Máte mobil s touto verzí Androidu? Tak pozor, Google mu utne podporu ve službách Play

Máte mobil s touto verzí Androidu? Tak pozor, Google mu utne podporu ve službách Play
Fotografie: Pixabay
  • Podpora Androidu 4.4 KitKat bude ukončena už v srpnu 2023, tedy za pár dní
  • Znamená to, že už nebude dostávat aktualizace ani podporu ze strany Služby Google Play

Jak se lze dočíst na android-developers.googleblog.com, od srpna 2023 přestanou Služby Google Play ve svých nových verzích podporovat systém Android 4.4 KitKat. KitKat, který byl vydán v roce 2013, ztratí podporu těsně před svým 10. výročím, jak dodává fonearena.com. To znamená, že zařízení se systémem KitKat, který dostal název po slavné oplatce vytvořené anglickou cukrářskou společností Rowntree's z Yorku už v roce 1935, již nebudou dostávat aktualizace ani podporu ze strany Služby Google Play, jak oznámil samotný Google.


KitKat byl ve své době pro operační systém Android významnou verzí, která zavedla několik klíčových funkcí, jak se můžete přesvědčit i v našem dobovém článku. Jen připomeňme, že mezi ty nejzásadnější patřil komplexní celoobrazovkový režim pro aplikace nebo lepší optimalizace pro hladký chod na méně výkonných zařízeních.

Po téměř 10 letech se nyní společnost Google rozhodla upřednostnit podporu modernějších platforem Android. Důvodem pravděpodobně je, že podpora verze KitKat ve Službách Play vyžaduje čas vývojářů bez významného přínosu pro zásadní množství uživatelů. Google k tomu totiž dodává, že na systému KitKat aktuálně běží méně než 1 % aktivních zařízení se systémem Android.

S ohledem na tuto změnu nebudou počínaje srpnovou verzí 23.30.99 budoucí verze Služeb Play kompatibilní se zařízeními, na kterých běží systém Android 4.4 (úrovně API 19 a 20), protože dojde k ukončení podpory verze KitKat. Pokud přeci jen patříte mezi ty, kteří telefon s Androidem 4.4 KitKat ještě stále využívají, doporučujeme vám přejít na modernější zařízení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze