mobilenet.cz před 5 lety: Apple iPhone 5 a červený Samsung Galaxy S III

2
mobilenet.cz před 5 lety: Apple iPhone 5 a červený Samsung Galaxy S III
  • Světovou premiéru si odbyl Apple iPhone 5
  • V redakci jsme se dojímali na červeným Samsungem a kovovou Xperií
  • Google si mnul ruce, operační systém Android raketově rostl

V 86. díle našeho seriálu „mobilenet.cz před pěti lety“ se dostáváme do září 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě i na našem serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilní telekomunikace je.

Pětkový iPhone

Zatímco nyní máme jen několik desítek hodin po představení výročního iPhonu X, před pěti lety jsme si užívali iPhonu 5. Ten byl také z části přelomový. Oproti starším modelům totiž povyrostl a nabídl čtyřpalcový displej. Nadále sázel na osvědčený vzhled, na který například mnoho uživatelů dodnes nedá dopustit. Zlepšil se také fotoaparát, který nabízel 8 megapixelů a vrcholná verze se mohla honosit interní pamětí o kapacitě 64 GB. O takovém prostoru si konkurence mohla takřka vždy nechat jen zdát. Pokud si chcete na zbrusu nové funkce iPhonu 5 více zavzpomínat, rozhodně nepřehlédněte naše tehdejší preview.

Apple iPhone 5

Stylový Samsung Galaxy S III

Značnou oblibu telefonů Samsung Galaxy odstartoval vlajkový model Galaxy S III. Jeho lehce vejcovitý vzhled jednoduše táhl a výrobce z něj následně žil ještě několik. Kromě vcelku fádních barev, kam bylo možné zařadit černou či bílou, jsme se později dočkali i velmi stylové červené varianty. Ta se dostala i do naší redakce a my jsme vám přinesli obsáhlou fotogalerii, kterou si dnes, po pěti letech, můžeme společně připomenout.

Samsung Galaxy S III

Kovová Xperia

V roce 2012 se Sony spoléhalo především na vlajkový model Xperia S. Avšak ten byl pouze plastový a konstrukční zpracování mělo své rezervy. S nadšením jsme proto přivítali, že se výrobce rozmyslel a i pro český trh uvolnil kovovou Xperii ion. Ta lákala na povedený displej, bytelné zpracování, 16GB interní paměť s možností rozšíření nebo 12megapixelový fotoaparát. Hned zkraje testování nás potěšil micro HDMI konektor s přibaleným kabelem. Jaké další dojmy na nás tato novinka roku 2012 zanechala, si můžete přečíst v našich tehdejších prvních dojmech.

Sony Xperia ion

Půl miliardy instalací

Dnes je zcela běžné, že ve většině chytrých telefonů pracuje operační systém Android od Googlu. Před pěti lety již bylo nad slunce jasné, že o něm hodně uslyšíme. Vše umocnilo oznámení o překonání významného milníku. V srpnu 2012 došlo k překonání 500 miliónů instalací, jinými slovy půl miliardy aktivovaných zařízení. Dodejme ještě další zajímavé číslo z období před pěti lety. Každý den se na celém světě nově aktivovalo více než milión zařízení s Androidem.

Android logo
Diskuze ke článku
Dano
Galaxy S3 doteraz plne funkčný. Normálny "základný" či náhradný telefón kde môžem mať synchronizované kontakty, kde volania, SMS a fotenie nie je problém, a iné netreba. Výhoda je že má 4-jadro a tak je svižný dosť. A na tieto funkcie mu stačí aj Android 4.3 čo má. 16 GB ROM taktiež v pohode, škoda iba tej 1GB RAM. Keby mal 2GB RAM a Android aspoň 4.4 ako Note 2 (sú skoro rovnako staré) tak je to stále "plnohodnotný" telefón.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze