Naše dojmy z Androidu P a souhrn všech jeho největších novinek

25
Naše dojmy z Androidu P a souhrn všech jeho největších novinek
  • Velké změny se odehrály hned na první pohled po vizuální stránce v notifikační liště, nastavení a řadě dalších částí systému
  • Přibyla podpora výřezů v displeji, duálních fotoaparátů, možnost navigace uvnitř budov či schopnost připojit pomocí Bluetooth až 5 audio zařízení najednou
  • Změn je však mnohem více a po celou dobu testování běžel systém plynule a až na pár bugů s ním nebyly žádné problémy

Android P Developer Preview 1

Android 8 Oreo teprve nedávno překročil jednoprocentní podíl systému a už na dveře klepe devátý Android P. Jako vždy zatím neznáme ještě ani jeho název, ale už jsme si jej mohli vyzkoušet díky vydání prvního Developer Preview. Všechno je samozřejmě v rané fázi vývoje a spousta věcí se nepochybně do vydání v druhé polovině roku změní. Tím pádem se jako vždy nedoporučuje instalace na vaše každodenní zařízení kvůli nestabilitě.

Android P

Pokud si však věříte, můžete stáhnout první preview Androidu P z těchto stránek, a to konkrétně pro Pixel, Pixel XL, Pixel 2 a Pixel 2 XL. Jak můžete vidět, poslední Nexusy ani tablet Pixel C už mezi podporovanými zařízeními nejsou.

Nechť je vše zaoblené!

Začněme čistě vizuálními změnami, kterých se jako vždy dočkala zejména notifikační lišta a nastavení, které Google prostě nemůže nechat ani jeden rok beze změn. Tento rok jsou notifikace mnohem zakulacenější, a to i na zamykací obrazovce, nejen v liště. Takovou změnu jsme mohli čekat, jelikož už Oreo se začalo přiklánět k oblejším tvarům. V Oreu jsou zaoblené karty u Google Now, ikony jsou kulaté, „pilulkový“ widget s vyhledáváním na hlavní obrazovce či vyskakovací nabídka u aplikací jsou také zaoblené a při podržení vypínacího tlačítka se objeví „pilulková“ tlačítka.

Android P

Nyní se stejných změn dočkala také notifikační lišta a notifikace samotné a byť jsme si vysvětlili, že změna je to pochopitelná, nelze uniknout pravdě. Notifikace a potažmo i jiné části systému v Androidu P se zkrátka podobají nyní o trochu více iOS. Dále rychlá nastavení jsou nyní stejně jako ikony na ploše kruhová a scrolluje se v nich vertikálně namísto klasického listování do stran.

Zároveň se změnilo také ovládání hlasitosti, které se nyní objeví na boku hned vedle hardwarové kolébky a má rovněž nový pilulkový design. Jde rozhodně o smysluplnou změnu, jelikož se pro ovládání nemusíte nikam natahovat a máte jej na dosah palce, díky čemuž se telefon ovládá opět o něco lépe v jedné ruce.

Pokud se vrátíme na skok k dříve zmiňovanému nastavení, všimneme si mnohem více barev. Všechny ikony dostaly veselejší barevné zpracování, avšak co se funkcí či rozvržení nastavení týče, zůstává alespoň prozatím vše stejné jako v Oreu. Alespoň, že s tím už je Google po letech spokojen.

Android P

Vizuálních změn a potažmo i iOS se týká další již známá novinka. Ano, Android P skutečně přidává nativní podporu „notche“ neboli výřezu v displeji. To ale neznamená, že sám Google přijde s telefonem, který ho bude využívat. Faktem jednoduše je, že řada výrobců se chce svést na trendu iPhonu X, což nám potvrdila řada nových zařízení na veletrhu MWC a Google jakožto tvůrce systému musel tedy dříve nebo později zareagovat.

V Androidu P je tak nyní možné zapnout softwarovou simulaci notche, přičemž si lze vybrat ze širokého, jako má právě iPhone X či nový ZenFone 5, o něco menšího, jaký bude mít patrně Huawei P20, a úplně nejmenšího čistě jen pro přední kameru, který využívá Essential Phone, což je ostatně vůbec první telefon s výřezem v displeji.

Android P

K čemu má softwarový notch vůbec sloužit? Pro běžné uživatele k ničemu. Musíme si totiž připomenout, že se jedná o Developer Preview. Tato funkce je tedy určena právě pro vývojáře, kteří mohou díky tomuto nativnímu řešení konečně snáze optimalizovat své aplikace pro telefony s výřezem, jelikož mohou snadno vidět, jak s ním vypadají. Majitelé telefonů s výřezem by se tedy měli dočkat příjemnějšího používání aplikací a hezčího vzhledu, a to je rozhodně pozitivní zpráva.

Chytré odpovědi v notifikacích

Menšího vylepšení se dočkají notifikace také funkčně. Ve všech messengerech se nyní zobrazuje posledních pár zpráv vaší konverzace s odpověďmi a jmény včetně ikon jednotlivých kontaktů. Přidá se také možnost odpovídat „chytrými odpověďmi“, což jsou v podstatě krátké, předem připravené zprávy, které se vám nabídnou automaticky pod novou zprávou. Ty budou využívat samozřejmě zázemí Googlu a jeho strojového učení, což znamená, že by měl systém vcelku dobře předpovídat, jaké rychlé odpovědi by byly na danou zprávu nejvhodnější. Prozatím nám však telefon chytré odpovědi ani jednou nenabídl.

Android P

Všechno kolem fotoaparátu

I fotoaparát se dočká řady novinek, ale ne zcela očividných. Žádné zlepšení kvality snímků či postprocessingu pro Pixely, naopak se jedná o podstatné změny s prací s fotoaparátem v pozadí. Android P totiž automaticky omezuje přístup k fotoaparátu a mikrofonům aplikacím, které zrovna nepracují a jsou jen zahrabané hluboko v pozadí. Zároveň se podobné omezení týká také přístupu k dalším senzorům telefonu, což má znamenat jediné – opět o něco bezpečnější systém, který se bude snažit uklidnit uživatele, kteří se bojí o své soukromí.

Velice důležité jsou také nové API pro nativní podporu fotoaparátů s více senzory. Google sám tedy začíná konečně otevírat brány duálním snímačům, a to jak zadním, tak předním. API však umožňuje využití i více senzorů než jen dvou. Velmi dobře zní rovněž podpora plynulého zoomování při přechodu mezi jednotlivými fotoaparáty či integrace portrétního režimu pro rozostření pozadí.

Google Pixel 2

Z nových API by mohlo těžit namátkou třeba Xiaomi Mi A1 s Androidem One, které by nyní už nepotřebovalo vlastní aplikaci od Xiaomi, jelikož Android P nyní duální fotoaparát zvládne sám. Využití těchto API je však čistě na výrobcích, kteří mohou stále upřednostňovat vlastní řešení. Zařízení s čistým Androidem a duálním fotoaparátem, jako je třeba zmíněné Xiaomi, Essential Phone nebo řada Nokií, budou však nových funkcí určitě využívat.

Nepřímo se focení týká také podpora nových kodeků a formátů, jakou jsou HDR VP9 Profile 2 nebo HEIF, které známe z iPhonů. Nyní bude tedy teoreticky sdílení mezi oběma přístroji o něco pohodlnější.

Štelování pod kapotou

Velmi zajímavou drobností je nepochybně přidání Wi-Fi RTT. O co vlastně jde? Díky této maličkosti bude moct Android využívat Wi-Fi hotspotů ve svém okolí pro zjištění vaší polohy v interiérech uvnitř budov s přesností na jeden až dva metry, a to bez nutnosti připojení k nim. Určitě se tedy dočkáme velkého přívalu aplikací, které začnou využívat „vnitřní navigace“, kdy vás může telefony navigovat třeba ve velkých nákupních centrech do vámi hledaného obchodu. Malá, ale potenciálně velmi užitečná funkce, nemyslíte?

Android P má být také jedním z prvních kroků Googlu k větší péči o ekosystém svých aplikací v Google Play. Při instalaci všech aplikací, které jsou určeny pro zařízení se systémem starším než Android 4.2, se vám v Androidu P ukáže výstražná ikona, která na tento fakt upozorňuje. To má dohnat líné vývojáře k revizi svých starých aplikací na novější verzi SDK. To vše je přitom pouze malým krůčkem k velkým změnám v Google Play v příštím roce, kdy bude Google mnohem přísnější v kontrole aktualizací aplikací.

Android P
Vnitřní navigace

Zároveň však bude v budoucnu povinností pro všechny aplikace využívající nativní knihovny Googlu mít svou 64bitovou obdobu. 64bitové aplikace mohou nabídnout mnohem lepší výkon, ale řada vývojářů nechává své aplikace zatím pouze 32bitové, přičemž v současnosti asi 40 procent ostatních 64bitových zařízení si s nimi poradí díky zpětné kompatibilitě. Od srpna příštího roku bude ovšem Google v rámci zlepšení uživatelského zážitku ze systému vyžadovat 64bitové alternativy pro všechny aplikace využívající nativní kód.

Zapomenout ale nesmíme ani na řadu obligátních drobností, jako je vylepšení Doze režimu a optimalizace procesů v pozadí, čímž se má jako vždy zlepšit výdrž baterie. Dále přijde zabezpečení zálohovaných dat Androidu, takže bude nutné při obnovení dat nyní zadat PIN, heslo nebo vzor. Vylepšení se dočkají také API pro neuronové sítě a NFC platby dostanou otevřené API (OpenMobile API), čímž dostanou aplikace možnost využívat lepší dvoustupňové zabezpečení.

Menší změny, kam se podíváš

Při prohlídce systému si lze kromě větších změn všimnout i těch méně zásadních. Na domovské obrazovce jsou prvky, jako dok aplikací a lišta s vyhledáváním, ohraničené průsvitným bílým pozadím se zaoblenými rohy a čas se přemístil kupodivu na levou stranu notifikační lišty. Malou, ale velmi příjemnou maličkostí je poté permanentní zobrazení procent baterie vespod ambientního displeje.

Android P

Vrátíme se také k iOS, jelikož při hýbání kurzorem v textu se vám nyní zobrazí lupa, díky níž vidíte blíže daná slova v řádku. Pomocí Bluetooth lze v Androidu P také připojit nově až pět audio zařízení najednou. V Oreu můžete připojit jen dvě. Stále ale nelze použít například pět reproduktorů zároveň k přehrávání hudby. A když už jsme u zvuku, musíme zmínit změnu pár oznamovacích tónů a přidalo se konečně cinknutí při připojení telefonu kabelem k nabíječce. Ano, vždy jsme se mohli podívat na obrazovku, jestli vše funguje, ale je hezké, že nyní už dostáváme i u čistého Androidu zvukové potvrzení.

Po podržení vypínacího tlačítka vyskočí nyní pod možnostmi vypnout a restartovat telefon také tlačítko pro vytvoření screenshotu. Ten můžete poté zároveň hned z notifikace upravovat v novém editoru. Zajímavé je i to, že notifikace jsou nyní v ambientním displeji zarovnané více doprostřed a změnil se lehce i font. Napříč celým systém lze poté najít řadu změněných animací, které k novému Androidu parádně sedí a prostředí s nimi působí opět o poznání moderněji.

Co nás pravděpodobně ještě čeká?

Jelikož jde pouze o první vývojářskou verzi systému, nejsou žádné změny konečné. Koneckonců třeba i samotný vzhled systému se může ještě vrátit zpět, nebo se naopak nakonec dočkáme ještě většího předělání, o kterém se již pár měsíců spekuluje. Stejně tak víme už nyní o pár funkcích, které by se měly ukázat, ale zatím po nich nejsou ani stopy.

Devátá verze Androidu by měla konečně umožňovat přímí tisk pomocí tiskáren přes Wi-Fi. Přidat by se mohla také možnost legálně nahrávat hovory a možná se dočkáme i nástroje pro monitorování výkonu přímo v systému. Velkou novinkou může být pro někoho také možnost používat telefon jako Bluetooth klávesnici či touchpad.

Někteří operátoři by pak mohli začít úmyslně skrývat konkrétní číselnou hodnotu signálu v nastavení před svými zákazníky a zároveň dostanou možnost si upravit, kdy bude systém ukazovat, jaké úrovně signálu v ikonce. Jinými slovy si operátor zvolí hodnoty, od kterých bude ikona ukazovat jednu či dvě čárky signálu a tak dále.

Jaký je v praxi?

Předně se pusťme do stability. I první vývojářská verze Androidu P běží až neuvěřitelně dobře. Zatím žádná aplikace nespadla a vše je krásně plynulé jako ve stabilní verzi Orea. Jen párkrát se maličko zasekla animace stažení notifikační lišty, ale jinak se hýbe systém náramně. Pixel 2 vypadá s Androidem P zkrátka lépe než kdykoli předtím a zároveň běží stále stejně dobře. Pro zajímavost – dokonce i tato alfa verze systému běží milionkrát lépe než třeba stabilní Android 8.1 v Nokii 8, což hodně zamrzí.

Lze si však všimnout pár bugů. Jednou se v nastavení nezobrazovala odhadovaná výdrž baterie, Google Asistent nereagoval na hlasový povel ani na zmáčknutí rámečků a přepínání mezi softwarovými výřezy displeje funguje, jak se mu zrovna zachce. S podobným drobnostmi se ale musí u tak brzké verze systému počítat. Google si i přes tato zakopnutí ale zaslouží za optimalizaci pochvalu.

Diskuze ke článku
Pesedm
To je jak reklama na Škoda Favorit (1993) - 548 zlepšení.. a přitom to neumí základní věci např. prioritu 5 GHz Wifi.
Xwert Is
Xwert Is
Podľa mňa Google urobil obrovskú chybu keď dal podporu pre výrez v displeji. Mali to urobiť presne naopak a to tak, že ten výrez by sa upravoval čo najťažšie.
No ak každý začne robiť tie výrezy tak budem mať asi problém kúpiť telefón lebo za telefón s výrezom nedám ani cent.
Offečka Jablečna
Už se těším, jak tady za rok a půl vyjde článek s názvem "Android P překonal zastoupení 1 %". Android O bude mít tou dobou snad kolem 5 % a zbytek bude lagovat na Androiddu 4,4. Hahaha.
Red
Proč se na to těšíš? Nová verze bude na všech telefonech od googlu a až to odladí výrobci, tak vydají novou verzi i oni. Asi o šíření nových verzí androidu moc nevíš. Pořád lepší jak podpora Applu, kde vydají novou verzi a dlouhé měsíce ji ladí k použitelnosti. To u androidu nehrozí, právě díky tomu v čem ty vidíš problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze