Tesla představuje hříšně drahou bezdrátovou nabíječku, kterou chtěl vyrobit Apple

1
Tesla představuje hříšně drahou bezdrátovou nabíječku, kterou chtěl vyrobit Apple
Fotografie: Tesla
  • Tesla přetavila nápad Applu v realitu
  • Představila bezdrátovou nabíjecí podložku vycházející z konceptu AirPower
  • Podložka v sobě ukrývá 30 cívek pro indukční nabíjení standardem Qi

Ačkoliv jsou tomu již tři roky, mnozí si jistě dodnes pamatují ostudu, kterou si Apple utrhl s bezdrátovou nabíjecí podložkou AirPower. Ta se pro cupertinského giganta ukázala jako příliš velké sousto. Co se však tehdy nepovedlo Applu, chce nabídnout potenciálním zákazníkům výrobce elektromobilů Tesla. Společnost Elona Muska, který vzbuzuje rozruch svým nakládáním se sociální sítí Twitter, na svém e-shopu tesla.com představila bezdrátovou nabíjecí podložku označenou lakonicky jen jako „Wireless Charging Platform“.

Její netradiční design podle všeho inspiroval futuristický elektromobil Cybertruck. V krátkém videu pak můžeme spatřit soubor pečlivě rozložených cívek (30) pro indukční nabíjení, které dávají uživateli nebývalou volnost ve smyslu možnosti uložit zařízení kamkoliv se mu zamane. Současně nabíjet lze pak až tři smartphony či jiná zařízení (každé výkonem až 15 W) kompatibilní s technologií bezdrátového nabíjení Qi. Možnost rozmístit produkty kamkoliv na podložku si pak výrobce nechal patentovat označením „FreePower“.

Kromě toho, že je rámeček nabíječky z hliníku a designově se jedná o skutečně zajímavý předmět, zaujme rovněž možnost měnit úhel naklonění nabíjecí podložky pomocí odnímatelného podstavce. Na zadní straně se pak nachází USB-C, do něhož je nutné připojit kabel (ten výrobce přikládá do balení) napojený na 65W adaptér (nacházející se rovněž v balení).

Cena v přepočtu má činit zhruba 8 tisíc korun.

Je zřejmé, že novinka cílí na majitele několika zařízení s podporou bezdrátového nabíjení Qi, kteří rádi nabíjí veškerou elektronikou najednou. Novinka však evidentně míří také na ty, kterým nevadí zaplatit nemalou částku 300 amerických dolarů, přepočtu tedy zhruba 8 tisíc korun i se zohledněním českého DPH. Kromě výše uvedeného však může být čistě teoreticky nákup této bezdrátové nabíjecí podložky, jež má být dostupná v únoru příštího roku, zajímavý i z investičního hlediska. Zejména pak, bude-li se jednat o jedinou bezdrátovou nabíjecí podložku, kterou kdy Tesla uvede na trh.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No vida že to jde a to bylo plno keců že to nejde :D sice cena jako blázen ale apple by za to chtěl to samé :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze