Apple uklízí v App Store, vývojáři jsou znechucení

2
Apple uklízí v App Store, vývojáři jsou znechucení
Fotografie: Apple
  • Starší a neaktualizované aplikace mohou být z obchodu odstraněny
  • Pro menší a nezávislé vývojáře to znamená problém

There is an app for that,“ bylo v roce 2009 reklamní heslo Applu, které se snažilo naučit běžné spotřebitele, že si schopnosti svého telefonu mohou rozšířit instalováním nejrůznějších aplikací. O úspěchu/neúspěchu jednotlivých operačních systémů pak měl rozhodovat zejména zájem vývojářů a množství nabízených aplikací než kvality samotného OS. O více než dekádu později jsme v opačné situaci. Obchody obou hlavních platforem přetékají aplikacemi, mnoho z nich je však nevalné kvality, nebo dokonce svým uživatelům škodí. Tím je notoricky známý Google a jeho laxní pravidla, avšak ani App Store není imunní. Oba provozovatelé tak bojují nejenom s otázkou bezpečnosti, ale i příliš košaté nabídky nekvalitních a zastaralých aplikací.

Google se snaží staré a neaktualizované aplikace „vyštípat“ pravidlem o nutnosti používání nejnovějšího API a podobný přístup zvolil i Apple, který zasílá některým vývojářům e-mail s názvem „App Improvement Notice“, ve kterém upozorňuje, že z obchodu App Store odstraní aplikace, které nebyly „po delší dobu aktualizovány“.


To vyvolalo u části vývojářů, zejména těch nezávislých, bouři nevole. Správně by sice měly aktualizovat své produkty tak, aby aplikace vždy používaly nejnovější API, pro mnohé z nich je však taková vynucená práce příliš náročná a raději své produkty stahují. Jiní zase oponují tím, že navzdory zažité představě o nutnosti neustálého vývoje a aktualizací může software, zvláště pak hry, existovat ve finálním stavu, na kterém už není potřeba nic upravovat.

Diskuze ke článku
Milan Debelka
Milan Debelka
Hm, potěš koště. Mám koupenou speciální aplikaci za 15tis Kč, která prostě v současné době nemá potřebu být dále vyvíjena. Dělá přesně co má a dělá to dobře. (Verituner) Poslední update byl někde v roce 2018. A při představě, že ji  odstraní ze storu, mě jímá hrůza.
Mara Studna
Mara Studna
Je pravda,že je nutné odstranit tkzv.nebezpečné aplikace u nichž existuje podezření,že pracují jako malware,ale v tomto případě se vývojářům nedivím,to trochu asi Apple přehání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze