Samsung zahajuje výrobu nejtenčí RAM pro umělou inteligenci „on-device“

Samsung zahajuje výrobu nejtenčí RAM pro umělou inteligenci „on-device“
Fotografie: Samsung
  • Paměť LPDDR5X DRAM je tenká 0,65 mm (jako nehet)
  • Umožňuje díky tomu vylepšit tepelnou regulaci mobilních zařízení

Samsung dnes oznámil, že zahájil hromadnou výrobu vůbec nejtenčích (12nanometrových) paměťových modulů DRAM s kapacitou 12 a 16 GB, o nichž jsme vás informovali už v minulosti například v souvislosti s tím, že byly testovány ve spolupráci s MediaTekem.


Paměť typu LPDDR5X zlepšuje výkon o více než 25 % a kapacitu o více než 30 % ve srovnání s předchozí generací, stejně tak ale i rozšiřuje kapacitu jednoho balíčku mobilní DRAM až na 32 GB. Paměť současně disponuje specializovanými technologiemi pro úsporu energie, jako je optimalizace výkonu podle pracovní zátěže nebo propracovanější režimy nízké spotřeby. Výsledkem toho je energetická účinnost vylepšená o 25 % oproti předchozí generaci, což se pozitivně projeví i na prodloužení výdrže mobilních telefonů či notebooků.

Paměť LPDDR5X DRAM společnosti Samsung nastavuje nový standard pro vysoce výkonná řešení on-device AI, protože nabízí nejen vynikající výkon LPDDR, ale také pokročilou správu tepla v ultrakompaktním balení,“ uvedl YongCheol Bae, výkonný viceprezident divize paměťových produktů ve společnosti Samsung Electronics. „Jsme odhodláni neustále inovovat prostřednictvím úzké spolupráce s našimi zákazníky a dodávat řešení, která splňují budoucí potřeby trhu s paměťmi DRAM s nízkou spotřebou energie,“ dodal.

12nm výrobní proces navíc přináší možnost vytvořit další prostor v mobilních zařízeních pro jejich efektivnější tepelnou regulaci, jež by zde měla být konkrétně o 21,2 % lepší ve srovnání s předchozí generací. To je důležitá zejména u náročného nasazení, například u aplikací využívajících pokročilé funkce umělé inteligence „on-device“ (v zařízení). Zajímavostí pak je, že jsou nové balíčky LPDDR5X DRAM tenké jako nehet (0,65 milimetru), což je nejméně mezi stávajícími paměťmi LPDDR DRAM s kapacitou 12 GB a více.