce dílenského zpracování poctivě zpracován. Ačkoli je převážně z plastu, vše perfektně sedí a vrzání se obávat rozhodně nemusíte. Během testování jsem si ovšem povšiml jedné vady. Pokud jsou zrovna podsvětlena senzorová tlačítka pod displejem, prosvítá světlo i nad displejem v oblasti, kde končí lesklá a začíná matná část. Jakmile tlačítka pohasnou, zmizí i ono prosvítání. Těžko říci, zda jde o nedoléhavost materiálů jen v jedné várce Optimus 3D, nebo zda-li jde o všeobecný problém. Bez problémů je zadní kryt, který je navíc z měkčeného plastu, což zpříjemňuje používání. Snímání zadního krytu je poměrně snadné. Jen je potřeba mít alespoň krátký nehet, kterým kryt vyloupnete. Pod krytem se krom baterie nacházejí sloty pro SIM kartu a paměťovou kartu. Zatímco pro přístup k SIMce je nutné vyjmout baterii, paměťovou kartu vyměníte za chodu.

Baterie a výdrž: „jednodeňák“

V útrobách telefonu se nachází Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Mimochodem jde o totožnou baterii, jakou má Optimus 2X. Takřka totožná je proto i výdrž. Velmi těžko se dostanete na dva dny výdrže. V průběhu testování jsme byli neustále online ve 2G sítí přes technologii EDGE. Jas displeje byl nastaven na 2/3. V průběhu dne bylo vyřízeno také několik hovorů s celkovou délkou do 10 minut. Z nabíječky byl telefony vyjmut většinou v půl osmé ráno. Po 12 hodinách baterie hlásila zhruba 35 – 40 %. Z toho jasně plyne, že následující noc a ještě den by rozhodně nepřežila. Pokud budete mít telefon přihlášen do 3G sítě a budete aktivněji datovat, stane se z Optimusu 3D klasický jednodenní telefon, který se s vyplazeným jazykem dočká večera prvního dne.

Zvuk

Zvukový výstup u LG dopadl tak, jak jsem předem očekával. Nijak zvlášť neuchvátil a spadá do lepšího průměru. Zamrzí, že hlasitý reproduktor je na telefonu jen jeden. Alespoň je dostatečně hlasitý a telefon rozhodně nepřeslechnete. Výstup do sluchátek je slušně hlasitý, zvládá výšky, vcelku i středy, ale hloubky mu mnoho neříkají. Celkově Optimus 3D zahraje lépe než většina modelů značky HTC (vyjma modelu Incredible S), ale hravě jej strčí do kapsyGalaxy S II, kdejaký Sony Ericsson či Nokia střední třídy. O iPhonu 4 se špičkovým hudebním výstupem ani nemluvě.

Displej: 2D stále v kurzu

Poprvé se pomalu dostáváme k hlavnímu a v podstatě jedinému trumfu telefonu. Nejprve se však na displej podíváme klasicky. Ten nám pořádně narostl a očekávejte úhlopříčku 4,3 palce s rozlišením 800 x 480 pixelů. Špičkovému modelu s takovouto úhlopříčkou by však slušelo vyšší rozlišení. Samotný displej je typu LCD a nepyšní se tak AMOLED technologií. Proto například černá nepůsobí tak „super“ jako na lepších displejích. Jinak mě ale displej příjemně potěšil pěknými barvami a zejména pozorovacími úhly, které jsou doslova perfektní. Velmi dobrá je čitelnost na ostrém denním světle. Zbývá dodat, že je displej samozřejmě kapacitní.

Displej: 3D na scénu

Konečně jste se dočkali. Řekneme si několik slov o 3D zobrazení. Jak to vypadá? Jaký je efekt? Má to cenu a praktické využití? Kladu si otázku čím a jak začít, tak to vezměme po pořádku. V prvních minutách budete žasnout. Držíte v ruce mobilní telefon a ten obraz je vážně prostorový. S ohledem na fakt, že jde o první vlaštovku, musím LG pochválit, dalo si záležet. V nabídkách, kde je 3D zobrazení umožněno, vypadá vše opravdu pěkně. Po přepnutí do 3D si však velmi brzy povšimnete několika věcí. Za prvé je displej výrazně hrubší. Obraz se totiž dělí na dvě části a tudíž je rozlišení poloviční. Mřížka je tak jasně viditelná. Za druhé displej ztmavl, protože 3D displej této technologie (paralaxní) na mobilních telefonech pracuje se dvěma vrstvami. Výhodou je, že nemusíte vlastnit speciální brýle. Nevýhodou je právě druhá vrstva, která sníží jas telefonu. Jinými slovy, na sluníčku si 3D příliš neužijete – nic neuvidíte.

To bychom měli ty první problémy. Dalším svým způsobem problémem jsou pozorovací úhly. Na telefon je potřeba se dívat co nejvíce zepředu. Sebemenší natočení má za následek ztrátu 3D efektu a rozmazání obrazu. K dispozici jsou zhruba 3 ideální pozorovací úhly, ale cokoliv mezi má za následek ztrátu 3D efektu a rozmazání obrazu. Sledování 3D videa ve více lidech je tudíž prakticky nemožné. Další důležitou informací je, že osoby se zrakovou vadou nemusí 3D efekt vůbec vidět. Jde však o individuální vlastnost a rozhodně neznamená, že pokud nosíte brýle, 3D si neužijete. Aby těch problémů nebylo málo, mohou vás ze 3D bolet oči. Sice prozatím není potvrzen negativní dopad, ale pravděpodobně nějaký bude. Mne osobně oči začaly pobolívat až po více jak půl hodině sledování 3D displeje. U několika lidí, kterým jsme telefon na chvíli půjčili, se však nepříjemný pocit objevil během prvních pár minut.

3D displeje v mobilních zařízeních jsou v plenkách a je nutné je zatím brát jen jako zpestření. Onen efekt už mají, ale narážejí na výše zmíněné problémy. Stejně tak využití není rozsáhlé, o čemž si řekneme níže.

Uživatelské prostředí: starý Android ve 2D

Co se uživatelského prostředí týče, zde nám LG nabízí své vlastní prostředí, které překrývá klasický Android, zatím pouze ve verzi 2.2 Froyo. Znovupoužití staré verze je velkou chybou. Doslova všichni velcí výrobci totiž ve svých modelech mají Android 2.3. Jen LG nikoliv. Aktualizace je však přislíbena. Prostředí nabízí několik možností zobrazení mřížky menu – seznam, svislá tabulka nebo horizontální mřížka. Nejvíce mi vyhovuje vertikální dlouhý seznam, rozdělený do kategorií (podobný styl nabízí HTC). Standardně je připravena například kategorie 3D, která slučuje všechny aplikace, které si tykají se třetím rozměrem.

Pohotovostní displej a práce s widgety

V dolní části obrazovky se nachází 4 ikonky aplikací, které se nemění ani při otevření menu aplikací. Domovská obrazovka se skládá až ze 7 obrazovek – opět typická vlastnost Androidu. Na každou obrazovku si pak můžete naskládat bezpočet ikon nebo widgety, ať už klasických od Androidu nebo těch, které pro nás připravilo LG.

Hlavní menu můžeme tři různé podoby

Výkon

LG se u modelu Optimus 3D chlubí vysokým výkonem, který má zajistit jednak dvoujádrový procesor o taktu 1 GHz a pak také speciální dvoukanálová paměť. Jinými slovy se v LG Optimus 3D nachází dvě paměti RAM o kapacitě 256 MB. Celkově je tedy připraveno 512 MB RAM. Samotné číslo působí v dnešní době pro někoho až směšně. HTC a zejména Samsung jsou mnohem dále. Čísla ale nejsou vše. Zůstaneme u paměti RAM. Z 512 MB je reálně k dispozici 441 MB RAM. Po zapnutí přístroje je pro uživatele k dispozici zhruba 220 – 230 MB RAM. Není to málo, ale hodně také ne. Dodám, že Samsung Galaxy S II nabídne třikrát větší prostor.

Výkon telefonu jsme měřili pomocí tři různých benchmarků. Konkrétně šlo o programy Quadrant, SmartBench 2011 a CF-Bench. Ani v jednom Optimus 3D nedominoval a většinou jej s přehledem porazil Samsung Galaxy S II (porovnávali jsme výsledky se standardním nataktováním). Optimus 3D si dobře vede zejména v oblasti herního výkonu. Více už řeknou přiložené screenshoty.

Na závěr výkonnostního odstavce zbývá praktická zkušenost. LG Optimus 3D není rozhodně pomalý telefon, ale nejrychlejší také ne. Na některé úkony je třeba si počkat a přepínání aplikací také nijak nepřevyšuje konkurenci. Asi nejpomalejší aplikací je fotoaparát. Náročnější 3D prostředí vás nechá čekat ještě déle.

Výslekdybenchamrků: (zleva) CF-Bench, Quadrant, SmartBench 2011

3D prostředí: hardware předběhl software

Hned na začátek vás zřejmě zklamu, pokud jste si mysleli, že je kompletní prostředí přepracováno pro třetí rozměr. Android na to totiž rozhodně není připraven a tak se úpravy muselo ujmout samotné LG. Ve třetím rozměru je tak vyvedeno jen několik málo nabídek. Jak se k nim dostat? Nejjednoduším způsobem je podržet boční tlačítko s nápisem 3D. Další možností je umístění ikonky „3D Space“ na pohotovostní displej. Zhruba do tří vteřin naběhne karuselové menu kompletně ve 3D. Ve třetím rozměru je zpracována galerie fotografií a videí, průvodce, YouTube kanál, fotoaparát a hry. Dle mého názoru je právě ono 3D menu nejpůsobivější a pokud budete někomu chtít někomu onen 3D efekt ukázat, začněte zde. Procházení je pěkně animované a každá položka disponuje vlastní velmi zdařilou 3D animací, kdy ikonka vystoupí do prostoru.

Galerie je, stejně jako menu, zpracována kruhově. Přehlednost sice není nejlepší, ale o to až tak nešlo. Podstatný je 3D efekt, který se povedl. Menu her čítá čtyři známé tituly, ke kterým se dostanu později a nechybí ani interaktivní hříčka pro nejmenší. Ta je však v anglickém jazyce a využití v našich končinách je tudíž značně omezené. YouTube klient vypadá stejně jako na jiných telefonech s Androidem. Rozdílem jsou nabízená videa, která jsou ve 3D. Stejně tak se neliší prostředí fotoaparátu, o kterém si více řekneme později. A to je vážení čtenáři skoro vše.

Mnoho toho opravdu není, ale přeci jsem si ještě něco nechal v záloze. Pokud budete v telefonu mít nějaké 2D fotografie, obrázky či dokonce videa, můžete je stiskem tlačítka softwarově upravit do 3D. Jak asi tušíte, výsledek není bůhvíjaký, ale jde o zajímavou věcičku.

Telefonní funkce

Jak už jsem se zmínil, LG Optimus 3D má v sobě operační systém Android 2.2 Froyo a tudíž nechybí žádná ze standardních funkcí. Telefonní aplikace nabízí krom číselníku také záložku se seznamem hovorů, rychlý přístup ke kontaktům a také ke skupinám kontaktů. V adresáři můžete mít téměř neomezený počet kontaktů, které se dokáží synchronizovat nejen s Gmail účtem,ale také například s Facebookem nebo Twitterem. Můžete ke kontaktům přidávat mnoho informací od jména, telefonu nebo emailu, přes poznámky a přezdívky až po mnoho záznamů IM kontaktů, www stránek nebo událostí (narozeniny, výročí apod.).

Zprávy a klávesnice

K zadávání textu slouží výhradně klávesnice od LG. Na šířku vždy v QWERTY režimu, na výšku si kromě něj můžete zvolit též alfanumerické uspořádání. Zadávání je snadné, a to především díky velkému displeji. V průběhu testování mi však Optimus 3D začal stávkovat a i při letmém dotyku mi písmeno zapsal dvakrát či třikrát. Po několika dnech však tento problém z ničeho nic zmizel.

O přítomnosti SMS editoru snad ani není potřeba psát. Dodám snad jen, že je možné odeslat jednu zprávu až 20 různým příjemcům. Zajímavější je jistě přítomnost emailového klienta, a to buď přímo Gmail aplikace, která dokáže pracovat s emailovým účtem od Google, nebo samostatný emailový klient podporující protokoly SMTP, POP a IMAP. Tam si můžete nastavit praktický jakýkoliv emailový účet včetně Microsoft Exchange.

Organizační funkce

V LG Optimus 2X se nachází standardně operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo, a to znamená, že zde nalezneme většinu funkcí, jak jsme zvyklí z ostatních Androidů, plus několik dalších, které nám přichystalo LG.

V telefonu samozřejmě nechybí budík. Ten se nachází v samostatné aplikaci, která integruje hned několik funkcí - všechny spojené s časem. První funkcí je tedy budík. Ten nabízí bohaté možnosti nastavení, jako jsou dny v týdnu, poznámky, zobrazení počasí, tón a podobně. Budíků si můžete nastavit více - třeba na každý den jiný. Dále zde nalezneme časovač - odpočet času, jednoduché na nastavení a ještě jednodušší na používání. Třetí funkcí je světový čas a nakonec jsou tu stopky, které myslím není nutné popisovat.

Organizovat čas vám pomůže vestavěný kalendář, který vám na velkém displeji přehledně ukáže, co že to máte všechno v plánu. Zobrazí den, týden, měsíc nebo agendu a pracuje se s ním skvěle. Můžete si ho dát také jako widget na domovskou stránku, což je určitě praktické. Nakonec ještě zmíním kancelářský balík Polaris Office, který nám LG předpřipravilo do zařízení. Je velmi dobře použitelný, dobře se s ním pracuje a dá se využít také jako správce souborů, který Androidu citelně chybí. Můžete v něm otevřít prakticky jakýkoliv soubor od PDF, přes Office dokumenty, které umí vytvářet i editovat, až po obrázky nebo videa. Dokáže také řadit soubory podle několika kritérií.

Fotoaparát: 3D není vše

Hlavním lákadlem vestavěného fotoaparátu je bezpochyby možnost využít i druhou čočku a pořizovat tak 3D snímky nebo 3D videa. Přepnutí je naprosto snadné a v okamžiku můžete začít pořizovat 3D snímky v maximálním rozlišení 3 megapixely. Využitelnost je ovšem menší. Málokdo si dnes má takové záběry kde pohodlně prohlédnout. Mnohem častěji tak bude v zápřahu klasický fotoaparát. Ten disponuje automatickým ostřením a rozlišením 5 megapixelů. To není zrovna mnoho, ale samo o sobě by to problém nebyl. LG ovšem fotoaparát doslova odfláklo. Víceméně všechny snímky jsou plné přepalů a tmavých míst. Většinou radíme nechat vše na automatice, ale u Optimus 3D doporučujeme do nastavení zavítat a upravit například kontrast a tím částečně zachránit situaci.

Prostředí fotoaparátu s novým přepínačem mezi 2D a 3D

Nastavení je jinak vcelku dost. Ať už se jedná o nastavení expozice, vyvážení bílé, ISO, různé barevné efekty nebo režimy snímání. Opět si ale musím povzdechnout, že práce s aplikací fotoaparátu není zrovna nejrychlejší a mnohdy je čekání nepochopitelné. Přisvětlovací LED samozřejmě nejde použít na velkou vzdálenost a lze jí aplikovat na vzdálenost zhruba 1-2 metry. Při pořizování 3D snímků si můžete nastavit například vyvážení bílé či samospoušť.

Přečtěte si: Podrobnější informace o fotoaparátu a jeho schopnostech

Ukázkové fotografie



Za horšího počasí trpí snímky přepaly nebo příliš tmavými místy

Makro nedělá Optimusu 3D problémy. Snaží se tak LED dioda

Testovací 3D fotografie č.1 (1,52 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.2 (1,31 MB, jps)

Testovací 3D fotografie č.3 (1,29 MB, jps)

Na přední straně se nachází ještě jedna, v pořadí už třetí čočka fotoaparátu. Ta disponuje rozlišením 640 x 480. Můžete s ní pořizovat autoportréty a dokonce i videa ve stejném rozlišení. Videohovory, u nás dostupné pouze v sítí O2, však provozovat nepůjdou. Možné to bude až po update na Android 2.3.

Záznam videa je díky přítomnosti dvoujádrového procesoru možný až v rozlišení 1080p (FullHD). Plynulost je na velmi pěkných 30 snímcích za vteřinu. Pokud však budete chtít nahrávat ve 3D, rozlišení se automaticky sníží na 720p (HD ready). Plynulost ovšem zůstane zachována. Kvalita videa není nejhorší, nicméně trpí stejnými neduhy jako fotografie. Zbývá doplnit, že video je nahráváno vždy do formátu MP4.

Ukázková videa

3D exteriér

LG Optimus 3D - 3D exteriér (11,86 MB, mp4)

2D exteriér - zaostřování (1080p)

LG Optimus 3D - 2D exteriér, zaostřování (27,29 MB, mp4)

2D exteriér (1080p)

2D exteriér (720p)

Multimédia a zábava: 3D hry vedou

V oblasti multimédií by se LG Optimus 3D rád zařadil mezi ty nejlepší. Předpoklady k tomu rozhodně má. Hudební přehrávač, videopřehrávač a hlavní tahák – 3D hry.

Velký displej o úhlopříčce 4,3 palce přímo vybízí ke sledování nějakého toho oblíbeného seriálu či filmu ve vlaku. Díky opravdu kvalitnímu displeji je sledování filmů na něm skvělé. Jelikož LG Optimus3D dokáže zaznamenávat video ve Full HD rozlišení, logicky ho umí i přehrávat. Nic se neseká, vše běží plynule a skvěle se vše sleduje. Na rozdíl od modelu Optimus 2X si 3D Optimus poradí standardně a bez problémů také s formátem MKV. Problém jsme však zaznamenali s titulky. Pokud si do telefonu nakopírujete video soubor a k němu externí titulky ve formátu srt, telefon je standardně nepřehraje.

Díky 3,5mm jack konektoru si můžete poslechnout také hudbu s vašimi oblíbenými sluchátky. LG obsahuje opět standardní přehrávač, který známe ze všech Androidů, takže kdo ho zná, rozhodně nebude ničím překvapen. Podpora formátů MP3, AAC, AAC+, WAW, WMA zajistí, že si přehrajete téměř jakoukoliv oblíbenou skladbu. Samotné prostředí přehrávače je velmi pohodlné a intuitivní. Nechybí hudební knihovna řazená podle skladeb, autorů, alb nebo seznamů stop. Mínusem, který asi málokdo očekával, je absence FM rádia.

Nechybějí ani hry, které jsou dle očekávání vyvedeny ve 3D. V základu si LG přichystalo tři herní tituly od společnosti Gameloft, se kterou spolupracuje. Jde o závodní hru Asphalt 6, akční střílečku N.O.V.A a sportovní oddychovkuLet´s Golf 2. Jde ovšem opět o prvotiny a 3D efekt je většinou patrný zejména v menu. Ještě u her Ashpahlt 6 a Let´s Golf 2 si jej povšimnete i během hraní. V akční střílečce N.O.V.A je 3D spíše na škodu. Naštěstí lze hry snadno přepnut do klasického dvourozměrného rozměru. V každém případě běží hry naprosto plynule. Další hry přibývají a na stránkách Gameloftu si můžete zakoupit nyní dalších pět 3D her za sympatických 50 Kč.

A na závěr této sekce si musíme říct ještě o jedné vlastnosti. Tou je microHDMI konektor na těle přístroje, přes který můžete posílat kompletní obsah displeje telefonu na televizní obrazovku. Můžete si tam tedy zobrazit jak internetový prohlížeč, tak videopřehrávač či hry. Kabel s koncovkou microHDMI se hůře shání a je škoda, že jej LG nepřibalilo k telefonu stejně, jako to dělá například konkurenční Nokia .

Datové a internetové funkce

Datová výbava je dle očekávání špičková. LG Optimus 3D samozřejmě obsahuje quad-band GSM čip podporující frekvence 850/900/1800/1900 MHz a nechybí ani podpora 3G v podobě HSPA. To dosahuje rychlosti až 14,4 Mb/s na downloadu a 5,76 Mb/s na uploadu. Nechybí ani WiFi 802.11 b/g/n a samozřejmě ani vestavěný A-GPS čip. Ten můžete využít například u Google Maps. V Google Maps nechybí ani Street View a také ještě docela mladá funkce – 3D mapy. V zařízení je také aplikace „Na cestě“ což je navigace od Google, kterou lze konečně využít i v České republice.

Na těle se nachází microUSB konektor, který zajišťuje konektivitu s počítačem. LG Optimus 3D lze samozřejmě použít v režimu Massstorage, tedy stejně jako například flash disk. Další možností sdílení dat je Bluetooth. Bohužel LG zvolilo starou verzi 2.1. Alespoň nechybí hudební profil A2DP. Již výše jsem se zmínil o přítomnosti konektoru microHDMI.

Internetový prohlížeč je klasicky velmi dobrý. Ostatně jako na každém jiném high-end telefonu s Androidem. Poradí si spolehlivě se všemi stránkami, korektně zobrazí Flashové prvky. Obávat se nemusíte ani o plynulost, která neklesá ani při otevření vícero oken.Optimus 3D je tak ideálním telefonem i pro prohlížení webu.

Závěrečné zhodnocení

Po pravdě musím říci, že se LG Optimus 3D hodnotí poměrně obtížně. Je to telefon, který chce spousta lidí vidět. Obdiv si však nevysloužil nějakým zdařilým designem, byť ani ten není nejhorší, ale svým 3D displejem a dvěma kamerami. Po delší době tu máme telefon, který přinesl něco, co bylo do této chvíli tak trochu sci-fi. S prvenstvím však přichází i velká odpovědnost a dozajista též riziko nezdaru. 3D displeje jsou prozatím v plenkách a pokud to tak budeme hodnotit, vychází z toho Optimus 3D relativně dobře. Praktické využití pro každý den však ve 3D zatím nevidím. Zobrazení není ideální a mnohé z něho bolí oči nebo hlava.

Ačkoli výrobce model prezentuje jako telefon mnoha tváří a trumfů, já vidím jen jeden, a to právě onu 3D technologii. Jinak Optimus 3D spadá do průměru mezi high-endy a odmyslíme-li si 3D, modely od konkurence jej předčí. Kladně mohu hodnotit design, dílenské zpracování a v podstatě i klasický displej, který potěšil pozorovacími úhly. Pěkná je i základní softwarová výbava či přítomnost microHDMI konektoru. Stále plusem je také přítomnost dvoujádrového procesoru spolu s dvoukanálovou pamětí. Ve výsledku tak telefon patří mezi ty rychlejší, ale titulem nejrychlejší se pyšnit rozhodně nemůže. Operační systém je dalším problémem. Proč tu není nová verze? Proč zase jen Froyo? Snad aktualizace přijde co nejdříve. Ovšem zákazníci čekat nebudou.

Největší rival: HTC Evo 3D

Než se LG Optimus 3D stačil rozkoukat na našem trhu, má už prvního přímého konkurenta. HTC neváhalo a na trh vypustilo svůj model Evo 3D, který se již podrobuje redakčnímu testu. Zda-li si své kupce Optimus 3D najde, je předčasné spekulovat. Podmínku jeho koupě však vidím jen a pouze tehdy, máte-li enormní zájem mít 3D displej či prostě jen nejmodernější výdobytek techniky.

lg-optimus-3d
Klady
  • cena
  • microHDMI konektor
  • Wi-Fi, HSPA, aGPS
  • dvoujádrový procesor
  • možnost pořizovat 3D fotografie a videa
  • 3D displej
  • velký 4,3 palcový displej
  • zdařilý design
Zápory
  • nepříliš kvalitní fotoaparát
  • Android 2.2 Froyo
  • hůře čitelný displej při aktivním 3D
  • malé využití 3D technologie
  • místy pomalejší reakce, obzvláště ve fotoaparátu nebo 3D menu
  • chybí FM rádio
Diskuze ke článku
paul
první :)
FILIPSN007
Moc pěkná recenze. Mobil je super, ale ten foťák je opravdu utrpení :(. Na 5mpx žádná sláva. Podle fotky bych řekl 3,2 mpx. Tady dávám ukázku co dokáže 5mpx v SE Elm

http://galerie.mobilmania.cz/showphoto.php?photo=54311&limit=views
nejmeno
Len aby to nedopadlo ako s 3D televizormi, ludia si ich sice kupia a prve minuty sa tesia z 3D ale po hodine sa na to vykaslu a vratia sa k 2D obsahu. Myslim si ze to nebude inak ako v tomto pripade. 3D si pozriete a vypnete, pretoze to len vo velkom poziera bateriu a taha oci. Ved aj tak je v 3D formate len velmi malo filmov ci hier a automaticka konvertacia z 2D do 3D je blbost.. mam televizor s takouto vychytavkou a je to fakt dost velmi slabe...
Nebudem nikoho prehovarat, ak sa vam paci kupte si ho. Ale aby ste neskor nelutovali tych par eur navyse ktore ste si mohli dolozit na vykonnejsi telefon (napr galaxy s II) akkurat bez zbytocneho 3D
Durin
Dobry den,
recenze je moc pekna a dozvedel jsem se skoro vse, ale porad se nemuzu rozhodnout jestly si poridit lg optimus 2x nebo 3d mohl byste mi poradit jako skuseny recenzent? A jeste jak je to z optimalizaci her na tento procesor, protoze vim ze vestina je optimalizovana hlavne na Tegra 2 cip... Dekuji predem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze