Experiment mobilenet.cz: 3D videopohledy

Nastává 3D doba a tak jsme se i my rozhodli vám zprostředkovat 3D obsah. Zatím jen pokusně, čekajíc na vaše reakce, názory a postřehy. Pokud se vám však nápad bude líbit a vše se podaří, budete se moci těšit na většinu videí ve třech rozměrech.

Nástupem 3D televizí, monitorů a obecně zobrazovací i záznamové techniky se 3D začíná rozšiřovat i do českých domácností. Toto léto navíc na český trh vstoupila dvojice mobilních telefonů, umožňujících sledování 3D. Proto jsme se rozhodli také vstoupit do trojrozměrných vod, i když zatím jen pokusně. Naše oblíbená komentovaná videa na YouTube vám tak nyní budeme přinášet ve dvou verzích - 2D i 3D.

Jak se vám nápad líbí? Máte možnost 3D sledovat? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem. Na základě vašich názorů se pak rozhodneme, zda se ve třetím rozměru zabydlíme nebo zda jej necháme ještě chvíli opuštěný a počkáme, až nadejde ten správný čas.

Experiment mobilenet.cz: 3D videa

Tip: První 3D videopohled můžete shlédnout v prvních dojmech ze Sony Ericssonu XPERIA mini pro

Nastavení 3D zobrazení na YouTube

Pro pohodlné sledování 3D videopohledů bude také potřeba projít krátkým nastavením YouTube.

Barevné brýle – nejlevnější možnost

Ve výchozím stavu YouTube zobrazuje 3D videa pomocí anaglyfu pro sledování na běžném 2D monitoru s barevnými brýlemi (červené a tyrkysové sklíčko).

Tento způsob je nejdostupnější pro všechny zájemce o vyzkoušení stereoskopického zobrazení. Stačí si pořídit barevné brýle (od 20 Kč na e-shopech) a můžete sledovat 3D na vašem současném vybavení.

Mám 3D televizi nebo monitor

V případě, že disponujete pokročilejším vybavením pro zobrazení steroskopického 3D obrazu, bude vás zajímat nabídka pod tlačítkem 3D ve spodní liště YouTube přehrávače. Zvolte nejspodnější položku „Další možnosti…“, která vás odkáže na novou stránku s podrobnější volbou technologie nastavení.

Pokud disponujete aktivním 3D monitorem (televizí) nebo zobrazovačem fungujícím na základě polarizace (do těchto dvou kategorií spadá v podstatě veškerá nabídka 3D monitorů), vyberte si příslušnou možnost v kategorii „3D televize nebo monitor“. Zde už bude záležet, v jakém formátu váš zobrazovač 3D signál dokáže přijímat.

Pokud si nejste jisti, doporučujeme metodu pokus – omyl. Koneckonců možnosti jsou pouze tři. Kýžené informace ale najdete určitě i v manuálu k vašemu zařízení.

Po volbě nastavení se ihned zobrazí ukázkové 3D, abyste mohl ověřit správnost vašeho výběru. V případě neúspěchu je možné ihned vyzkoušet jiné nastavení.

Pokud jste spokojeni, stačí vše potvrdit tlačítkem „Funguje to – přejít zpět na moje video“. Od této chvíle si bude YouTube pamatovat vaše nastavení.

3D obraz nechci nebo nemohu sledovat

V případě, že byste přeci jen raději sledovali naše videopohledy dál ve 2D, stačí 3D zobrazení vypnout ve výše popisovaném nastavení YouTube. U všech videopohledů (kromě prvního Sony Ericssonu Xperia mini pro) navíc budeme zveřejňovat i čisté 2D video.

Nezapomeňte, vašimi reakcemi v diskuzi můžete rozhodnout, zda budeme točit 3D pohledy pravidelně. Těšíme se na vaše názory!

Diskuze ke článku
Jakub
Mě se ten nápad moc líbí, jenom si musím někde obstarat ty brýle :)
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Naposledy upraveno: 17. 8. 2011 10:37
Zkoušíme také zajistit možnost zasílání základních 3D brýlí na objednávku. Ze začátku bychom na podporu našeho experimentu brýle zasílali pouze za cenu nákladů (poštovné, atd).

Měli byste zájem o takovou možnost získání základních papírových 3D brýlí? Dejte vědět.
omg
Wtf co to ma jako bejt? Nejakej upocenej sedlak sedi doma polonahej u pc a ukazuje neco na monitoru?? Ne diky, takovato videa uz prosim ne, malem sem se pozvracel
Miloš
no ja to nechapem,tiež mam take lacne červeno-zelene papierove okuliare,ktore dávno davali k nejakemu 3 d filmu ,tušim ze spy kids.... Ale ja ked si ich nasadim tak nevidim dobrý obraz,stale mi tam preskakuje červená farba,proste o ničom. Može to byt v tom ,že su to zle okuliare,alebo aj v tom,že nosim okuliare na dialku?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze