Samsung testuje nejnovější paměti na procesoru od MediaTeku

Znamená to komplikaci pro Qualcomm?
1
Samsung testuje nejnovější paměti na procesoru od MediaTeku
Fotografie: MediaTek
  • K testu poskytl MediaTek připravovaný procesor Dimensity 9400
  • Nová paměť typu LPDDR5X zvyšuje výkon o 25 %, o 30 % kapacitu a o 25 % energetickou efektivitu

Společnost Samsung Electronics v tiskové zprávě oznámila, že úspěšně dokončila testování nejrychlejší paměti LPDDR5X DRAM (Low Power Double Data Rate 5X) o výkonu 10,7 Gb/s, více si o ní můžete přečíst v našem dřívějším článku, na platformě Dimensity nové generace od společnosti MediaTek, jež pro Samsung představuje konkurenci v oblasti procesorových jednotek pro mobilní telefony.


Ověření výkonu 10,7 Gb/s bylo provedeno pomocí 16GB balíčku LPDDR5X společnosti Samsung na připravované vlajkové lodi společnosti MediaTek mezi čipsety – Dimensity 9400, jehož uvedení na trh je naplánováno na druhou polovinu letošního roku. Měl by se přitom stát konkurentem například pro Exynos 2500, jenž produkuje sám Samsung, a Snapdragon 8 Gen 4, u kterého se očekává, že bude pohánět budoucí vlajkové lodi Samsungu. Ovšem vzhledem k tomu, že se spolupráce mezi Samsungem a MediaTekem evidentně prohlubuje, je otázkou, jaký čipset gigant ze Soulu použije. V tiskové zprávě se pak dozvídáme také to, že obě společnosti úzce spolupracovaly na testech tři měsíce.

Výkonná a dostatečně velká paměť přitom opět získává na důležitosti vzhledem k popularitě umělé inteligence a jejím nárokům na hardware. S 10,7 Gb/s tato paměť typu LPDDR5X zlepšuje výkon o více než 25 % a kapacitu o více než 30 % ve srovnání s předchozí generací, stejně tak ale i rozšiřuje kapacitu jednoho balíčku mobilní DRAM až na 32 GB.

Díky strategické spolupráci se společností MediaTek ověřila společnost Samsung nejrychlejší paměť LPDDR5X DRAM v oboru, která je připravena stát se lídrem na trhu smartphonů s umělou inteligencí,“ uvedl YongCheol Bae, mající na starost produkty v oblasti pamětí ve společnosti Samsung Electronics, a dodal: „Společnost Samsung bude i nadále inovovat prostřednictvím aktivní spolupráce se zákazníky a poskytovat optimální řešení pro éru umělé inteligence v zařízeních.

Spolupráce se společností Samsung Electronics umožnila, aby se čipová sada Dimensity nové generace společnosti MediaTek stala první na světě, která byla validována na výkon LPDDR5X až 10,7 Gb/s, což umožní připravovaným zařízením poskytovat funkce AI a mobilní výkon na dosud nevídané úrovni,“ uvedl JC Hsu, korporátní senior viceprezident společnosti MediaTek. „Tato aktualizovaná architektura usnadní vývojářům a uživatelům využívat více funkcí AI a využívat více funkcí s menším dopadem na výdrž baterie.