TOP 6 maličkostí, které se nám líbí na Androidu P

13
TOP 6 maličkostí, které se nám líbí na Androidu P
  • Android P toho může nabídnout více než jen velké vizuální změny, jako je nové notifikační centrum či nastavení
  • Častokrát oceníme mnohem více drobnosti, které zpříjemňují každodenní používání telefonu a přesně na takové se zaměříme v tomto článku

O Androidu P jsme toho napsali minulý týden dost. Každého z vás nepochybně nejvíce zajímají velké změny, které nějaký způsobem změní vzhled a přidají nové funkce, ale Android P toho má v sobě už nyní víc. Po několika dnech s Androidem P jsme začali více oceňovat spíše maličkosti, které používání telefonu zpříjemňují. Rozhodli jsme se tedy, že vám sepíšeme seznam drobností, které se nám na Androidu P líbí nejvíce.

Nové ovládání hlasitosti

Rozhodně nejlepší změnou je podle nás nové ovládání hlasitosti, které se nyní ukáže vždy na pravém boku hned vedle kolébky hlasitosti. Tím pádem je ovládání zvuků a profilů neskutečně jednoduché i jednou rukou a nemusíte se natahovat k notifikační liště. Pokud si se zvukem a profily moc často nehrajete, tak to pro vás asi tolik přínosná změna nebude, ale my nové „pilulkové ovládání“ rozhodně oceňujeme.

Android P

Bluetooth ikona nepřekáží

Určitě víte, že jakmile zapnete mobilní data či Bluetooth, uvidíte okamžitě v Androidu ikonu dané funkce v notifikační liště. V Androidu P tomu tak ovšem není. Bluetooth klidně zapnout můžete, ale ikona se zobrazí v liště až ve chvíli, kdy s něčím telefon propojíte. Do té doby vám ikona v liště nekrade zbytečně místo. Právě tato novinka je neskutečnou drobností, ale i tak vítanou změnou, která dává zkrátka smysl. Alespoň jsme nyní snadněji okamžitě poznali, kdy je telefon připojený. Prostě se jen stačí podívat, zda se zobrazila ikona.

Android P

Always On ukazuje procenta baterie

Nutno přiznat, že Always On displej v Pixelech nepatří mezi ty nejkomplexnější. Nemůžete si měnit jeho podobu, ani neukazuje náhledy zprávy po klepnutí na notifikační ikonu. Alespoň ale Google konečně přidal do spodní části displeje ukazatel procenta baterie, což určitě každý ocení. Ano, stále není zdaleka jeho Always On tak dobrý jako u jiných výrobců, ale i malé krůčky se počítají.

Android P

Chytřejší převracování displeje

Nemáme pochyb o tom, že vás občas otravuje, když máte uzamčené otáčení obrazovky a po nějaké době se chcete třeba podívat na nějakou fotku, otočíte telefon a nic. Musíte zkrátka do rychlých nastavení, na chvíli uzamknutí rotace vypnout, podívat se během 20 vteřin na všechny snímky a pak rotaci zase zamknout. Zbytečně otravný postup, nemyslíte? Android P to ale změní.

Android P - rotace

Pokud máte uzamknutou rotaci, otočíte i přesto telefon do horizontální polohy a systém rozpozná, že může tuto aplikace převrátit to landscape režimu, objeví se vám vedle tradiční trojice ovládacích tlačítek navíc ještě čtvrtá ikonka rotace displeje. Na ní stačí klepnout a obraz se převrátí dle orientace vašeho telefonu. Jakmile otočíte telefon opět vertikálně, objeví se ikonka znovu a je hotovo. Tuto novinku jsme sice moc často nevyužili, ale když už ano, tak jsme za ní byli rádi. Přesně takových praktických změn není nikdy dost.

Snazší navigace v textu

Oprava chyb a navigace v textu nepatří mezi silné stránky Androidu. Pokud nemáte klávesnici, která umí ovládat kurzor třeba jako Gboard od Googlu, tak je občas opravdu těžké se prstem trefit kam potřebujete. Android P ovšem přidává známou „applovinu“ v podobě lupy, pomocí které vždy zazooomujete na text, po němž se prstem zrovna pohybujete. Tím pádem vidíte vždy přesně, kde je zrovna kurzor a nepřekážíte si. Taková malá funkce, ale stejně trvalo Googlu roky, než jí objevil. Lepší ale pozdě nežli nikdy.

Android P

Aplikace v pozadí

Naše poslední oblíbená maličkost nejde na rozdíl od všech ostatních vůbec vidět. Nejde o řádnou ikonku, nové ovládání či animace. Pouze oceňujeme, že Google v Androidu P omezuje přístup k fotoaparátům, mikrofonům a dalším senzorům aplikacím běžícím v pozadí. Koneckonců proč by měla mít nějaká aplikace pořád přístup například k mikrofonu, když jí vůbec nepoužíváte? Jedná se o jednoznačný krok Googlu k zaručení většího soukromí a bezpečnosti svých uživatelů a na to si nemůže stěžovat snad vůbec nikdo. Teď už jen aby se Android P dostal rychle na více zařízení, než má zatím Oreo.

Diskuze ke článku
Luky
Petr: mě zase napadl záznamník hovorů. Musí jít udělit práva takovým aplikacím, to by nedávalo smysl.
Pepa
ehm.... trošku podobnost s IOS ne?....
Petr
Aplikace na pozadí - jaký že si nebude stěžovat nikdo, mluvte za sebe, já si na to stěžovat budu. Na popředí mi běží navigace a na pozadí mi běží nahrávání videa, používám to naprosto běžně. Jestli to už nepůjde, je to zásadní omezení toho, co se svým zařízením mohu dělat. Dá se alespoň nějaké aplikaci dát výjimka nebo to nějaká chytrá hlava rozhodla za všechny?
Michal Lukášek
Michal Lukášek
Tak jsem zvědavej jak s tím omezením bude pracovat třeba Cerberus ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze