Vodafone: co přinese nový český operátor?

2

1.února 2006 náš nejmladší mobilní operátor Oskar odešel do věčných mobilních lovišť a nahradil jej telekomunikační gigant Vodafone. Kde se vzalo jeho jméno, co je zač, co nám svým vstupem na český trh přinese a jaké změny pro nás chystá?

Něco málo z historie…

Když už zde Vodafone máme, bylo by dobré vědět, odkud se vzal a co je zač. První co zaujme je nepochybně jeho název, který je zkratkou anglického VOice-DAta-FONE. Byl založen roku 1982 v britském městečku Newbury, kde je dnes také umístěno jeho hlavní „velitelství“. V průběhu 90-tých let se pod hlavičkou Vodafonu rodily sítě GSM v Evropě, Asii, Americe i Austrálii. Na počátku nového tisíciletí v roce 2001 se v síti britského Vodafonu spojil první hovor v síti 3.generace. V současnosti působí Vodafone pod svou značkou v 28 zemích světa na 5 kontinentech. Dalších 14 operátorů je ve fázi postupného rebrandingu a používá společné názvy (tak jako donedávna Oskar-Vodafone) . I když se všude prezentuje jako největší světový mobilní operátor, má pravdu jen z poloviny. Největším skutečně je co se ročního obratu týče, v počtu zákazníků je ale až na druhém místě. Nejvíce uživatelů má totiž stále China Mobile, který má přes 200 milionů zákazníků, kdežto Vodafone má celosvětově „jen“ 180 milionů zákazníků. A co znamená logo Vodafonu? Značí jednoduchou uvozovku, takovou, jakou třeba v knihách začíná přímá řeč.

Vodafone: co přinese nový český operátor?

Vodafone je znám svou jednotnou globální politikou, kterou uplatňuje ve všech zemích. Většinou si v dané zemi vybere nejmenšího operátora, přepracuje jej podle svého modelu a mnohdy se z něj poté stane nejsilnější hráč na místním trhu. Ne vždy však se svou filozofií slaví úspěch. Kupříkladu v Japonsku tvrdě narazil, protože podcenil náročnost místních uživatelů, kterým mezinárodní standardní portfolio telefonů a služeb jednoduše nestačilo. V současné době se tak snaží více se Japoncům přiblížit. Pokud se chcete o historii Vodafonu dozvědět více, doporučuji podrobný článek na anglické wikipedii.

Loučíme se s Oskarem, aneb druhý český rebranding

Poté, co německý T-Mobile převzal Paegas, přišla řada i na našeho nejmladšího a nejmenšího operátora. 1.června bylo rozhodnuto o prodeji Oskara Vodafonu. Na podzim se objevilo společné logo a název Oskar-Vodafone. V zimě se ve všech médiích začala objevovat tajemná červená ruka, kterou 1.února vystřídala již plnohodnotná reklamní kampaň nového Vodafonu. Hlavním heslem je mezinárodně pojaté Je to ve vašich rukou. Now. . Provází jí televizní reklama (ke stažení zde (HQ) a zde (LQ) ) i ta papírová. V den přechodu se objevily závažné problémy na webových stránkách českého vodafonu, které nebyly celý den téměř vůbec přístupné. Podle vyjádření tiskového mluvčího kvůli enormnímu zájmu uživatelů. Jejich design je zcela shodný s ostatními Vodafone weby na celém světě. Dá se očekávat, že reklamní kampaně Vodafonu budou seriózní a propracované. S vtipnými a nápaditými kampaněmi, kterými nás Oskar po dlouhá léta bavil se však zřejmě budeme muset rozloučit.

Vodafone: co přinese nový český operátor?

Změna je život

Příchod Vodafonu do Oskara znamená mnoho změn. Muselo se změnit několik desítek názvů, většinou se ale písmenka Oskar pouze nahradila slovem Vodafone, v některých případech se změnilo psaní slovních spojení atd. Z Oskarty se stala Vodafone karta, oskaráty se změnily na kredity… Kompletní seznam změn názvů naleznete zde. Počínaje 1.únorem byla zprovozněna non-stop infolinka tak, jak ji mají zavedenou léta další operátoři v ČR. Velké změny nastaly i v cenách roamingu. Zaveden byl model partnerské sítě, takže pokud se například v Německu přihlásíte do sítě Vodafone, budete z ní volat o 15% levněji, než od ostatních operátorů v dané zemi. Celý svět byl navíc rozdělen do tří pásem s jednotnou cenou volání. Obecně se dá říci, že se roaming příchodem Vodafonu zdražil, z některých zemí (Chorvatsko) se však dá volat výrazně levněji. Ceník roamingu naleznete zde

Zatímco pro stávající zákazníky se žádná akce nechystá, rozhodně pozitivní je nabídka Vodafonu pro nové zákazníky. Každý zákazník, který si od 1. února do 30. dubna pořídí novou SIM kartu bez písemné smlouvy s jedním z tarifů Naplno (kromě Rozjezdu Naplno), získá na jeden měsíc: - až 500 volných minut na volání(podle zvoleného tarifu) - nulový měsíční paušál - 357 Kč na vyzkoušení Vodafone služeb kromě roamingu a volání na linky se zvýhodněnou tarifikací - možnost pořídit si mobil za zvýhodněnou cenu Kdo nebude se službami Vodafonu spokojen, může do měsíce vše vrátit, i pokud již využil zmíněných 357 Kč.

Zlevnění proběhlo i u nových telefonů, z nichž některé se dají koupit až o 1600 Kč levněji. Kompletní přehled změn v cenách telefonů naleznete v tomto článku.

Budoucnost s uvozovkou

V příštích týdnech a měsících bude Vodafone čím dál tím více přetvářet bývalého Oskara k obrazu svému. Těšit se můžeme na propracovaný wapový portál Vodafone Live! S tím bude mít u nás Vodafone ještě problém, protože pod stejným názvem provozuje svůj mobilní portál i Eurotel. Zatímco ten si značku Live! zaregistroval v České republice, Vodafone tak učinil pro celou evropskou unii. Eurotel však značku zaregistroval ještě před vstupem ČR do Evropské unie, takže se spor bude muset vyřešit soudní cestou, nebo ustoupením jednoho z operátorů. Podle některých informací zvažuje Vodafone jiný název svého portálu. Do úvahy přicházejí názvy jako Vodafone Wave, Vodafone Jump, nebo Vodafone Trek..

Do konce roku 2006 chce u nás Vodafone spusti svou síť 3.generace, těšit se můžeme na RadioDJ, díky které si budou moci uživatelé personalizovat oblíbené skladby vysílané v rádiu přes síť 3.generace UMTS. .

Jedním z největších lákadel bude bezesporu nová nabídka telefonů, ve které bude množství modelů na míru vyráběných přímo pro Vodafone. Velice zajímavá může být modelová řada Vodafone Simply, určená pro začínající uživatele, děti a seniory.


Telefony řady Vodafone Simply, které vyrábí na zakázku Sagem.

Nechme se tedy překvapit, jak výrazné a rychlé budou změny, vedoucí k plnému začlenění českého Vodafonu do mezinárodní skupiny. O všech vás budeme vždy co nejdříve informovat..

Diskuze ke článku
VAŠEK
T-Mobile i v USA patří do skupiny Deutsche Telekom. Jen pro pořádek ;)
Martin Pultzner
Omlouváme se za dezinformaci, T-mobile je samozřejmě německý, již opraveno

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze