Kolik potřebuje váš telefon paměti RAM a proč vás to (ne)musí zajímat?

6
Kolik potřebuje váš telefon paměti RAM a proč vás to (ne)musí zajímat?
Fotografie: Bruce Mars, unsplash.com
  • Okolo operačních pamětí v telefonech panuje spousta polopravd, omylů a mýtů
  • Pojďme se podívat na to, jak RAM v moderních telefonech fungují
  • Pomůže nám to zodpovědět mnoho otázek, které se kolem této zásadní komponenty točí

Množství RAM se ve specifikacích obvykle uvádí hned za použitým čipsetem, což vyvolává dojem, že se jedná o velmi důležitou veličinu. Mnohdy ale také vyvolává spoustu otázek – „má 10 nebo 12 GB RAM vůbec smysl?“, „kolik vlastně potřebuji?“ anebo „proč mám paměť skoro celou obsazenou?“. Abychom mohli podobné otázky uspokojivě odpovědět, je potřeba jít trochu více do hloubky.

K čemu je vlastně ta RAM?

I když rychlosti pevných úložišť zaznamenaly po přechodu z plotnových na SSD značné zrychlení, pořád jsou velice pomalé vzhledem k rychlosti procesorů. Proto je mezi tyto dva prvky počítačů, respektive smartphonů, potřeba přidat dočasné úložiště RAM (Random Access Memory).

Jádro operačního systému slouží jako šéf všeho, co se děje při používání hardwaru telefonu. Když chce hra nebo jakákoli aplikace vykreslit novou obrazovku, data vytvořená k jejímu použití jdou do RAM, kde je operační systém může analyzovat, nechat procesor a grafický procesor provést potřebné zpracování a poté je odeslat na displej, aby se na správných místech vykreslily správné barevné body.

Zní to složitě, a také je, ale stačí pochopit tři základní věci: paměť RAM je místo, kde se krátkodobě uchovávají data, data v ní umístěná lze velmi rychle číst nebo zapisovat a data v paměti RAM se po vypnutí telefonu (respektive ztrátě napájení) vymažou. To je princip společný pro všechny počítače.

Proč nemám k dispozici všechnu RAM?

Obvyklá otázka se točí kolem kapacity. Zatímco nápisy na krabičce a specifikace hlásí například 6 GB, reálně máte k dispozici o něco méně, obvykle o 1 GB. Pod položkou „rezervováno“ se skrývá jádro operačního systému a další komponenty nezbytné pro běh telefonu.

Je to podobné jako u pevných úložišť, kdy máte ze základních 128 GB k dispozici jen něco kolem stovky, protože zbytek zabírá operační systém.

Proč mám paměť neustále zaplněnou?

Další obvyklá otázka, která už někdy napadla každého, kdo si prohlížel její zaplnění v nastavení mobilního telefonu. Je svým způsobem zbytečná a je způsobena neznalostí hlubší funkčnosti operačních systémů.

RAM
Android vám o RAM dává jen základní informace.

Zatímco Windows načtou do paměti jen samotný operační systém a rezidentní aplikace, Android založený na Linuxu se řídí heslem, že prázdná RAM je zbytečná RAM. Systém tak nechává části aplikací v paměti i po jejich zavření, dopředu načítá často využívané knihovny (společné části pro více programů) nebo se dokonce snaží předpovídat, které aplikace budete v danou dobu spouštět.

Ve výsledku to pak vypadá, že i když máte 6, 8 nebo i více GB RAM, vždy vám z ní zbývá poslední gigabajt. U Windows by takový stav znamenal nutnost zapisovat části RAM na pevný disk (tzv. swap) a následné zpomalení celé práce s počítačem. Android však paměť bleskurychle přeskupí podle aktuálních požadavků, aniž byste si něčeho všimli. Na druhou stranu je stejně proaktivní v odstraňovaní neaktivních aplikací z RAM. Všimnout si toho můžete například u prohlížečů webu, které u starších telefonů znova načítaly stránku, kterou už jednou zobrazily.

Z uživatelského hlediska ale máte jen pramalou šanci toto chování operačního systému ovlivnit. Zavření spuštěných aplikací má spíše jen placebo efekt a používání různých optimalizátorů a „čističů“ se nedoporučuje, protože mohou nehezky kolidovat s funkcí samotného OS.

Kolik RAM tedy potřebuji?

Minimální požadavky pro danou verzi systému uvádí Google přímo na stránkách android.com. Jedná se však o informace pro výrobce, zatím totiž nemáme možnost namíchat si telefon z vybraných komponent, jak to třeba jde u PC.

A příliš nepomůže ani primitivní pravidlo „více znamená lépe“. Mnoho (většinou čínských) výrobců se snaží zaujmout vysokým číslem, které může dosahovat dvojnásobku nebo i trojnásobku obvyklých hodnot. Paměti RAM jsou totiž relativně levné a velké číslo vypadá ve specifikacích vždy dobře.

Stejně tak nemůžete čekat zázraky ani od virtuální RAM, kterou do svých telefonů přidává v rámci aktualizací Samsung a další. Gigabajty navíc z vnitřní paměti mohou řešit minoritní problémy s velkými aplikacemi (zejména hrami), ale váš telefon nijak zásadně neurychlí.

Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
Ano, nemusí vás to zajímat, pokud máte v článku uvedených 6+ GB, ale se 3 GB je to fajn možná tak první týden, po roce jsem měl běžně volných jen pár desítek MB a telefon skoro nepoužitelný. Takže vůbec neplatí "vždycky zbývá poslední 1 GB".
U nového telefonu by vás tedy naopak mělo zajímat, že se i se 4 GB se budete po čase jen a jen trápit a dlouhodobě v klidu můžete být až od 6 GB výš. Jasně, rozdíl mezi 12 a 16 GB asi nikdy nepoznáte, ale že na RAM nezáleží vůbec je spíš mýtus a polopravda autora článku, pokud tedy nemá smartphone nepřipojený na internet a pouze s aplikací volání a SMS.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Jak ten článek hezky začal, tak skončil vlastně bez nějakého vyústění. Zmínit by bylo dobré i věci jako DDR atd.
Pc Wifi
Pc Wifi
pekne dekuji, 6GB, realne 5 a po 10min. nepouzivani odpali me do pryc YT music... neco je spatne v jadru Androida a nekdo tomu proste rika pokrok ci vylepseni...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze