Sony Xperia ion: první dojmy z lednové novinky

22

Dnes se blíže podíváme na model Xperia ion, který byl představený v lednu na veletrhu CES v Las Vegas. Ptáte se proč až dnes? Sony totiž původně tuto novinku s obřím displejem pro evropský a potažmo náš trh neplánovalo. Vše se později změnilo a Xperia ion před pár dny vstoupila na pulty českých obchodů. Čím nás může zaujmout?

Sony Xperia ion – oficiální fotografie

V lednu se Xperia ion chlubila špičkovou výbavou. Nabídla velký displej, dvoujádrový procesor, 12megapixelový fotoaparát a kovové materiály. Nicméně k nám se dostala až po osmi měsících. Jak asi tušíte, dnes již výbava nijak zvlášť neoslní. Výrobce to i přesto zkouší.

Poctivý kus telefonu

Už na první pohled vás Xperia ion upoutá svým nekompromisním vzhledem. Jakoby všem potenciálním konkurentům dávalo jasně najevo, že jednička je ona. Temný a uhlazený vzhled umocňuje chladivý pocit kovu, který byl použit na zadní straně a částečně i bocích. Další plusové body si výrobce okamžitě přičítá za rozvržení prvků po bocích. Odemykací tlačítko je na pravém boku v horní části, tedy ideálně. Hned pod ním pohodlné dvojtlačítko regulující hlasitost a dostalo se i na praktickou spoušť fotoaparátu. Samozřejmě dvoupolohovou.

Xperia ion je pořádný kus telefonu

Horní strana ubytovává pouze 3,5mm jack konektor. Levý bok pak ukrývá jednu velkou krytku, pod ktrou se nachází micro USB a micro HDMI konektor. Můžeme si snad přát více?

Ačkoliv patří Xperia ion jednoznačně mezi větší telefony, je držení v ruce ještě poměrně pohodlné. Boky jsou lehce zaoblené, stejně jako celá záda telefonu. Hmotnost 144 gramů je pak s ohledem na výbavu a použité materiály velmi dobrá.

Záda telefonu jsou chladivě kovová

Starší, ale rychlý procesor

Důkazem opravdového stáří Xperie ion, je procesor. Je sice dvoujádrový a taktovaný na 1,5 GHz, nicméně typově jde o Snapdragon S3, který ve vyšší střední třídě mnoho parády neudělá a tuplem ne v telefonu, jehož cenovka přesahuje 13 tisíc korun. Navíc si ke všemu musíme připočíst, že za pár týdnů dorazí Xperie z Berlína a Xperie ion má zaděláno na velké problémy. Abych ale jen nehanil, procesoru je k ruce 1 GB paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 220.

Sony Xperia ion – videopohled

Plynulost operačního systému Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich je naprosto ukázková. Všechny animace, a že jich není málo, jednou bez problémů. Nijak nevadí ani spuštění náročných her. Návrat na domácí obrazovku plnou widgetů je otázka okamžiku. V rámci čtyřkového Androidu získala i Xperia ion vylepšenou galerii či hudební přehrávač. Tomu se ale budeme podrobně věnovat až v samotné recenzi.

Nesmyslná micro SIM karta

Velmi důležitým prvkem Xperie ion je rozšiřitelná interní paměť. 16 GB tak klidně pomocí microSDHC karet navýšíte o dalších 32 GB. Přístup ke slotům je přes malinkou plastovou část nad čočkou fotoaparátu. Tím je jasné, že k 1 900 mAh baterii se uživatel nedostane.

Boky telefonu jsou bohatě vybaveny

Vedle slotu pro paměťovou kartu, je slot pro SIM kartu v její micro variantě. Řešení vložení je však velmi nešťastné. Sony zvolilo nepraktický šuplíček, ze kterého microSIM karta vypadává a vy musíte dávat pozor při vkládání. Co vás však jistě zarazí ještě více, je fakt, že šuplíček svou velikostí připomíná klasickou SIM kartu a tudíž použitím microSIM karty výrobce žádné místo neušetřil.

Displej a fotoaprát

Na závěr se ještě podíváme na displej a fotoaparát. Zobrazovací panel je klasický TFT s technologií BRAVIA. Nabízí úhlopříčku 4,55 palce a jemné rozlišení 1280 × 720 pixelů. Chválit musím venkovní čitelnost, která je opravdu velmi dobrá. Kazí ji jen neustálé otisky prstů.

Fotoaparát se pak chlubí rozlišením 12 megapixelů, automatickým ostřením a LED diodou. Praktická je spoušť fotoaparátu, která může fungovat i jako spouštěč aplikace fotoaparátu v momentě, kdy je telefon uzamčený. Náběh fotoaparátu je bleskový, odhadem necelé dvě vteřiny včetně pořízení prvního snímku. Kvalita fotografií se pohybuje v lehkém nadprůměru. Na hodnocení je však brzy a určitě se zaměříme na kompresi především při zatažené obloze.

Ukázkové fotografie

Sony Xperia ion právě testujeme v redakci. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku do diskuze pod tímto článkem. Odpověď najdete pod vaším dotazem nebo ji zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry Sony Xperia ion

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 68 × 10,8 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8660, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012,

Za zapůjčení telefonu Sony Xperia ion děkujeme internetovému obchodu Sunnysoft.

Diskuze ke článku
Noxius
zmazaná diskuzia a na novo pridaný (12.9.) článok ?
Daff.cz
Co to, co to?
Tak se zeptám znova, má telefon stavovou LEDdiodku?
karel
telefon ma vstavanu signalizačnu dijodu len nereaguje na niektore udalosti ale ked date telefon do nabijačky dijoda sa rozsvieti! dalšie aktualizacie by to mali napravit!
b@rsuk
Dotaz na p. Pospisila: zda se mi to nebo se telefon resetl pri stisku tlacitka "home" pri predvadeni rychleho spusteni fotaku? Cas 6:32. Take s temi dotykovymi tlacitky kontextove nabidky je to nejake podivne, oproti poznamce ve videopohledu je jasne viditelne ze telefon obcas skutecne nereaguje na dotyk i kdyz je patrne ze cela plocha prstu se jej zjevne dotyka. Dle meho divny kousek, vyrobce ma urcite jeste co zlepsovat co se tyce stability prostredi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze