Vyzkoušeli jsme si veřejnou beta verzi Androidu P s „gesty“ v čele

7
Vyzkoušeli jsme si veřejnou beta verzi Androidu P s „gesty“ v čele
  • Google vypustil do světa veřejnou beta verzi Androidu P, která se v pár věcech liší od prvního Developer Preview
  • Proto jsme nažhavili Pixel 2 a nahráli na něj OTA aktualizaci, ze které nyní přinášíme první dojmy
  • Hlavní novinkou je změna ovládání systému jedním tlačítkem, nový multitasking a pár dalších drobností

Letošní Google I/O je za námi a jako vždy jsme se dočkali spousty novinek, o kterých se dozvíte mnohem více třeba v našem souhrnném článku. Tou nejvýznamnější částí konference bylo však nepochybně detailnější představení Androidu P, který už vyšel ve veřejné beta verzi, a to nejen pro Pixely. My jsme si samozřejmě betu co nejrychleji stáhli a nyní vám přinášíme po pár dnech používání dojmy z používání prozatím poslední verze Androidu P v Pixelu 2.

Android P: veřejná beta

Upozorníme ovšem, že v tomto článku počítáme s tím, že už jste si přečetli či jste viděli naše první dojmy z Developer Preview. Pokud ne, najdete je pod tímto odkazem. Rozhodně si je doporučujeme přečíst, jelikož budeme často srovnávat obě verze a nebudeme vysvětlovat všechny funkce Androidu P, ale jen ty nejnovější, o kterých jsme dříve nevěděli.

Pokud jste Android P už dříve viděli, tak vám je na první pohled jasné, že se v betě mnoho věcí od Developer Preview nezměnilo. Notifikace, nastavení – to vše je stejné. Je tu pár zajímavých novinek, ale o tom až později. Nejprve se podívejme na nové ovládání, které si musíte zapnout v nastavení, jelikož v základu jsou zapnutá stále tradiční tři tlačítka. Snad možnost volby Google zachová i ve finální verzi systému. Jak už určitě ale víte ze všech možných zpráv, nově můžete dát pryč tradiční trojici ovládacích tlačítek a na jejich místě zůstane jen jedno „všemocné tlačítko“, které jen kontextově (v případě, že je potřeba) doplňuje vpravo tlačítko zpět.

Android P

To hlavní se však odehraje až po swipenutí vzhůru z tohoto tlačítka, čímž se dostaneme do nového multitaskingu. Ten je horizontální a je v něm nově doporučena pětice aplikací, které si Android myslí, že by uživatel mohl využít na základě strojového učení a většinou má pravdu. Právě tato pětice aplikací je jen jedním z mnoha způsobů, jak se snaží Google multitasking rozvinout.

Jak už jsme již psali, swipenutí vzhůru otevře přepracovaný multitasnking, ale když tlačítko natáhnete jako na pružince doprava a rychle ho pustíte, začnete se bleskově přepínat mezi posledně otevřenými aplikacemi. Jedná se tedy o nahrazení dvojitého poklepání na tlačítko multitaskingu, ale máme zde ještě další novinku. Když tlačítko opět natáhnete a chvilku podržíte, začnete scrollovat skrze všechny otevřené aplikace, a můžete se tak mezi nimi vcelku snadno přepínat.

Android P

To není vůbec špatný nápad, ale upřímně jsme za posledních pár dní toto gesto moc nevyužívali, jelikož scrollování není moc přesné, byť oceňujeme skvělou haptickou odezvu, která jej doprovází. Celkově je však zvláštní, že se snaží Google očividně namísto zjednodušování, což mívá ve zvyku, multitasking naopak nacpat různými funkcemi a komplikovat jej. Všechno, o čem jsme však zatím hovořili, není úplně na škodu a je jen vás, jestli budete všechna gesta využívat. Problémy bychom hledali až jinde.

Tak třeba fakt, že můžete nyní odkudkoli přímo z multitaskingu otevřít druhým swipenutím šuplíček všech aplikací je skvělý. Problém ale je, že když jste na domovské obrazovce, jednoduché swipnutí jako dřív už šuplíček neotevře. Musíte buď swipenout přes půlku obrazovky nebo swipenout dvakrát, což je zbytečně o krok navíc. Proč nelze swipnout pro šuplíček jako dřív a pouze gesto přímo z tlačítka by otevřelo multitasking?

A pokud používáte často dvě aplikace najednou v rozpůlené obrazovce, máme pro vás další špatné zprávy. Nyní musíte jít do multitaskingu, klepnout na horní ikonu aplikace, až tam vybrat možnost rozdělení obrazovky a vybrat druhou aplikaci. Poslední jen menší problém máme s tvarem samotného tlačítka.

Android P

Google očividně alespoň trošku nahlédl k Applu a dal mu pilulkový podlouhlý tvar, který ovšem podvědomě táhne k tomu, abychom z něj vždy swipenuli vzhůru pro přechod na domovskou obrazovku a ne jen klepli. Podobná gesta s jen jedním tlačítkem využívá třeba Meizu, ale tam je softwarové tlačítko ve tvaru kruhu, což vás zkrátka láká spíše k mačkání. Je to sice naprostá hloupost, ale podle prvních ohlasů nemáme tento problém se vzhledem tlačítka jen my.

Nový způsob ovládání bychom neoznačili přímo jako gesta.

Zpravme si ale chuť velmi užitečnou funkcí, díky které můžete nyní přímo z  multitaskingu kopírovat text. To je opravdu velmi vítaná změna. Jen škoda, že zatím najde text poté i vkládat. Jen ještě upozorníme, že tento způsob ovládání bychom přeci jen neoznačili přímo jako gesta, ta má Apple, Xiaomi nebo OnePlus. Toto je prostě jen jiný druhý ovládání, na který si je potřeba chvilku zvykat. Pojďme si ale povědět také něco o dalších novinkách.

Na rozdíl od první verze Androidu P se kupříkladu opět prochází rychlými nastaveními v notifikační liště horizontálně a ne vertikálně a v nastavení pod Obrazovkou přibyl nově adaptivní displej, což je chytřejší automatický jas, který se od vás učí. Pokaždé, když nějak nastaví jas a vy si jej manuálně poupravíte, si to bude pamatovat a bude se snažit příště vyhovět hned napoprvé. Kupodivu to vcelku dobře funguje už po pár dnech. První dva dny jsme párkrát jas upravovali, ale nyní už na něj nemusíme prakticky vůbec sahat a opravdu jsme si ve stejných podmínkách všimli rozdílu.

Android P

Podobnou novinkou je adaptivní baterie, která se opět učí vaše zvyky, používání různých aplikací a funkcí systému a na základě toho upravuje spotřebu energie a teoreticky zvyšuje výdrž baterie. Zda to funguje ale upřímně po pár dnech netušíme. Co vám však potvrdit můžeme, je opětná změna ovládání hlasitosti, byť tentokrát jde spíše jen o úpravu nového vzhledu.

Pilulka s ovládáním je nyní mnohem menší než v Developer Preview. Rozhodně nám tak vyhovuje více a také to lépe vypadá. Zmizelo bílé pozadí doku aplikací na domovské obrazovce a nabídka změny tapety či přechodu do nastavení na vás při podržení prstu na domovské obrazovce nyní vyskočí v menší zaoblené bublince. Závěrem jsme si všimli, že ve fotoaplikaci si můžete nyní vybrat z více typů pomocných mřížek a přibyla funkce, která vás upozorní na zašpiněný objektiv.

To už by k našim dojmům stačilo. I v této verzi funguje Android P náramně plynule a rychle. Jediný bug, na který jsme narazili, bylo divné doskakování notifikace při vytváření screenshotů. Jinak nebyl ovšem s používáním nejmenší problém a musíme opět Google pochválit, jak neskutečně snadné je do Pixelů betu nahrát a zase vrátit zpět stabilní verzi systému prostřednictvím OTA aktualizace.

Diskuze ke článku
Jan
Jak budou ty gesta fungovat na telefonech ktere maji senzorove tlacitka?
David
Jen mě zajímá. Je tam ještě vůbec u těch tlačítek možnost, zda chci gesta, nebo chci normální software tlačítka, jak jsme byli zvyklí? Nebo prostě vnutili ty gesta a už 3 tlačítka tam prostě nejsou?
luky
Mně tedy chybí swipe dolů na notifikace(na čtečce to pro mě není pohodlný), tak doufám, že s tím něco v další verzi udělají. Jinak je to v pohodě. Ještě přibyla lupa na lepší zacílení při editaci textu. Baterka za mě výrazný posun k lepšímu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze