Samsung Galaxy S II: nástupce legendy přichází

4

Letošní MWC v Barceloně nám již odstartovalo a hned mezi prvními si představíme Samsung Galaxy S II. Jedná se o nástupce dosavadní vlajkové lodi Samsung Galaxy S, který přináší opravdu mnoho zásadních změn. Přivítejme jednoho z prvních adeptů na titul nejlepší smartphone roku 2011.

TIP! Prohlédněte si živé fotografie nových Samsungu Galaxy S II!

Je téměř jasné, že Samsung Galaxy S II se stane vlajkovou lodí výrobce minimálně pro začátek roku 2011. Již dříve na svět pronikly některé informace. Hovořilo se o 2 GHz procesoru a dokonce se vyskytly 2 rendery údajně ukazující tuto novinku. Realita je však trochu jiná a my si nyní představíme, co nám Samsung vlastně přichystal.

Samsung Galaxy S II přináší mírně pozměněný vzhled a především úžasně tenkou konstrukci. Zachoval si však svou typickou bradu.

TIP! Přečtěte si také naší recenzi Recenze Samsung i9000 Galaxy S: král je mrtev, ať žije král

Když se podíváte na samotné tělo přístroje, jistě si okamžitě všimnete mírné změny designu oproti jeho předchůdci. Tělo je trochu hranatější a připomíná spíše LG Optimus 2X nebo iPhone 4. přední straně dominuje velký dotykový displej, jak tomu už u dnešních špičkových smartphonů bývá. Ten se pyšní uhlopříčkou 4,3", což je o něco více, než měl jeho předchůdce, a používá novou generaci displejů Super AMOLED Plus. Tyto displeje by měly přinést ještě lepší zobrazovací schopnosti než je tomu u klasických Super AMOLED a nutno říct, že už ty jsou skvělé. Co nás však velmi zklamalo je rozlišení. V době, kdy se začínají běžně vyskytovat displeje s velmi vysokým rozlišením, Samsung Galaxy S II zůstává u rozlišení WVGA, tedy 800×480 pixelů.

Samsung Galaxy S II – komentovaný videopohled z MWC 2011

Pod displejem jsou 3 tlačítka - dvě senzorová Menu a Zpět, a jedno mechanické pro návrat na domovskou obrazovku. Na displejem se nachází čočka kamery a díky novému operačnímu systému ji budete moci využít pro videohovory. Kromě čočky se nad displejem samozřejmě nalézá telefonní reproduktor. Na bocích telefonu nalezneme dobře známá tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí displeje. Stejně jako u Galaxy S, i zde chybí spoušť fotoaparátu.

Na samotné boky se toho ale stejně moc nevměstná a to hlavně proto, že tloušťka telefonu je neuvěřitelných 8,49mm! To je dokonce méně než tomu je u Sony Ericssonu Xperia arc, který se v nejslabším místě chlubí tloušťkou 8,7mm. Oba telefonu ovšem nejsou takto tenké všude, Samsung Galaxy S 2 má totiž na zádech malou "bradu", kterou můžeme znát už z jeho předchůdce. Právě ten způsobí, že se Samsung Galaxy S II nezapojí do souboje o nejtenčí smartphone. Hmotnost se zastavila na příjemné hodnotě 116 gramů.

V malých rukách půvabných asistentek vypadá Samsung Galaxy S II obrovský, skutečné rozměry však tak děsivé nejsou.

Kromě zmíněné "brady" nalezneme na zádech ještě čočku 8Mpx fotoaparátu, který dokáže nahrávat video ve FullHD rozlišení a nechybí mu přisvětlovací LED, jejíž absence u staršího Galaxy S byla často označována za velkou chybu. A tímto se dostáváme do vnitřností telefonu, protože aby mohl nahrávat FullHD video, potřebuje k tomu také úměrný výkon. Ten poskytne nový dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz na každém jádru. Pomáhat mu bude grafická jednotka ARM Mali-400 MP4 a celkem 1 GB paměti RAM. Vnitřní paměť nabídne 16 nebo 32 GB.

Abyste mohli plně využít nabízený výkon, je potřeba mít i dobré softwarové zázemí. To nabízí nový operační systém Android 2.3 Gingerbread, který přináší mnoho novinek, včetně již zmíněných videohovorů. Do zařízení si tak budete moci doinstalovat nejen kupu užitečných aplikací, ale také mobilní hry nové generace, které využijí právě skvělého výkonu a v neposlední řadě i nového displeje. Samsung Galaxy S II přináší nové uživatelské prostředí Samsung TouchWiz 4.0. To přináší hlavně 4 novinky - Music Hub, Games Hub, Social Hub a Readers Hub. Inspirace Windows Phone 7 je zřejmá, ovšem celkový dojem je úchvatný. V uživatelském prostředí nalezneme mnoho užitečných funkcí, vychytávek a tak dále.

TIP! Přečtěte si také článek Android 2.3 Gingerbread je tady: větší výkon, více animací

Nový Samsung Galaxy S II nabídne dále nejnovější Bluetooth 3.0 + HS (High-speed), možnost připojit se k WiFi 802.11 b/g/n či HSPA+. Velice zajímavou vlastností je nový Mobile HD link, který umožní sdílet FullHD video do vaší televize.

A na závěr jedna skvělá zpráva - nový Samsung Galaxy S II by měl přijít na trh již tento měsíc. To je dříve než jsme vůbec očekávali. Cena zatím není známá.

Další informace doplníme až budou známy. Těšte se také na video přímo z místa činu, protože mobilenet.cz je přítomen v Barceloně. Všechny novinky sledujte živě zde - MWC 2011 Barcelona - aktuální zpravodajství

Technické parametry Samsung Galaxy S II

Kompletní specifikace
Konstrukce125,3 × 66,1 × 8,5 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,27" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 13 699 Kč
Diskuze ke článku
Milan
Dodávám že Galaxy S2 bude mít GPU ARM Mali-400 MP4. Celkem sem zvědavý jak si poradí s konkurencí jmenovitě Tegrou 2 a ADRENO 220. MobileFun udává předběžnou cenu 550 liber.
Vojta Dalekorej
Díky za info, doplníme do preview :)
palan
Pry budou 2 verze- jedna z nich bude s Tegrou, ale ta udejne nebude urcena pro cesky trh
pepa
hardware je krása, ale myslím že už to s úhlopříčkou displeje trochu přehání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze