Elon Musk si chce pohovořit se šéfem Applu o výši poplatků v App Store

1
Elon Musk si chce pohovořit se šéfem Applu o výši poplatků v App Store
Fotografie: Elon Musk (Twitter)
  • Elon Musk je dlouhodobým kritikem 30% poplatků v App Store
  • Na své sociální síti X upravil poplatky ve prospěch tvůrců obsahu
  • Nyní chce k podobnému kroku přesvědčit i Tima Cooka

Inovátor Elon Musk je považován za značně kontroverzní, ale také velmi vlivnou postavu technologické scény s velkým přesahem do jiných sfér. Svůj vliv chce nyní aplikovat i na Tima Cooka, šéfa Applu, který mu zřejmě nedávno udělil výjimku i u aplikace „X“ ve virtuálním obchodě App Store.


Tentokrát by se chtěl Elon Musk zaměřit na poplatky, které si Apple strhává z transakcí u aplikací v App Store, mnohdy nazývané rovněž jako „Apple Tax“ neboli Apple daň. V přiloženém příspěvku uvedl, že mění systém přidělování financí tvůrcům na síti X k lepšímu. Nyní tak tvůrci obsahu na síti X nemusí platit žádné poplatky, pokud nepřekročí jejich příjmy (ze sítě X) 100 tisíc dolarů (zhruba 2,2 milionů korun). Pokud jsou příjmy vyšší než 100 tisíc dolarů, pak stále platí, že prvních 12 měsíců nemusí platformě X odevzdávat žádné „desátky“. Na konci svého příspěvku pak zmínil, že Apple si bere od tvůrců 30 % a na toto téma si plánuje pohovořit se samotným šéfem Applu, Timem Cookem.

Elon Musk přirovnal poplatky z obsahu na App Store k „30% dani z internetu“.

Elon Musk tak naráží na možnost uživatelů X podpořit jiné tvůrce na síti X skrze aplikaci běžící na systému iOS. Tím pádem si však Apple ukousne 30 % ze všech příspěvků v rámci svých zásad virtuálního obchodu App Store.

Dodejme, že Elon Musk kritizoval nastavení pravidel (především pak poplatků) App Store již v minulosti a přirovnal je například k „30% dani z internetu“, stejně tak podpořil i vývojářské studio Epic Games v táhlé soudní při s Applem. Zdali se mu však skutečně podaří změnit dlouholetý přístup Applu, zůstává s otazníkem.