Cesta do minulosti: psal se rok 2006

3

Opět se vydáváme proti proudu času. Dnešní zastávkou je rok 2006, tedy doba nedávno minulá. Možná právě proto budete překvapeni, jaké důležité milníky se tehdy v mobilním světě odehrály. Zavzpomínejte na důležité změny u operátorů nebo tehdy nové telefony. Připoutejte se, vyrážíme.

Zatímco v minulém díle jsme se zaměřili pouze na jedno čtvrtletí, tentokrát zavzpomínáme na celý rok. I když se možná budu trošku opakovat, připomenu, že ačkoliv může pět let vypadat jako relativně krátká doba, vězte, že v mobilním světe se za tu dobu událo mnohé. Zejména právě v posledních letech, kdy se vývoj směrem kupředu konečně odehrává i v našich končinách.

Operátoři: dokončení změn

Rok 2006 se nesl ve znamení posledních změn. S T-Mobilem jsme se již naučili žít a nově se stal jedničkou na českém trhu. Předstihl tak Eurotel. Ten však měl zcela jiné starosti. Po dlouhých 15 letech totiž nadešel jeho čas a odebral se do operátorského nebe. Samozřejmě myslím jen ono jméno. Ještě o letních prázdninách jsme si s Eurotelem zpívali „přilítnou broučci s podkovou“ a první zářijové dny byl všemu konec. V rámci sjednocení se i český Eurotel, v tu dobu již vlastněný španělskou Telefónicou, přejmenoval na O2.

Eurotel

Eurotel se 1. září změnil na O2

Před přejmenováním stihl Eurotel zrušit svou letitou analogovou síť NMT, kterou na našem území jako jediný provozoval. Když už jsem u věcí, které se rušily, museli jsme zamávat také legendárním Go sadám. Pokud si již nevzpomínáte, šlo o balíček telefonu s předplaceným tarifem. Eurotel vždy vyčlenil do Go sad několik telefonů. Nevýhodou pro předplacenkáře tak byl omezený výběr. Zrušení Go sad tak ve výsledku bylo ku prospěchu. Majitelé předplacených tarifů si nově mohli vybrat jakýkoliv telefon z nabídky operátora.

T-Mobile: Ve stopě s esemeskou o stopě

T-Mobile se v průběhu rok stal jedničkou v počtu zákazníků

Vítej, Vodafone

V tomto roce byl také dokončen přerod sympaťáka Oskara v nadnárodní Vodafone. Stalo se tak už během prvního čtvrtletí, avšak na Oskara ještě dlouhou dobu nikdo z nás nezapomněl. Klíčovou službu pro červeného operátora byla v roce 2006 technologie EDGE. Ano čtete, správně. Vodafone usilovně rozšiřoval pokrytí a k sítím 3G se stavil spíše odmítavě. Eurotel s T-Mobilem sice 3G nabízeli, ovšem jen z důvodu splnění licenčních podmínek, stanovených ČTÚl. Rychlého internetu jsme si tak užívali pouze v Praze a Brně. V případě Eurotelu byla pokryta i část Karlových Varů.

Eurotel Go

Rok 2006 znamenal konec tradičních Go sad

Počínaje lednem 2006 se telefonující veřejnost dočkala „biče“ na operátory. Konečně bylo možné libovolně přenášet své číslo od jednoho k operátora k druhému. Z počátku sice šlo o trošku krkolomný proces, nicméně po pár měsících už vše šlo jak po drátkách.

Oskar Vodafone

V prvním čtvrtletí se Oskar definitivně změnil na Vodafone

Období velkého třesku mezi mobilními telefony

Před pěti lety jsme měli na výběr z vcelku odlišných značek, než na které jsme zvyklí dnes. Mezi exotické značky patřilo HTC a Samsung s LG se zatím těšily spíše okrajovému zájmu uživatelů. Tito dnešní velikáni byli zastoupeni například Motorolou či Siemensem.

Smrt pro Siemens

Právě posledně jmenovanou značkou začnu. Rok 2006 pro ni totiž byl velmi rušný a bohužel také osudný. Siemens byl již od roku 2005 odprodán čínskému Benqu. V průběhu roku 2006 se tak na trh dostaly poslední modely, které se ještě pyšnily značkou Siemens. Jistě si vybavíte oblíbený model C75 či manažerský S75. V průběhu roku nový majitel nelenil a začal chrlit jeden model za druhým. Samozřejmě již pod novou značkou Benq-Siemens, k jejímuž používání se Benq uvázal podpisem smlouvy. Naprosto všichni s napětím čekali, co z tohoto spojení vznikne a optimistické vyhlídky slibovaly cestu ve šlépějích Sony Ericssonu. Benq totiž výrazně zapracoval na multimediální výbavě novinek a například funkci HSDPA nabídl ve svých telefonech mezi prvními na světě.

Siemens S75
Siemens C75, manažerský S75 a odolný M75

Bohužel nastal přesný opak. Už před letními prázdninám se začaly vynořovat spekulace, které se v září potvrdily. Šlo doslova o šok, který přišel ze dne na den. Zavřely se výrobní haly, přestala fungovat servisní síť. Do konce roku se již Siemensy doprodávaly, ale celkem logicky o ně přestal být zájem.

TIP! Přečtěte si více o nadějném Benq-Siemensu S88

Benq-Siemens EF81: tenké 3G véčko Benq-Siemens S68: ultratenký pracant Benq-Siemens S88: tchajwanská ofenzíva

Benq Siemensy (zleva) EF71, S68, S88 a EF51

Legendární čokoláda od LG boduje

Když jeden odchází, druhý přichází. Zhruba v září se totiž začalo spekulovat o údajném telefonu od Applu. Dnes již víme, že stačil necelý rok a spekulace se potvrdily. Výraznějšího úspěchu se dočkalo LG, které opravdu zabodovalo se svou „čokoládou“ – modelem LG Chocolate. Výsuvná konstrukce se senzorovými tlačítky zaujala mnoho uživatelů. Americká Motorola se stále vezla na úspěchu svého modelu Razr a v průběhu roku se tak objevovaly různé klony a nové modely. Dnes již víme, že to rozhodně nebyl ten správný směr.

LG Chocolate velmi zaujalo... Motorola Razr V3x už méně

Nokia vládne světu špičkovými telefony

V roce 2006 byla ještě neotřesitelná Nokia jasným tahounem, kterému se všichni dívali jen na záda a navíc z velké dálky. I v tomto roce představovala jeden špičkový model za druhým. Za zmínku bezpochyby stojí Nokia N93, která nabídla i na dnešní dobu neobvyklý optický zoom. Zajímavě působila také odolná Nokia 5500 Sport, která se mohla pochlubit operačním systémem Symbian. Zní to až neuvěřitelně, ale legendární Nokia 6300 byla představena právě v roce 2006. To největší však přišlo až na samotný závěr roku. Tušíte o jaký model mohlo jít? Nejprve se vám pokusím napovědět. Jedná se o model, který i po pěti letech nabízí konkurenceschopnou výbavu a stále se jedná o jeden z nejlépe vybavených nedotykový telefonů. Mnozí z vás si jistě vzpomněli a správně odpověděli, že šlo o Nokii N95.

TIP! Přečtěte si rozsáhlou recenzi Nokie N93i s optickým zoomem

Nokia 5500 Sport; N93; N95 a 6300

Sony Ericssonu se dařilo

Při vzpomínání rozhodně nemohu nezmínit Sony Ericsson. Tomu se totiž velmi dařilo. Raketový vzestup z roku 2005 způsobený zejména modely K750i a W800i přetrvával. Švédsko-japonskému výrobci se navíc povedlo na úspěch navázat. Ačkoliv byl tedy model K800i po designové stránce kontroverzní, početnou skupinu uživatelů si našel. Vděčil za to zejména takřka bezkonkurenčnímu fotoaparátu s xenonovým bleskem. Díky těmto radostným událostem si také Sony Ericsson jistě krásně užil své tehdejší páté narozeniny.

Sony Ericsson W850i, P990i a legendární model K800i

Kam příště?

Na samotný závěr jsem si ponechal jednu zajímavost. V roce 2006 jsme obdivovali koncept 3D displeje a spekulovali, kdy se jej v mobilních telefonech dočkáme. Uběhlo pět let a 3D displej je, respektive v tomto roce bude, mezi námi. Tento příklad zmiňuji z důvodu, kterým jsem se zabýval na začátku článku. V mobilním světě jde vývoj neuvěřitelně rychle dopředu a novinky se dočkávají brzkého nasazení. Současně se však těžko odhaduje, jak budou telefony a služby za dalších pět let vypadat.

Pokud se vám náš historický exkurz líbil, určitě se podělte o své zážitky z doby nedávno minulé v diskuzi pod článkem. Připojit můžete i tip, do kterého roku se máme podívat příště, či například jakou část nebo téma kterého roku máme probrat podrobněji.

Diskuze ke článku
Jana
jé, "broučci s podkovou", tak na to bych si už ani nevzpomněla... Operátoři mají celkově hezké reklamy. Nechcete napsat nějaký retročlánek i o nich?
dospeloš
starouši :D zapoměl bych na tyhle modely, kdyby jste to tady nedali :D
EINEX
Máte chybu u popisků BENQ-SIEMENSŮ. Ten na Levo není EF71 ale EF81.

Ke spojení Siemensu a Benq nikdy nedošlo, tak jako v případě SE. Telefony byly HW i SW buďto čistý Siemens ( řada X85 ) nebo Čistý Benq. Pamatuju si jak po představení EF81 všichni opěvovali, jak spojení s benqem pomohlo multimediální stránce telefenů a hlavně zobrazovačům. Ale Benq na těch telefonech změnil jen jeméno.

EF81 měla být SFX 85
EL71 měla být SL85

atd atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze