Podívali jsme se podrobně na nový Gmail a jeho funkce

7
Podívali jsme se podrobně na nový Gmail a jeho funkce
Fotografie: Michal Šrajer, mobilenet.cz
  • Google nezměnil u webového Gmailu pouze vzhled, ale přidal i nové funkce
  • Například postranní mini aplikace, možnost odkládat e-maily na později nebo bezpečnostní nastavení pro vaše soukromí
  • Pozměněný Gmail si můžete vyzkoušet velmi snadno, ale nemusí být zatím dostupný pro každého

Už je tomu pár let, co Google spustil svého druhého experimentálního e-mailového klienta Inbox. Ten přišel především s moderním designem a zajímavými funkcemi, zatímco Gmail jen neustále zastarával. Letos se ovšem karta obrací, jelikož na Inboxu Google už moc nepracuje, webový Gmail dostal nyní velkou designovou aktualizaci a již brzy obdrží i nové funkce.

Změny ve vzhledu jsou patrné na první pohled. Stránka vypadá uhlazeněji, moderněji a dočkali jsem se i spousty zaoblených „pilulkových“ prvků prostředí, které Google nasazuje v Androidu stále hojněji. Jinak se ovšem webový klient nijak výrazně nezměnil, takže nečekejte tak výrazný rozdíl jako třeba u nedávné aktualizace webového Outlooku od Microsoftu. Google nasadil spíše jen modernější facelift.

Úvodní nastavení, hlavní obrazovka s levým postranním panelem i bez něj a práce s e-maily

Největší novinkou je tak pouze přidání druhé postranní lišty na pravé straně. V této nové liště jsou ikonky různých mini aplikací, které si lze otevřít v postranním panelu. Nativně zde najdete Google Kalendář, Keep a rovněž novou aplikaci Tasks. Můžete ovšem přidat i další aplikace klepnutím na plus pod těmito ikonami. Jedná se o opravdu užitečné rozšíření, jelikož můžete používat Gmail, jak jen chcete a otevřená postranní aplikace se vám nezavře, což je například neskutečně užitečné při psaní poznámek či při práci s kalendářem a e-mailem najednou. Zkratka je nyní Gmail mnohem produktivnější.

Už se vám někdy stalo, že jste dostali důležitý e-mail, na který jste zrovna nemohli ihned odpovědět a poté na něj zapomněli? Nyní má Gmail přesně pro takové případy funkci. Stačí klepnout na malou ikonku úplně vpravo u onoho důležitého e-mailu a otevře se nové okno. Zde si vyberete, na kdy chcete e-mail odložit a až nastane vámi zvolený čas, objeví se daná zpráva opět úplně navrchu přehledu přijatých e-mailů a dostanete notifikaci, jako by přišel poprvé.

Ukázka mini aplikací a obchod s nimi

Nově si můžete také schovat levý panel hlavní nabídky, abyste měli více prostoru. Stačí klepnout na „hamburger menu“ vlevo nahoře vedle nápisu Gmail. Zároveň zde najdeme také nové bezpečnostní funkce. Bude možné posílat e-maily, které se po vypršení vámi nastaveného času automaticky smažou, nechybí nové dvoufázové ověřování nebo důvěrný režim. Na tyto funkce, která mají zvýšit vaše soukromí, si ovšem budeme muset ještě pár týdnů počkat.

A na závěr zbývá jediné, a to povědět vám, jak získáte nový Gmail i vy. Postup je velmi jednoduchý. Stačí klepnout na ikonku ozubeného kolečka (nastavení) v právem horním rohu Gmailu. Vyskočí vám okno a v něm zvolíte, že si chcete vyzkoušet nový Gmail. Následně se Gmail automaticky přepne do nového stylu a uvítá vás krátký tutoriál. Pokud ovšem možnost „vyzkoušet nový Gmail“ po rozklepnutí ozubeného kolečka nenajdete, tak nezoufejte, nic se neděje. Google pouze uvolňuje možnost vyzkoušet nový design postupně, takže zkrátka jen zatím nejste na řadě a musíte to zkusit později.

Stáhnout Gmail

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
mkds
Dobrý den,
je možné se jedním kliknutím dostat do editace kontaktů jak to je ve stávajícím Gmailu?
V. Pfeffer
V. Pfeffer
@mkds: ja jsem na to neprisel
--
navic tasks je stale dle mne obtizne vyuzitelny - jeste ze mi stale funguje doplnek na Todoist, ktery je dostupny po otevreni konretniho e-mailu (coz resi i odlozeni/pripomenuti/tagovani/projekty)
R1S0
prestane uz konecne novy gmail skryvat texty v emailoch pod tri bodky ako to robi teraz....?
Jiří
Integrovaný keep sice umožňuje napsat novou poznámku, ta ale nejde připnout (nebo jsem tam tuto funkci nenašel), takže jsem se musel přepnout do plného keepu, tam ji připnout, odbarvit a zpátky do gmailu. Kalendář, když na dnešek nic naplánovaného nemám, je mi taky k ničemu a do agendy nebo jak je ten chronologický seznam událostí pojmenován se přepnout nedá. Ke všemu ty rychlá tlačítka na konci řádku mailu jako kdyby přímo volala po ukliknutí se a to logo ve válečku ("pilulce")... Přešel jsem zpět k původnímu a doufám že hodně dlouho zůstane...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze