mobilenet.cz před 5 lety: skládací tablet a server nearfield

mobilenet.cz před 5 lety: skládací tablet a server nearfield
  • Japonské Sony nás oslnilo zajímavý skládacím tabletem
  • V redakci jsme zkoumali částečně český telefon s Androidem – Verzo Kinzo
  • Došlo ke spuštění specializovaného serveru nearfield.cz

V 76. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom března a dubna 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Třetí iPad v redakci

Počátek jara roku 2012 jsme si v redakci zpříjemnili zbrusu novým iPadem od Applu. Jednalo se tehdy o třetí generaci populárního tabletu. Patrně nejvíce nás nadchlo nasazení jemného, dle slov výrobce Retina, displeje. Zásadní změny se udály také na poli fotoaparátu, kdy se třetí iPad již nemusel stydět za své fotografie. Více již ale prozrazovat nebudeme. Pokud si chcete také zavzpomínat, nepřehlédněte naše obsáhlé první dojmy z prvních dnů testování.

Apple iPad 3

Tablet nebo pouzdro na brýle?

U tabletů zůstaneme rovněž při druhé vzpomínce. V redakci jsme totiž měli možná ještě zajímavější kus hardwaru, než kterým byl Apple iPad 3. Na mysli máme Sony Tablet P. Povšimněte si, že v té době ještě nespadal pod řadu Xperia. A čím byl tak zajímavý? Měl dva displeje a v zavřeném stavu tablet takřka vůbec nepřipomínal. Vypadal spíše jako lehce přerostlé pouzdro na brýle. Dva displeje mezi sebou dokázaly vcelku obstojně spolupracovat. Výhodou bylo rovněž jemné rozlišení či dostatečně výkonný hardware. Na každý pád se však tato konstrukce zřejmě příliš neosvědčila a žádného podobného tabletu jsme se již nedočkali.

Sony Tablet P

Český Android

Hojně diskutovanou událostí jarních měsíců roku 2012 byl i příchod „prvního českého smartphonu“. Uvozovky jsou zcela na místě, neboť o českém původu jsme mohli mluvit snad jen v případě designu. Samotná výroba probíhala v Asii. Nadějné Verzo Kinzo lákalo na solidní výbavu, vcelku výstřední vzhled nebo bohaté příslušenství a prémiovou podporu od výrobce, jenž však naděje na případný úspěch přidusil sám. Prostředí s vlastní nadstavbou bylo nestabilní a vše podtrhla vysoká cena při startu prodeje. To jsme však při zahájení testování ještě vědět nemohli.

Verzo Kinzo

Spustili jsme nearfield

Pakliže právě čtete tento článek, již se nacházíte na zbrusu novém mobilenet.cz. Snažíme se pro vás pravidelně přinášet různé novinky a vylepšení. Tím máme na mysli i zcela nové projekty. Loni na podzim to byl server fDrive, před 5 lety jsme se zaměřili na nastupující technologii NFC a zprovoznili server nearfield.cz. Zaměřen je právě na vývoj NFC a jeho možnosti. Nejčastěji se tedy hovoří o bezkontaktním placení prostřednictvím mobilního telefonu.

Server nearfield.cz
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze