8GB RAM nového MacBooku Pro s čipem M3 se podle Applu vyrovná 16 GB u konkurence

12
8GB RAM nového MacBooku Pro s čipem M3 se podle Applu vyrovná 16 GB u konkurence
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • K nasazení 8 GB RAM u základního provedení MacBooku Pro se vyjádřil produktový manager značky
  • Podle něj nelze porovnávat 8 GB RAM u Macu s 8 GB RAM u jiných systémů

Představení nové řady Mac přineslo také menší pozdvižení, přestože došlo ke zlevnění základního 14" MacBooku Pro. Tento model, který designově navazuje na řadu představenou v roce 2021, je oproti 14" MacBooku Pro s procesorem M2 Pro sice o 9 tisíc korun levnější, zároveň má však menší RAM. Právě ta se stala velkým tématem k diskuzi, neboť si mnozí stěžují, že nová „základní“ verze neodpovídá přídomku Pro. Je nasazen pouze základní čipset M3 (nikoliv Pro či Max) a předešlá verze také začínala rovnou s 16 GB RAM. V případě, že si tak někdo chce pořídit nový 14" MacBook Pro s více odpovídajícími 18 GB RAM a procesorem M3 Pro, zaplatí 59 990 Kč, mezigeneračně tak porovnatelná verze stojí o tisíc korun více. Pro úplnost dodejme, že z oficiálního obchodu společnosti Apple lze skrze konfigurátor objednat i základní verzi s 16 GB RAM (namísto 8 GB) za 55 990 Kč, stále však „jen“ s procesorem M3.

Na toto téma se nyní vyjádřil Bob Borchers, který je v Applu zodpovědný za produktový marketing, během rozhovoru s čínským youtuberem LinYilYi na bilibili.com. V rámci interview padl dotaz právě na základní provedení nového MacBoooku Pro, tedy s 8 GB RAM a procesorem M3, který by podle zmíněného youtubera mohl představovat „výraznou obavu“ pro potenciální zákazníky, načež Borchers odpověděl:„Ekvivalentně srovnávat naši paměť s pamětí jiných systémů není stejné, protože máme velmi efektivní využití paměti, používáme kompresi a také jednotnou paměťovou architekturu. Ve skutečnosti je 8 GB v MacBooku Pro M3 pravděpodobně stejné jako 16 GB v jiných systémech. Jen ji prostě dokážeme využívat mnohem efektivněji. Zákazníky bych nechal, aby sami porovnali rozdíl mezi jimi používaným systémem (a zmíněným MacBookem), věřím, že sami ocení špičkový výkon. Když se podíváme čistě na hrubá data a možnosti nových Maců, nabízí opravdu fenomenální výkon. A to je oblast, kde si myslím, že se lidé musí dívat na víc než jen specifikace a poslechnout si názory osob, které tyto Macy skutečně používají. Lidé zkrátka musí dohlédnout dál než jen na specifikace a skutečně pochopit, jak tato technologie funguje. Teprve to je skutečný test.

Nový 14" MacBook Pro (a to i v základním provedení) pochopitelně přináší i další novinky oproti předešlé verzi. Jedná se například o větší a jasnější Mini LED Liquid Retina XDR displej či 120Hz obnovovací frekvenci či delší výdrž. Z dalších vylepšení lze zmínit upravenou Full HD FaceTime webkameru, šestici reproduktorů či Bluetooth 5.3 a Wi-Fi 6E. O váš názor na základní konfiguraci 14" MacBooku Pro se můžete podělit v komentářích.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Samozřejmě že to je nesmysl, a 8GB RAM v roce 2023/4 je nesmysl a málo, 16/32GB ideální. Pak nedáválo by smysl mít na iphone 15 Pro/Max 8GB RAM a mohli nechat 4GB.
Lukas Klima
Lukas Klima
Jednou jsem tu chybu udělal a uvěřil, že giga ram u ipadu stačí. No nestačilo. Tohle jsou modely které mají zákazníky pouze popostrčit k vyšší, rozumněj dražší, konfiguraci.
Jiří Kocman
Jiří Kocman
Zalezi na sprave a kompresi pameti. Moje zkusenost je ze Mac s 8 i 16GB funguje na chlup stejne a 8GB me v nicem co delam nelimituje ani necitim ze by neco bylo pomalejsi. 8GB verze neco malo naswapuje, 16GB ma 0 swap. Kdyz vezmu windows masinu s 16GB RAM, stejne aplikace, stejne pouziti, tak swapuje klidne 10GB, s 8GB jeste vic a pripadne prepnuti aplikaci uz tu a tam neni plynule.

Samozrejme vzdy zalezi na tom, co uzivatel s pocitacem dela a podle toho je potreba volit vhodne mnozstvi RAM. Na internet, multimedia a administrativni praci, tedy drtiva vetsina cinnosti typickeho uzivatele pocitace si s 8GB vystaci
Michal
Michal
Mě by jen zajímalo, proč tedy Apple do toho McBooku nedá v základu 16GB, aby byl 2x lepší než konkurence se stejnou pamětí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze