Tonoucí se stébla chytá. Google přejmenoval Android Wear doufajíc v lepší zítřky

6
Tonoucí se stébla chytá. Google přejmenoval Android Wear doufajíc v lepší zítřky
  • Nově se bude operační systém pro nositelná zařízení pod taktovkou Googlu jmenovat Wear OS, dostalo se i na nové logo
  • Žádné další novinky si Google nepřichystal, přesto doufá ve zlepšení prodejních čísel

Není tomu ani týden od zpráv o potenciální změně názvu operačního systému pro chytré hodinky od Googlu a už je vše oficiálně. Android Wear tímto oficiálně končí a na jeho místo přichází systém Wear OS. Název a logo se přitom změní v nadcházejících týdnech na řadě hodinek se systémem od Googlu a samozřejmě také v mobilní aplikaci. Na slůvko „Android“ máme, alespoň v souvislosti s chytrými hodinkami, rychle zapomenout.

Android Wear 2.0

Proč se Google pro takovou změnu vůbec rozhodl? Jedním z možných důvodu je fakt, že nechce mást případné zákazníky tím, že by byly hodinky s tímto systémem kompatibilní jen s Androidem, jak by mohlo označení napovídat. Přeci jen můžete hodinky s Android Wear používat klidně i s iPhonem, i když pochopitelně ne s ideálním uživatelským zážitkem. Mnohem pravděpodobnější je však jiný důvod, a to ten, že se Google zkrátka jen snaží na poslední chvíli svůj operační systém zachránit a spolu s tím zlepšit samotné prodeje.

Buďme upřímní, prodeje chytrých hodinek klesají a jediné, které stále alespoň trochu vzbuzují zájem, jsou bohužel pro Google Apple Watch. Na druhé straně trh hodinek s Android Wear, nyní už vlastně s Wear OS, zeje prázdnotou, jelikož velké značky od systému postupně upustily a když už něco vydají, jde častokrát o rozměrné a nevzhledné zařízení s vysokou cenovkou. Potom tedy zájemcům o krásné chytré hodinky se systémem od Googlu zbývají jen modely módních značek, kterých je sice dost, ale zase jde (v drtivé většině) o zbytečně předražené stroje.

Velkým problémem je ovšem také dlouhodobě pokulhávající podpora systému ze strany samotného Googlu, přičemž ani trh s aplikacemi pro hodinky nenaplnil původní očekávání. Většina uživatelů chytrých hodinek si z nich postupem času udělá spíše jen stroj na ovládání hudby, konzumaci notifikací a monitorování sportovních aktivit. V takovém případě se ale opravdu nevyplatí kupovat drahé hodinky, když podobnou úlohu zvládnou i mnohem levnější fitness trackery různých výrobců.

Rozhodující otázkou je, co bude dál? Znamená změna názvu i hlubší změnu v přístupu Googlu k chytrými hodinkám? Dočkáme se konečně dostupných a atraktivních zařízení? Nebo je to zkrátka je poslední zoufalý pokus o „nakopnutí“ upadajícího ekosystému, o který už skoro nikdo nestojí? My bychom si vsadili na poslední možnost, ale rádi se budeme plést.

Zdroj: blog.googl

Diskuze ke článku
mato
No už z princípu sa toho priveľa s hodinkami robiť nedá. Ten displej je proste príliš malý. A mobilný telefón je skoro stále poruke. Takže prvotné nadšenie vystrieda vytriezvenie.
a
pro Blue Sun je všechno špatně
zajímalo by mi co má za telefon-ted bez nejake ironie ,ale fakt upřimne
Petr
Ten titulek psal Blue Sun, nebo jiny kok0t?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze