Dlouhá podpora nových Pixelů by mohla způsobit zemětřesení ve světě Androidu

10
Dlouhá podpora nových Pixelů by mohla způsobit zemětřesení ve světě Androidu
Fotografie: Google
  • Nejnovější smartphony od Googlu slibují 7 let bezpečnostních záplat i verzí operačního systému
  • Na poměry Androidu se jedná o dlouhou, ale nikoliv nejdelší podporu
  • Také příznivci ostatních značek by mohli z tohoto kroku těžit

Nová řada Pixelů 8 představená minulý týden přináší vylepšenou fotovýbavu, displeje s vyšším jasem, procesor Google Tensor G3, ale mimo vše dříve uvedené také ve světě Androidu mimořádně dlouhou softwarovou podporu. Ta přitom často hraje klíčovou roli při výběru nového telefonu. Ostatně i čínské značky, jako je Xiaomi, které dříve sázely především na co nejvýkonnější hardware s ohledem na poměr cena/výkon, jsou si tohoto faktu dobře vědomy. Jak by mohla strategie Googlu zahýbat se současnými poměry na trhu?

Nabízí Google skutečně nejdelší softwarovou podporu ve světě Androidu?

Jakkoliv je 7letá softwarová podpora u nových Pixelů 8 zajímavá, je nutné hned na začátek zmínit, že se o nejdelší softwarovou podporu u smartphonů s Androidem nejedná. Tu (bereme-li v potaz počet let) nabízí značka Fairphone se svým nejnovějším modelem Fairphone 5, který jsme si mohli naživo vyzkoušet. Díky nasazení průmyslového čipsetu od Qualcommu slibuje výrobce u tohoto modelu podporu minimálně do roku 2031 (tedy 8 let) s garancí přinejmenším pěti velkých aktualizací operačního systému Android. Navíc se zaměřením na co nejsnadnější opravitelnost a dostupnost náhradních dílů, což nové Pixely vzhledem k jejich konvenční konstrukci (pojící se také s odolností dle IP68) nenabídnou.

Nic to každopádně nemění na tom, že softwarové garanci 7 let, tedy příslibu nejnovější verze operačního systému i nejaktuálnějších bezpečnostních záplat po tuto dobu, jak se uvádí na blog.google.com, lze jen tleskat. Google takto dlouhé podpory dosáhl rovněž za pomoci proprietárního čipsetu Google Tensor, což je i jeden z důvodů, proč má například Apple dlouhodobě nejdelší či jednu z nejdelších softwarových podpor, a to díky „sladění“ hardwaru se softwarem.

Díky Googlu se (snad) prodlouží podpora i u ostatních

Tento krok ze strany Googlu by navíc měli uvítat všichni uživatelé zařízení s Androidem, neboť bude motivovat i další výrobce k prodloužení podpory z jejich strany. Konkrétně Samsung podle sammobile.com v současnosti aktivně zvažuje možnosti prodloužení softwarové podpory u smartphonů. Čistě teoreticky je tak možné, že se u chystané řady Galaxy S24 dočkáme rovněž 7leté podpory.

„Přiučit“ by se však mohlo například i takové Xiaomi, jehož smartphony jsou mezi zákazníky rovněž oblíbené, a to i když podporu u některých zařízení nedávno prodloužilo na úroveň Samsungu. V neposlední řadě by pak tento krok mohl již konečně namotivovat i z hlediska celkových prodejů méně populární, avšak mnohými stále velmi oblíbené, značky, jako je třeba ASUS či Sony, jejichž podpora je v současné době spíše (pod)průměrná.

Doufejme tak, že rozhodnutí Googlu odstartuje vlnu prodloužené softwarové garance u všech výrobců. Na rozdíl od úzce zaměřeného Fairphonu má totiž Google rozhodně potenciál změnit zavedené pořádky na trhu, tentokrát naštěstí ve prospěch nás, zákazníků.

Google Pixel 8 Pro 512 GB

Rozměry162,6 × 76,5 × 8,8 mm, 213 g
DisplejOLED, 6,7" (2 992 × 1 344 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor G3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 050 mAh

Google Pixel 8 256 GB

Rozměry150,4 × 71 × 8,9 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,2" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor G3,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 575 mAh, doba nabíjení: 1:10 hodin
Diskuze ke článku
Jan Rokycan
Jan Rokycan
Nepochybne to bude solidni trhac asfaltu.Samozrejme,idealni je napalit cenu 25-30000 a za par tydnu tu brecet,ze nemaji prodeje.Super obchodni politika poslednich let!
Pc Wifi
Pc Wifi
tak smesna pametova verze 128GB za prachy ala Apple moresy, to uz je dostatecne odpuzujici... hledam duvody proc nejaky Pixel a ne neco jineho... a na jejich x let podpory jim zvysoka prdim... telefon menim po... ani nevim jak moc, 2 - 2,5roku max., vesmes zazije muj pristroj 1 - 2 velke updaty a pak je mi to uplne fuk :o)
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak u Pixelu máte 7 let OS a 7 let zabezpečení, plus 7 let možno vyměnit si dily..
Jakub
Jakub
Zajímalo by mě, kolik stojí výměna baterie u pixelů. Za mě koupit top telefon z bazarového trhu je výhodnější, něž kupovat nový levný telefon. Jediný problém u Androidu byla podpora.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze