Sony Ericsson Xperia PLAY: nastává doba herní

27

Několikaletým spekulacím je počínaje dneškem definitivní konec. Před malou chvíli byla oficiálně představena Xperia Play. Sony Ericsson tak spojuje herní konzoli a špičkový smartphone s operačním systémem Android ve verzi 2.3 Gingerbread.

Tip: sledujte naše živé zpravodajství z MWC 2011

Sony Ericsson Xperia Play - oficiální fotografie

O Playstation Phonu, který nakonec dostal jméno Xperia Play, jsme napsali nespočet různých článků. Zejména v posledních měsících jsme se dočkali velmi blízkého odhalení a na dnešní tiskové konferenci tak víceméně došlo jen k oficiálnímu potvrzení. Takřka všechny dříve známé parametry se tudíž potvrdily.

Sony Ericsson Xperia PLAY – komentovaný videopohled z MWC 2011

Právě proto budou asi nejvíce důležitá všemožná čísla a hodnoty, o kterých se v podstatě jen spekulovalo. Začneme rozměry, které činí 119 x 62 x 16 milimetrů. Sony Ericssonu se opět povedl poměrně tenký a zároveň výsuvný telefon. Hmotnost 175 gramů sice na první pohled děsí, nicméně musíme mít na paměti, že je tu výsuvná část s herními klávesami. Přední straně vévodí 4 palcový displej, jehož dotyková technologie je samozřejmě kapacitní. Rozlišení je pro Sony Ericsson typických 854 x 480 pixelů.

Design nové Xperie Play se vskutku povedl

Velká pozornost bude věnována procesoru a celkové rychlosti telefonu. Jako procesor byl zvolen 1GHz Scorpion. Zdůrazňuji, že jde o klasický jednojádrový procesor. Bohužel stále není jasno okolo paměti RAM. Rychlost také nejlépe vyzkoušíme až při reálném používání. Ovšem výrobce se i ve své tiskové zprávě dušuje plynulostí her i celkového chodu. Svou zásluhu na tom bezpochyby bude mít výkonný grafický čip Adreno 205. Oprávněné obavy panují také okolo výdrže. Výrobce zvolil akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Jde o dnešní nadprůměr, nicméně nikoho tato kapacita neoslní. Udávaná výdrž je 425 hodin. Trochu více nám řekne udávaná herní výdrž, která by měla být pět a půl hodiny.

Interní paměť telefonu se zastavila na hodnotě 400 MB. Naštěstí dostanete spolu s telefonem rovnou 8 GB paměťovou kartu. Potvrzen byl i operační systém Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Nechybí také typická nadstavba od Sony Ericssonu. Dlouze se rozepisovat o výbavě asi nemá příliš smysl. Xperia Play je dobře připravena na data, rozumí si se sociálními sítěmi i GPS. Zamrzet by mohla absence konektoru HDMI. Fotoaparát nabídne rozlišení 5 megapixelů. Nepostrádá automatické ostření ani přisvětlení. Potěší i stabilizátor obrazu.

Nyní se podívejme na výsuvný blok. Na stříbrné ploše najdeme klasické herní klávesy z Playstation ovladačů či PSP. Chybí jen joysticky, které nahradila dotyková vrstva. S hraním souvisí i certifikace PlayStation. Uživatel tak získá přístup ke hrám, aplikacím a dalšímu obsahu skrz Playstation Suite. O pořádnou porci nových her se netřeba obávat, neboť spolupráci už potvrdilo mnohem předních vývojářů. Tomu se však budeme brzy věnovat v samostatném článku.

Na závěr přidám dobrou zprávu. Ačkoliv bohužel neznáme startovací cenu, víme, že Xperia Play se začne prodávat již za měsíc!

Technické parametry Sony Ericsson Xperia PLAY

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 16 mm, 175 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 854 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 400 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011,
Diskuze ke článku
Dominica
Neveriiiim :)
Ten mobil je proste dokonalý. Tak som potešila, že také super hry sa k tomu patria. Ako Sims. Naj hra na svete :))
Jaj už neviem dočkať kedy už bude marec. Viem dobre, že vtedy sa dostane do obchodov?
Michal Pavlíček
O dostupnosti nových modelů není zcela jasno. U Xperie Play sice na tiskové konferenci byl uveden březen, nicméně na oficiálních stránkách svítí "Již za tři měsíce". To je ovšem potřeba brát také s rezervou, neboť u modelu Xperia Pro svítí "Již brzy" a právě tento model přijít až jako poslední. Osobně vidím příchod Xperie Play na pulty obchodů v ČR a SR během dubna.
lost in space
duben, to není tak dlouho. Tenhle telefon je pro moji mladší generaci asi to nejlepší, co sony ericsson mohl vytvořit. Uý se nevím dočkat. Jak vidím, cena ještě není...
zobek
vážně co s tou cenou? kdy už budou informace? Jinak byl jsem zvědav i na video ale bylo odstraněno, čemu moc nerozumím. Možná se jenom mně nezobrazuje. Telefon je jinak bezva, a jsem si jistý, že když se objeví i tady, můj syn mně bude otravovat, abych mu ho koupil... to je jako stvořeno pro mladých

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze