HTC hlásí návrat do Evropy, USA zakazuje TikTok

mNews
2
HTC hlásí návrat do Evropy, USA zakazuje TikTok
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • HTC bývalo na vrcholu popularity, ale postupně úplně zmizelo z našeho trhu, což by se nyní mohlo začít obracet
  • Změřili jsme rychlost 5G sítí v Praze a první stát v USA právně zakázal TikTok
  • mNews přináší výběr těch nejzásadnějších novinek za uplynulý týden

Trochu nečekaně se do Evropy vrací značka HTC s novým telefonem. Známe začátek prodeje skládačky Pixel Fold a řekneme si, kdo má nerychlejší 5G síť v Praze. Vítejte u mNews.

mNews #211 – HTC hlásí návrat do Evropy, USA zakazuje TikTok

Podcast v audio formě

HTC U23 Pro přichází do Evropy

Je to už tak 10 let, kdy jsme tu běžně vídali nové telefony pod značkou HTC. Podívejte se však do obchodů dnes a žádný kousek tohoto průkopníka Androidu nenajdete. Na domácím tchajwanském trhu však s prodejem pokračoval a nyní se jeho novinka U23 Pro vrací do Evropy. Design je značně konzervativní, nechybí 120Hz OLED displej i ochrana IP67. Snapdragon 7 Gen 1 posílá telefon spíše do střední třídy, kam sedne i 108megapixelový foťák. Potěší pak určitě podpora bezdrátového nabíjení. K dispozici je u nás varianta s 256GB úložištěm a 12 GB RAM za 13,5 tisíc korun. Až do 4. června pak běží předobjednávky na oficiálním webu HTC, kde zdarma k telefonu získáte bezdrátová sluchátka. Schválně, měl někdo z vás v minulosti telefon HTC?

Pixel Fold za 50 tisíc

Nedávno představený skládací telefon Google Pixel Fold se již 4. července podívá i na náš trh. Google zde své telefony oficiálně stále neprodává, ale pokud nechcete nakupovat v zahraničí, větší obchody již skládačku zařadily do nabídky. Dle současných informací má telefon přijít začátkem července v černé a bílé variantě. Základní verze s 256GB úložištěm vás vyjde na 50 tisíc korun, půlterabajtová stojí 53 tisíc Kč. Lidovka to tedy asi úplně nebude.

Kdo má nejrychlejší 5G síť v Praze?

Změřili jsme rychlost sítí 5G na deseti místech po celé Praze. Naším referenčním telefonem byl iPhone 14 Pro Max a měření probíhalo venku s přímým výhledem na oblohu. Více informací o detailech testu najdete v článku. Hlavně nás zajímaly maximální rychlosti stahování a nahrávání dat. V případě stahování na většině místech vyhrála síť od O2. Naopak v rychlostech nahrávání dominoval T-Mobile. Je jasné, že přenosová rychlost není vším a test zároveň ukazuje, že ikona 5G ještě sama o sobě nic neznamená.

Montana zakázala TikTok

V Americe velice bouřlivě probíraný zákaz sociální sítě TikTok začíná nabírat na obrátkách. První stát totiž podepsal legislativu, která sociální sít zakazuje. Konkrétně 1. ledna 2024 vstupuje v Montaně v platnost zákon SB 419, který prohlašuje, že TikTok nesmí působit na území státu Montana. Nijak přitom netrestá samotné uživatele, ale zaměřuje se na provozovatele obchodů s aplikacemi a samotný TikTok, kterým hrozí pokutami. K zákazu došlo v zájmu ochrany osobních a soukromých údajů před čínskou komunistickou stranou. Dost pravděpodobně nás nyní čeká soudní bitva, která by snadno mohla skončit jako v roce 2020, kdy Trumpova administrativa neprokázala bezpečnostní riziko sítě a k zákazu nedošlo.

A co vy? Řešili jste někdy rychlost připojení? Nebo vám stačí, „že to není EDGE“? Dejte nám vědět v komentářích. A pro tyto a další novinky ze světa mobilních technologií nezapomeňte sledovat mobilenet.cz.