První tablet s Chrome OS je tu! Vyrobil jej Acer a má vlastní stylus

První tablet s Chrome OS je tu! Vyrobil jej Acer a má vlastní stylus
  • Tablet je určen pro školy a nabídne jemný 9,7palcový displej, procesor OP 1, 4 GB RAM či USB-C
  • Na jedno nabití má vydržet pracovat 9 hodin a dokonce má zařízení v těle integrované silo pro stylus
  • Prodej má být zahájen v USA od dubna a ve zbytku světa od května v přepočtu za něco málo přes 8 tisíc korun s daní

Chrome OS je v zahraničí velkým hráčem, a to nejen díky veřejným prodejům levných Chromebooků, ale také díky jejich úspěchu ve vzdělávacím systému. Mnoho škol přešlo právě na stroje se systémem od Googlu, avšak populární dotyková zařízení se zatím Chromu vyhýbala. Tedy až dodnes, kdy Google oznámil vůbec první tablet s Chrome OS, na kterém spolupracoval s Acerem.

Acer Chromebook Tab 10

Google dobře ví, kde může nejvíce prorazit, a proto je i Acer Chromebook Tab 10 prezentován jako vzdělávací/školní tablet. Právě on má být prvním tabletem, který si řada dětí vyzkouší. Zařízení přitom nabízí snadnou integraci do školních systémů, které už hojně Chromebooky používají, přičemž pro něj platí samozřejmě i stejné licence.

Díky tomu by měl být tablet od Googlu atraktivnější pro školy mnohem více než konkurenční iPad. Ostatně právě dnes má Apple konferenci zaměřenou na vzdělávání a počítá se s představením tabletu určeným pro školy. Souboj těchto dvou gigantů je poté zcela očividný při pohledu na cenu. Tablet s Chrome OS bude stát něco málo přes 8 tisíc korun s daní, což je podobná cena, za jakou lze v současnosti sehnat ten nejlevnější 9,7palcový iPad. Nový „školně zaměřený“ iPad by měl ovšem stát jen 6,5 tisíce korun s daní, čímž by Apple výjimečně utočil atraktivní cenou, ale je v tom jeden háček.

Acer Chromebook Tab 10

Novinka od Aceru má totiž ve svém těle integrované také silo pro stylus ve stylu telefonů Galaxy Note od Samsungu. Na tomto stylusu přitom spolupracoval Wacom a nepotřebuje ke svému fungování baterie či nabíjení. K iPadu nic takového nedostanete, přičemž Apple Pencil stojí skoro 3 tisíce korun a musí se nabíjet a ani pro něj nemáte v tabletu nikde místo. Pro školy je tedy lepší řešení od Googlu, kde se nemusí nic řešit, děti mohou bez problému psát a kreslit s každým tabletem, ale ještě dnes uvidíme, jelikož spekulovaný „ePad“ by mohl mít stylus rovněž rovnou v balení. Zkrátka to bude nepochybně zajímavý souboj.

Ze škol se ovšem přesuňme k parametrům tabletu. 9,7palcový IPS displej má rozlišení 2 048 × 1 536 pixelů, výdrž baterie má činit až 9 hodin a dobíjet se bude skrz moderní USB-C, procesorem je OP 1 od společnosti Rockchip, který je speciálně optimalizován pro Chromebooky a nechybí rovněž 4 GB RAM či 32 GB interního úložiště.

Výbavu doplňuje Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, slot pro microSD karty, 3,5mm jack pro sluchátka a přední 2Mpx kamerka i zadní 5Mpx fotoaparát. Zadní fotoaparát je přitom vcelku důležitý, jelikož se má tablet chlubit podporou rozšířené reality AR Core od Googlu, což má opět pomoci zlepšit kvalitu výuky pomocí těchto zařízení.

Je očividné, že Google chce pár hodin před představením sebrat vítr z plachet nového iPadu, který má konkurovat ve stejné oblasti trhu. Jak se mu to povedlo bude otázkou. Každopádně vypadá Chromebook Tab 10 jako zajímavé zařízení, jen ten název Chromebook by mohl být pro někoho zavádějící. Něco jako Chrometab by se nám líbilo více. Tablet půjde na trh v USA již v dubnu, zatímco zbytek světa se dočká až v květnu.

Acer Chromebook Tab 10

Rozměry238,7 × 172,7 × 10,2 mm, 1 061 g
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx
Procesor
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Zdroj: techcrunch.com, arstechnica.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze