Šéfka OpenAI zareagovala na výrok Muska ohledně bezpečnosti Apple Intelligence

aktualizováno
Šéfka OpenAI zareagovala na výrok Muska ohledně bezpečnosti Apple Intelligence
Fotografie: Apple
  • Integrace ChatGPT podle něj představuje hrozbu pro bezpečnost
  • Šéfka OpenAI stojícím za ChatGPT však tvrdí, že je bezpečnost prioritou
  • Hrozí zákazem takto vybavených zařízení ve svých společnostech

Aktualizováno 13. 6. 2024

Technologická šéfka společnosti OpenAI, Mira Murati, se v rozhovoru pro Fortune vyjádřila na téma bezpečnosti OpenAI, respektive využívání této služby v rámci tzv. Apple Intelligence. Podle jejího názoru nemá Elon Musk, který se nechal slyšet, že se jedná o „hrůzu nahánějící spyware“, pravdu, a to hned z několika důvodů. V OpenAI se snaží zajistit nejvyšší možnou úroveň uživatelského soukromí a bezpečnosti, zároveň se snaží být maximálně transparentní. Důležitější však je vědět, jak má Apple Intelligence vůbec fungovat. Apple Intelligence bude primárně využívat AI přímo v zařízení, která má zpracovat maximum úkolů tzv. on-device, dále cloudovou AI využívající vlastní servery Applu. Až v případě, že ani jedna z variant není dostatečná, bude uživatel dotázán, zda souhlasí s tím, že se zařízení „zeptá“ ChatGPT od OpenAI.

Původní informace z 11. 6. 2024

Letošní úvod konference WWDC přitáhl o něco více pozornosti, něž bývá obvyklé. Kromě pravidelného vylepšování operačních systémů zde totiž byla představena Apple Intelligence, což je způsob, jakým chce Apple integrovat umělou inteligenci a její schopnosti do svých produktů. Jednou z možností bylo využití ChatGPT 4o.

Jakmile se tato novinka dostala k uším Elona Muska, okamžitě na ni reagoval na jím vlastněné sociální síti X. Integraci OpenAI označuje za „nepřijatelné porušení bezpečnosti“ a hrozí zákazem používání zařízení Apple ve svých společnostech, včetně Tesly, SpaceX a X. Návštěvníci budou muset při příchodu do jeho firem odevzdat své telefony Apple a zařízení budou uložena ve Faradayově kleci.


Je pravda, že ChatGPT je hluboce integrován do systému iOS 18, ale pouze v případě, že k tomu uživatel dá výslovné svolení. Ve srovnání se stažením aplikace ChatGPT z obchodu App Store je kromě pohodlnějšího přístupu jen malý rozdíl. Pro úplnost dodejme, že sám Elon Musk se také snaží prorazit se systémem umělé inteligence Grok, avšak bez větších úspěchů.