mobilenet.cz před 5 lety: herní doba a Samsung Galaxy S II

2

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v únoru roku 2011.

V 51. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do února roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Nastala doba herní

V únoru roku 2011 jsme se konečně dočkali. Po takřka dvou letech spekulací se původně věc neuvěřitelná, stala skutečnou. Tehdy ještě Sony Ericsson představil dnes již legendární model Xperia PLAY. Možná si ještě vzpomenete na povedenou reklamu se sloganem „Android is ready to play“. Pokud ne, můžete si ji připomenout. Xperia PLAY byla dotykovým telefonem se 4palcovým displejem a výsuvnou konstrukcí z boku. Po vysunutí se však neodhalila pro tehdejší dobu typická QWERTY klávesnice, ale nýbrž herní ovládací tlačítka známá z konzolí PSP. Další herní tlačítka nechyběla na levém boku. Hry byly posléze speciálně upravovány pro účely jednoho modelu. Většinou byla vylepšena grafika a uzpůsobeno ovládání. Výrobce také připravil možnost emulace starších konzolových her. A jaký že měla Xperia PLAY výkon? Nic neobvyklého, jednojádrový procesor a 512 MB operační paměť, přičemž o prostředí se staral Android 2.3 Gingerbread.

Sony Ericsson Xperia PLAY

Legendou dodnes

Jak asi správně tušíte, i před pěti lety se konal klíčový veletrh MWC v Barceloně a o novinky rozhodně nebyla nouze. Oficiální premiéru si odbyl dnes již nezapomenutelný Samsung Galaxy S II. Moderně vyhlížející přístroj nabízel v podstatě to nejlepší možné. Displej byl typu Super AMOLED Plus s úhlopříčkou 4,3 palce. Nasazen byl dokonce dvoujádrový procesor a také 1GB operační paměť. Žasli jsme nad výsledky 8megapixelového fotoaparátu či nad skutečně kvalitním záznamem Full HD videa. Potěšila i velká 16GB paměť či rozsáhlá nabídka konektivity. Není divu, že se Galaxy S II stala neskutečně populární a například na mobilenet.cz se v katalogu stále těší téměř největší oblibě.

Samsung Galaxy S II

Zapomenuté 3D

Únor pět let nazpátek byl skutečně bohatým měsícem na zásadní novinky. Již jsme si řekli o herním telefonu, dále o mobilu, který stanul na samotném vrcholu a nyní přijde řeč o průkopníkovi 3D displejů. Stalo se jím LG Optimus 3D, které svět uchvátilo duální kamerou a 3D displejem, pro jehož sledování jste ani nemuseli mít na nose brýle. Stačilo se jen dívat pod správným úhlem. 3D technologie byla využita primárně pro fotografie a videa. Upraveny však byly i některé hry a nechyběla ani funkce, která se snažila 3D efekt dostat i do videí, která jste již v telefonu měli. Šlo o velmi lákavou technologii, která zaujala téměř každého. Bohužel po vyprchání prvotní euforie se ukázalo, že praktické využití patrně nenajde a z telefonů zase velmi rychle zmizela.

LG Optimus 3D

Jedno z nejpovedenějších HTC

Svůj prostor dnes dostane také HTC, a to se svým modelem Incredible S, který považujeme za jeden z nejpovedenějších, ale dost možná trošku opomíjených. HTC s ním zkraje roku 2011 nedosáhlo na úplný vrchol, avšak výbava byla rozhodně nadprůměrná. Čítala například 4palcový Super LCD displej, jednojádrový procesor nebo 768 MB operační paměti. Potěšilo i vcelku odolné tělo díky měkčeným plastům. Příjemným překvapením byl tehdy také fotoaparát, který vyčníval nad ostatní modely HTC. Zajímavostí u tohoto modelu byla i senzorová tlačítka, která uměla měnit orientaci o 90°, pokud jste si telefon otočili na šířku.

HTC Incredible S
Diskuze ke článku
Hexagon
HTC Incredible S mam dodnes a po tolkych rokoch stale ide velmi svizne a ani fotak sa nema za co hanbit. Fakt dobry telefon
Domani
Galaxy SII používám do teď. Sice na dnešní poměry shit ale mé stačí a dokonce funguje dotyk i když mu kus skla chybí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze