Montana zakázala TikTok

3
Montana zakázala TikTok
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Zákon má vstoupit v platnost 1. ledna 2024
  • Uživatele netrestá, ale zakazuje provozování sítě a nabízení stahování aplikace
  • TikTok obvinění odmítá, lze tak předpokládat následnou právní bitvu

Montana se stala prvním státem, který po bouřlivých debatách o rizicích pro soukromí a národní bezpečnost zavedl zákaz služby TikTok. Guvernér Greg Gianforte na Twitteru uvedl, že zákaz byl zaveden kvůli ochraně „osobních a soukromých údajů před Čínskou komunistickou stranou“. V dubnu se Montana stala prvním státem, který přijal návrh usilující o úplný zákaz TikToku, a dnes na něj svůj podpis připojil guvernér státu, čímž se stal zákonem. Zákaz TikToku má vstoupit v právní platnost od 1. ledna 2024.


Podepsaný návrh zákona tvrdí, že čínská vláda má zájem shromažďovat informace o občanech a společnostech státu, zejména o duševním vlastnictví, a využívat TikTok ke špionáži. A protože čínská vláda „vykonává kontrolu a dohled nad společností ByteDance“, může být podle návrhu zákona mateřská společnost TikToku proti své vůli nucena předávat údaje, jako je jejich poloha v reálném čase a další osobní údaje.


Mluvčí TikToku Brooke Oberwetterová reagovala prohlášením na Twitteru. „Guvernér Gianforte podepsal zákon, který porušuje práva obyvatel Montany podle prvního dodatku tím, že nezákonně zakazuje TikTok, platformu, kterou využívají statisíce lidí v celém státě,“ napsala. „Chceme obyvatele Montany ujistit, že mohou TikTok i nadále používat k vyjadřování, vydělávání si na živobytí a hledání komunity, protože i nadále pracujeme na obraně práv našich uživatelů v Montaně i mimo ni.

Co konkrétně zákon znamená?

Zákon SB 419 je poměrně jednoduchý. Prohlašuje, že „TikTok nesmí působit na území státu Montana“. A říká, že obchody s mobilními aplikacemi nesmí nabízet „možnost stažení mobilní aplikace TikTok“. Dřívější ustanovení mělo poskytovatelům internetových služeb zakázat umožnit lidem přístup k aplikaci, ale to se do konečného znění nedostalo.

Na uživatele TikToku se nevztahují žádné sankce. Provozovatelům obchodů s aplikacemi a samotnému TikToku však hrozí pokuty ve výši 10 000 dolarů za každý den porušení, přičemž jednotlivým porušením se rozumí „každé zpřístupnění TikToku uživateli, nabídnutí možnosti přístupu k TikToku nebo nabídnutí možnosti stažení TikToku“.

Má zákon šanci uspět?

V roce 2020 soudy zablokovaly exekutivní příkazy tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, které zakazovaly TikTok a rovněž čínský WeChat, a dospěly k závěru, že Trumpova administrativa neprokázala bezpečnostní riziko, které by stálo za to, aby se uživatelům omezila svoboda projevu. Tyto exekutivní příkazy byly po nástupu prezidenta Joea Bidena do úřadu zrušeny, takže případy nikdy nedospěly ke konečnému rozhodnutí. Čínské aplikace však zatím u soudů dopadly lépe než politici, kteří se je snažili zakázat.

Lze tedy předpokládat, že současný návrh zákona bude muset svou podobu obhájit před vyššími soudními instancemi. V ČR platí prozatím zákaz používání aplikace pro správce a provozovatele kritické infrastruktury a základních služeb, který vydal NÚKIB.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
🎉 Jen tak dál!
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Zakazují ho, protože je čínskej.

To je základní chyba. Mají ho zakazovat, protože je blbej.
Janek Fanek
Janek Fanek
TikTok zažaloval stát Montana v USA, výsledek bude základem pro chování podobných firem, jedná se o politické rozhodnutí diktované ideologií a zcela je v rozporu běžnými obchodními vztahy. Je to jen pokračování obchodních válek a svědčí o přiblížení světa do rozdělených nepřátelských bloků. Velmi špatná zpráva pro rozumné normální uživatele.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze