Český Android v redakci: testujeme Verzo Kinzo

36

Do redakce nám dorazil telefon Verzo Kinzo, kterému se přezdívá první český Android. Jedná se o verzi s údajně opravenými chybami oproti první sérii. Nabízí netradiční design inspirovaný tvarem diamantu nebo velký 4,3 palcový displej. Naopak se ale ještě spoléhá na Android 2.2 Froyo. Jaké na nás český telefon za 5 tisíc zanechal dojmy?

Verzo Kinzo - oficiální fotografie

Někteří již o Verzu slyšeli, jiní o něm možná slyší poprvé a proto si ve stručnosti připomeneme, oč vlastně jde. Verzo je původem česká značka, která byla nicméně registrována až v USA. Model Kinzo je jejím prvním počinem na poli mobilních telefonů. V České republice také vznikaly plány a design modelu Kinzo. Právě design je na Kinzu tím nejzajímavějším. Dle výrobce byl inspirován tvarem diamantu, což dokazují především ve dvou směrech zkosené boky. Díky tomuto výstřelku je Kinzo ale dost široké a hůře se drží v ruce. 72 milimetrů na šířku je mnohem více než třeba u Galaxy S II. Nadměrná je i výška 131,5 milimetrů. Tloušťka je pak slušných 12 milimetrů. Zastavím se ještě u hmotnosti, který činí 155 gramů. V reálu byste ale tipovali mnohem méně.

Na fotkách vypadá Kinzo mnohem užší než v reálu

Pocit lehkosti Kinzu dodávají použité materiály. Jde o obyčejné plasty. S ohledem na aktuální cenu bychom ani více chtít nemohli. Čelní straně vévodí velký 4,3 palcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, což je dnes na této úhlopříčce přinejlepším standardem. Vzhledem k ceně ale opět nelze mít žádné výtky. Nijak dobrá není ani čitelnost na slunci, kdy nepomáhá ani nastavení nejvyšší úrovně jasu. Kolem displeje je poměrně dost místa, přičemž hlavním důvodem je již výše zmíněná šířka. Na druhou stranu se pohodlně ovládají senzorové klávesy, které jsou rovnoměrně bíle podsvíceny. Nad displejem se nachází senzor regulující okolní světlo a přiblížení. Dále je tu reproduktor a přední kamerka s nadprůměrným rozlišením 3 megapixely. Reproduktor i kamerka jsou ale během krátké chvíle silně zaprášené, utěsnění proti vnikání prachu se příliš nepovedlo.

Zadní strana se halí do temnějšího odstínu

Zadní strana je vyvedena v černé barvě a v lehce měkčeném platu. V levém horním rohu sídlí čočka 5 megapixelového fotoaparátu a LED dioda. Spíše než to vás ale do očí trkne křivě umístěné logo výrobce a společnosti stojící za designem. To se příliš nepovedlo. Naopak zdařile vypadají tlačítka po obvodu. Jdou ruku v ruce s designem a pozitivní je, že se pohodlně tisknou.

Verzo Kinzo – videopohled

Srdcem Kinza je procesor od Texas Instrument OMAP 3630 s taktem 1 GHz, kterému sekunduje 512 MB paměti RAM. To by samo o sobě mělo zaručovat plynulý chod postaršího Androidu 2.2, s jehož aktualizací je to zatím všelijaké, jen ne jisté. Každopádně prostředí dostalo nadstavbu Verzo UI. V rámci přivření očí je vše plynulé, nicméně občas se animace z ničeho nic sekají, něco nereaguje, telefon vytuhne a podobně. Aktualizace by tedy byla potřebná jako sůl. Další nepříjemností je zahřívání v horní části telefonu. Stačí být pár minut na internetu, či hledat v mapách a horní část je citelně teplejší než spodní.

Kinzo se dodává v obří krabici s bohatým příslušenstvím

Verzo Kinzo se spoléhá na Li-Ion akumulátor se slušnou kapacitou 1530 mAh, což dnes stále patří k nadprůměru. O výdrži je zatím předčasné hovořit, nicméně plánujeme naše standardizované testy, které pohotovostní dobu Kinza řádně proklepnou. Silnou stránkou Kinza je pak prodejní balení. Dodává se v obří krabici, do které ale stejně veškeré příslušenství nevejde. Co vše Verzo dodává? Nabíječku, datový kabel, sluchátka, ochranné fólie, stylové pouzdro a auto držák na čelní sklo. Pěkná nadílka za pouhých pět tisíc, nemyslíte?

Máte-li jakýkoliv dotaz na Verzo Kinzo, neváhejte a zeptejte se v diskuzi pod tímto článkem. Odpovíme vám buď přímo pod váš dotaz nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Verzo Kinzo

Kompletní specifikace
Konstrukce132 × 70 × 12 mm, 155 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT TN, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetTexas Instruments OMAP3630, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 530 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 10 489 Kč
Diskuze ke článku
Ondřej
zdravím,
Opravdu vypadá nadějně ovšem za předpokladu že bude aktualizace na android 4 a sním odladěnost do té doby je to riziko se jen na tento telefon pouze podívat - jako bylo by fajn podpořit české společnosti v tomto směru...
Nejspíš by si dost polepšily kdyby uvedli více informací ohledně těch aktualizací, protože android 2.2 je už dnes nepoužitelný tedy alespoň ta neposlušnost toho telefonu co jsem tak viděl (viz. videopohled)... Ale ještě to může být ve zbytku světové konkurence "VELKÝ TYGR"
Alešák
Kdyby měl třeba jen 4" displej, ještě nižší cenu, plus 4.0 ICS, tak zahodím svoji C7 a jdu si pro něj. Už jenom kvůli té kompletní výbavě v balení a odlišnému vzhledu. A telefon má doopravdy předinstalovanou navigaci Sygic navíc k té od google, jak avizuje kartička s logem v krabici? A ještě, klávesy pod displejem jsou senzorové? Taky výdrž mě zajímá, jestli se telefon zařadí do žalostného průměru mezi hromadu ostatních...Děkuji.
EarL
Proč testujete telefon, který má nulovou podporu od výrobce ? Výrobce (spíš prodejce) dávno zkrachoval.
Na ICS uplně zapomeňte, zapomeňte i na jakoukoliv vyšší verzi než je v telefonu.
A pro ujasnění - čínský telefon, vyrobený v číně, prodávaný v čr.

Verzo Kinzo je jen ohromný podvod na spotřebitele ....
Adblock
Za tento šunt bych nedal ani 2500. Zastaralý Android, slabý HW. Ne, na tom fakt není nic co by normálního člověka motiovalo k nákupu toho šmejdu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze