Android P dostane ovládání gesty á la iPhone X. Víme, jak bude fungovat

8
Android P dostane ovládání gesty á la iPhone X. Víme, jak bude fungovat
  • Android P přinese podle všeho nové ovládání jedním tlačítkem s gesty ve stylu iPhonu X
  • Zároveň se změní multitasking, ve kterém by se mělo scrollovat nově horizontálně namísto vertikálně

Podle posledního úniku bude Android P možná ještě blíže iOS, než jsme si mysleli a stává se z něj postupně spíše „iDroid“. Nejenže bude Android P vycházející na podzim letošního roku umět spolupracovat s výřezy, ale pravděpodobně se dočkáme po řadě let i razantní změny v oblasti navigačních tlačítek. Ta může stejně jako podpora výřezu někomu připomínat ovládání gesty v iPhonu X, což má třeba už i OnePlus 5T. V Androidu P bude však ovládání vypadat trochu jinak.

Ovládání gesty v Androidu P

Namísto tří tlačítek se možná dočkáme jen jednoho „pilulkového“ tlačítka, což jen nadále potvrzuje, že se Googlu tento zaoblený „pilulkový“ styl líbí čím dál víc. Jeho ovládání je však jiné. Na domovskou obrazovku vás totiž dostane pouhé klasické klepnutí a ne swipenutí nahoru, přičemž dlouhé podržení stále vyvolá Google Asistenta. Swipenutí nahoru zde přitom také najdeme, jen slouží pro otevření multitaskingu, který se rovněž změní, jelikož se v něm bude nově scrollovat horizontálně namísto vertikálně. Opět tedy jako v iOS.

Ovládání gesty v Androidu P

Otevřené aplikace budete moct ovšem stále „zahazovat“, jen to budete dělat swipenutím nahoru či dolu. Velmi zajímavé je také částečné zachování levého tlačítka zpět. To by se mělo totiž nyní zobrazovat v závislosti na kontextu. Pokud byste byli na domovské obrazovce a nemáte se zkrátka kam vrátit, tak tlačítko neuvidíte. Jakmile ovšem bude možnost udělat krok zpět třeba v aplikaci, tlačítko se automaticky objeví. Závěrem ovšem nutno upozornit, že Google ve vývojářských verzích nadcházejícího Androidu vždy rád experimentuje, a může se proto stát, že se nového ovládání nakonec nedočkáme. Snad se více dozvíme již za měsíc na letošním Google I/O.

Zdroj: xda-developers.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Není se co divit. iOS se funkcemi čím dál více podobá androidu a podobné je to i naopak.
Xwert Is
Xwert Is
To že to Apple pajcol od BlackBerry už nie je podstatné však?
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
Horizontální multitasking je podle mě v době čím dál vyšších a užších displayů nesmysl.
JK
Konečně, ten třítlačítkový pravěk je strašný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze