Jak to, že Apple ve sporu s Epicem vyhrál, ale Google v podobném procesu prohrál?

2
Jak to, že Apple ve sporu s Epicem vyhrál, ale Google v podobném procesu prohrál?
Fotografie: Epic Games
  • Epic Games vyhrál spor s Googlem ohledně politiky jeho Obchodu Play
  • Stejný spor přitom Epic Games před několika lety prohrál s Applem

Společnost Epic Games vyhrála významné soudní rozhodnutí v antimonopolní žalobě proti Googlu. Porota 11. prosince 2023 prohlásila, že politika společnosti Google pro obchod Play, včetně 30% provizního poplatku a systému povinných plateb v aplikacích, porušuje antimonopolní zákony.


Rozsudek Epic vs. Google by mohl mít důležité důsledky pro budoucnost ekonomiky aplikací a obecně pro antimonopolní pravidla v oblasti technologií. Rozsudek by mohl být pro společnost Google závazný, aby změnila své zásady a postupy v oblasti obchodů s aplikacemi tak, aby byly konkurenceschopnější a spravedlivější vůči vývojářům. Mohl by povzbudit vývojáře, aby napadali velké technologické společnosti v podobných záležitostech, což by mohlo vést k dalším žalobám a regulační kontrole. Rozsudek by mohl být precedentním případem, který by ovlivnil budoucí antimonopolní případy a potenciálně změnil způsob fungování technologických společností.

Zajímavé je v tomto ohledu připomenout podobný spor, který vedl Epic s Applem. Tehdy šlo o odstranění hry Fortnite z Apple Store, protože Epic nechtěl, aby Apple bral třetinu z plateb. Zároveň jej osočil z monopolistických praktik a porušení amerického zákona o ochraně hospodářské soutěže. Podle amerického soudu, který sice souhlasil s tím, že jsou poplatky App Store velmi vysoké a Apple má 55% tržní podíl, to však nestačí k tomu, aby byly splněny podmínky pro porušení daného zákona. Soud tehdy uvedl, že úspěch Applu není nezákonným a nezákonnost se nepodařila prokázat.

Pro úplnost ještě dodejme, že jde o rozhodnutí v případě amerických soudů. Soud v Jižní Koreji tento případ rozhodl jinak a jiný bude i názor evropských úřadů. Je však zajímavé zamýšlet se nad tím, jak mohl podobný spor dopadnout tak odlišným způsobem. A to i přesto, že na americkém trhu má dominanci Apple (zhruba v poměru 60:40 nad Androidem). Posunula se za tu dobu citlivost úřadů a soudů ohledně toho, co je monopolní postavení a jeho zneužití? Nebo měl Apple jenom lepší právníky?

Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Ano hloupost USA a jejích soudů jsou totálně nesmyslná a mimo, Apple je monopol a nemá alternativní služby, Google naopak má možnost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze